יהואש בן אחזיהו: הבדלים בין גרסאות בדף

מתוך ויקישיבה
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
אין תקציר עריכה
אין תקציר עריכה
(4 גרסאות ביניים של 2 משתמשים אינן מוצגות)
שורה 1: שורה 1:
'''יהואש (יואש) בן אחזיהו''' היה מלך [[ממלכת יהודה|יהודה]] השמיני.  
'''יהואש (יואש) בן אחזיהו''' היה מלך [[ממלכת יהודה|יהודה]] השמיני.  


בנם של [[אחזיהו בן יהורם]] וצביה מבאר שבע. הומלך בהיותו בן שבע שנים, ומלך ארבעים שנה. יהואש נשאר היחיד מכל צאצאי המלוכה לאחר שסבתו [[עתליה]] הרגה את כל בית המלך. דודתו יהושבע, שהיתעה אשתו של [[יהוידע]] [[הכהן הגדול]] גנבה אותו בהיותו תינוק מבין אחיו המתים והחביאה אותו ואת מיניקתו בעלית [[קודש הקדשים]] למשך שש שנים, בהן מלכה עתליה המרשעת. בשנה השביעית, כרת יהוידע ברית עם כל הלויים להמליך את יהואש. לאחר מכן, כרת ברית עם העם שיקבלו עליהם את יהואש, ולאחר מכן באו כל העם לבית ה[[עבודזה |זרה|עבודה הזרה]], שברו את המזבחות והרגו את כהני הבעל. עתליה, ששמעה כי ממליכים את יהואש בניגוד לדעתה, באה לבית המקדש כדי למנוע את המלכתו. מיד הוציאוה החוצה והרגוה, ומאז החל יהואש למלוך במשך ארבעים שנה.  
בנם של [[אחזיהו בן יהורם]] וצביה מבאר שבע. הומלך בהיותו בן שבע שנים, ומלך ארבעים שנה. יהואש נשאר היחיד מכל צאצאי המלוכה לאחר שסבתו [[עתליה]] הרגה את כל בית המלך. דודתו יהושבע, שהיתה אשתו של [[יהוידע]] [[הכהן הגדול]] גנבה אותו בהיותו תינוק מבין אחיו המתים והחביאה אותו ואת מיניקתו בעלית [[קודש הקדשים]] למשך שש שנים, בהן מלכה עתליה המרשעת. בשנה השביעית, כרת יהוידע ברית עם כל הלויים להמליך את יהואש. לאחר מכן, כרת ברית עם העם שיקבלו עליהם את יהואש, ולאחר מכן באו כל העם לבית ה[[עבודה זרה|עבודה הזרה]], שברו את המזבחות והרגו את כהני הבעל. עתליה, ששמעה כי ממליכים את יהואש בניגוד לדעתה, באה לבית המקדש כדי למנוע את המלכתו. מיד הוציאוה החוצה והרגוה, ומאז החל יהואש למלוך במשך ארבעים שנה.


כל עוד יהוידע היה חי, עשה יהואש הישר בעני ה'. הוא תיקן תקנות בענין הכסף המובא לבית המקדש, לחיזוק [[בדק הבית]] (ראה {{מקור|מלכים ב יב}}). אולם, אחרי מות יהוידע, שכנעו שרי יהודה את יהואש כי הוא האלהים, שהרי היה בקודש הקדשים במשך שש שנים בלי להינזק. יהואש השתכנע מדבריהם והחל לנהוג בעצמו כאלוה. ה' שלח את [[חזאל]] מלך [[ארם]] למלחמה על יהואש, ויהואש שלח לו את כל אוצרות בית ה' ובית המלך על מנת שלא ילחם בו. למרות זאת ולמרות ה[[נביא]]ים שהתרו בו, המשיך יהואש בדרכו הרעה, וכאשר [[זכריה בן יהוידע]], שהיה נביא וכהן גדול, הוכיחו, ציווה להרגו, ורגמוהו בבית המקדש ב[[יום הכיפורים]] שחל להיות ב[[שבת]].
כל עוד יהוידע היה חי, עשה יהואש הישר בעני ה'. הוא תיקן תקנות בענין הכסף המובא לבית המקדש, לחיזוק [[בדק הבית]] (ראה {{מקור|מלכים ב יב}}). אולם, אחרי מות יהוידע, שכנעו שרי יהודה את יהואש כי הוא האלהים, שהרי היה בקודש הקדשים במשך שש שנים בלי להינזק. יהואש השתכנע מדבריהם והחל לנהוג בעצמו כאלוה. ה' שלח את [[חזאל]] מלך [[ארם]] למלחמה על יהואש, ויהואש שלח לו את כל אוצרות בית ה' ובית המלך על מנת שלא ילחם בו. למרות זאת ולמרות ה[[נביא]]ים שהתרו בו, המשיך יהואש בדרכו הרעה, וכאשר [[זכריה בן יהוידע]], שהיה נביא וכהן גדול, הוכיחו, ציווה יהואש להרגו, ורגמוהו בבית המקדש ב[[יום הכיפורים]] שחל להיות ב[[שבת]].


לאחר שיהואש לא שב, שלח ה' את חיל ארם שנית, והם הרגו את שרי יהודה. את יהואש הם תפסו ועינו, ובזמן שהיה חולה מהעינויים, באו עבדיו והרגוהו כנקמה על הריגת זכריה. הוא הובא לקבורה בעיר דוד, אולם לא בקברי המלכים. לאחר מותו מלך בנו [[אמציה בן יהואש|אמציה]].  
לאחר שיהואש לא שב, שלח ה' את חיל ארם שנית, והם הרגו את שרי יהודה. את יהואש הם תפשו ועינו, ובזמן שהיה חולה מהעינויים, באו עבדיו והרגוהו כנקמה על הריגת זכריה. הוא הובא לקבורה בעיר דוד, אולם לא בקברי המלכים. לאחר מותו מלך בנו [[אמציה בן יהואש|אמציה]].


