נושא בדף שאלות:תורה תמימה:ויקרא יט לו

קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
213.151.37.160 (שיחהתרומות)

שלום כבוד הרב

ויקרא פרק יט לו

מאזְנֵי צֶדֶק אַבְנֵי-צֶדֶק אֵיפַת צֶדֶק וְהִין צֶדֶק יִהְיֶה לָכֶם אֲנִי ה' אֱ-לֹהֵיכֶם אֲשֶׁר-הוֹצֵאתִי אֶתְכֶם מֵאֶרֶץ מִצְרָיִם


תורה תמימה

יהיה לכם - מכאן אמרו חכמים, כל מצות עשה שמתן שכרה בצדה אין בית דין נענשים עליה (למשל כבד את אביך ואת אמך למען יאריכון ימיך [1]) [ירושלמי ב"ב פ"ה ה"ה]:


תורה תמימה הערות ויקרא פרק יט הערה רסו

ענין המתן שכר פירש המפרש דדרשו ע"ד רמז יהיה לך שאם תעשה איפת צדק והין צדק יהיה לך עושר, עכ"ל. ותמה אני שנדחק כ"כ לפרש בעוד שמפורש כתיב בענין זה בפ' תצא איפה שלמה וצדק יהיה לך למען יאריכו ימיך. והרבותא שאין ב"ד נענשים הוא אף על פי שמחויבים להשגיח על זה ולהעמיד ממונים כמבואר לפנינו ס"פ תצא, בכ"ז אם לא עשו כן אין נענשים על זה, כיון דכל אדם בעצמו יודע ממתן שכרו בזה שפירשה לו התורה, כמבואר:


שאלתי: מה השכר? ההוצאה מארץ מצרים?

Wikiboss (שיחהתרומות)

אם הבנתי נכון שאלתך היא למה חז"ל ראו לדרוש בפרשת קדושים "יהיה לכם" שמתן שכרה בצידה וממילא אין בית דין מענישין עליה, בזמן שכתוב במפורש בפרשת כי תצא מתן שכרה.

השכר הוא כמו שאמרו חכמים שיהיה לך עושר. והשכר נכתב שוב בפרשת כי תצא בשביל עמי הארצות שכשהם באים לבית הכנסת בשבת בפרשת קדושים (לצורך הענין) אז הם שומעים את הפרשה והם יודעים שצריך שיהיה להם איפת צדק הין צדק וכו' ודרך אגב רמזו להם חז"ל שמתן שכרה בצידה בשביל שבית דין לא יענישו עליה.

עם הזמן בין פרשת קדושים לבין פרשת כי תצא הדברים משתכחים "ושוכחים" שצריך שיהיה איפת צדק והין צדק וכו" ושמתן שכרה בצידה ובית דין יכולים להעניש על זה לכן כשמגיעים לפרשת כי תצא אומרים שוב את מתן שכרה בשביל שבית דין לא יעניש.

נדב הרוניאן

תגובה ל"מה השכר?"