==כתובת יהואש==
בטבלת אבן שחורה שנמצא באיזור הר הבית, מופיע כתובת עתיקה בת עשר שורות, בכתב פיניקי עתיק. הכתובת, שנכתבה בשם יהואש מלך יהודה, מתארת את "בדק הבית" שערך יהואש בבית המקדש ביוק כפי שמתואר ב[[ספר מלכים]] ב' פרק י"ב{{הערה|http://www.shechem.org/yoash.html}}
להלן תוכן הכתובת:
{{ציטוטון|יהואש בן אחזיהו מלך יהודה. ואעש את הבירה כאשר נמלאה נדבת לב איש בארץ ובמדבר ובכל ערי יהודה לתת כסף הקדשים לרוב לקנות אבני מחצב וברושים ונחושת אדום לעשות במלאכה באמונה. ואעש את בדק הבית והקירות סביב ואת היציע והשבכים והלולים (עליות) והגרעות (מגרעות) והדלתות, והיה היום הזה לעדות כי תצלח המלאכה כצו ה' (שם הויה) את עמו בברכה".|}}
==ראו גם==
*[[ארכיאולוגיה מקראית]]
{{הערות שוליים}}
{{מלכים}}
{{מלכים}}
[[קטגוריה:מלכי יהודה]]
[[קטגוריה:מלכי יהודה]]
[[קטגוריה: מלכי בית דוד]]
[[קטגוריה: מלכי בית דוד]]

גרסה מ־14:09, 2 באפריל 2017

יהואש (יואש) בן אחזיהו היה מלך יהודה השמיני.

בנם של אחזיהו בן יהורם וצביה מבאר שבע. הומלך בהיותו בן שבע שנים, ומלך ארבעים שנה. יהואש נשאר היחיד מכל צאצאי המלוכה לאחר שסבתו עתליה הרגה את כל בית המלך. דודתו יהושבע, שהיתה אשתו של יהוידע הכהן הגדול גנבה אותו בהיותו תינוק מבין אחיו המתים והחביאה אותו ואת מיניקתו בעלית קודש הקדשים למשך שש שנים, בהן מלכה עתליה המרשעת. בשנה השביעית, כרת יהוידע ברית עם כל הלויים להמליך את יהואש. לאחר מכן, כרת ברית עם העם שיקבלו עליהם את יהואש, ולאחר מכן באו כל העם לבית העבודה הזרה, שברו את המזבחות והרגו את כהני הבעל. עתליה, ששמעה כי ממליכים את יהואש בניגוד לדעתה, באה לבית המקדש כדי למנוע את המלכתו. מיד הוציאוה החוצה והרגוה, ומאז החל יהואש למלוך במשך ארבעים שנה.

כל עוד יהוידע היה חי, עשה יהואש הישר בעני ה'. הוא תיקן תקנות בענין הכסף המובא לבית המקדש, לחיזוק בדק הבית (ראה מלכים ב יב). אולם, אחרי מות יהוידע, שכנעו שרי יהודה את יהואש כי הוא האלהים, שהרי היה בקודש הקדשים במשך שש שנים בלי להינזק. יהואש השתכנע מדבריהם והחל לנהוג בעצמו כאלוה. ה' שלח את חזאל מלך ארם למלחמה על יהואש, ויהואש שלח לו את כל אוצרות בית ה' ובית המלך על מנת שלא ילחם בו. למרות זאת ולמרות הנביאים שהתרו בו, המשיך יהואש בדרכו הרעה, וכאשר זכריה בן יהוידע, שהיה נביא וכהן גדול, הוכיחו, ציווה יהואש להרגו, ורגמוהו בבית המקדש ביום הכיפורים שחל להיות בשבת.

לאחר שיהואש לא שב, שלח ה' את חיל ארם שנית, והם הרגו את שרי יהודה. את יהואש הם תפשו ועינו, ובזמן שהיה חולה מהעינויים, באו עבדיו והרגוהו כנקמה על הריגת זכריה. הוא הובא לקבורה בעיר דוד, אולם לא בקברי המלכים. לאחר מותו מלך בנו אמציה.

כתובת יהואש

בטבלת אבן שחורה שנמצא באיזור הר הבית, מופיע כתובת עתיקה בת עשר שורות, בכתב פיניקי עתיק. הכתובת, שנכתבה בשם יהואש מלך יהודה, מתארת את "בדק הבית" שערך יהואש בבית המקדש ביוק כפי שמתואר בספר מלכים ב' פרק י"ב‏[1]

להלן תוכן הכתובת:

"יהואש בן אחזיהו מלך יהודה. ואעש את הבירה כאשר נמלאה נדבת לב איש בארץ ובמדבר ובכל ערי יהודה לתת כסף הקדשים לרוב לקנות אבני מחצב וברושים ונחושת אדום לעשות במלאכה באמונה. ואעש את בדק הבית והקירות סביב ואת היציע והשבכים והלולים (עליות) והגרעות (מגרעות) והדלתות, והיה היום הזה לעדות כי תצלח המלאכה כצו ה' (שם הויה) את עמו בברכה"."

ראו גם

הערות שוליים