פרשני:שולחן ערוך:אבן העזר טו ה

מתוך ויקישיבה
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש


ParsheiniLogo.png
ערך זה הוא מתוך פרויקט פרשני - הפירוש השיתופי לכתבים תורניים.

מטרת פרויקט פרשני היא יצירת פירוש שיתופי על כל הכתבים התורניים, החל מהמשנה ועד ספרי השו"ת האחרונים הנכם מוזמנים להשתתף בעריכת הפירוש באמצעות דף העריכה או יצירת פירושים לערכים חדשים.
יש לך שאלה על הפירוש? ניתן להשתמש בדף השיחה ובהוספת תבנית שאלה בראש הדף. מעוניין בהסבר למקור שלא קיים עדיין בפרשני? צור אותו כעת וכתוב את שאלתך בדף השיחה.

שולחן ערוך:אבן העזר טו ה

סעיף ה[עריכה]

אם אבי אביו אסורה לו מדרבנן היא בלבדא. אשת אביו אסורה לו מן התורה, בין שהיא אשתו מן הנשואין בין מן האירוסין, בין בחיי אביו בין כשמת אביו או גירשה (יבמות כא,א). (אבל אמה מותרת לו). אבל אם אנס אביו אשה, מותרת לו (צז,א).

א. אם אבי אביו: רמב"ם,שו"ע: יש לה הפסק והיא בלבד אסורה. הגמ' נשארה בספק אם שניות דר' חייא יש להן הפסק, וספק דרבנן לקולא.

ב"ש: עולה מהלכה זו שאם אבי אבי אביו מותרת, ואין להקשות מהסעיף הבא שיש לאוסרה מטעם אשת אבי אבי אביו, כיוון שיש להעמיד כאן שבא עליה בזנות, וא"כ היא אימו (של אבי אבי אביו) אך לא אשת אביו.

רש"ל: אין לה הפסק[1]. הספק הוא רק על השלישי שבבן אשתו או בבת אשתו וכן על חמיו וחמותו, ולא על השלישי שבבנו ושבבתו, לפי שכל קורבי עצמו אין להם הפסק לעולם, וכן מוכח מהירושלמי האומר שאברהם אסור בכל נשי ישראל ושרה בכל אנשי ישראל, ובמקום שהבבלי לא חולק פוסקים כירושלמי.

מתוך הספר יאיר השולחן, אין להעתיק ללא רשות מהמחבר, לפרטים ורכישה.

הערות שוליים[עריכה]

  1. וכתב על כך: "אני תאב אם יבוא לידי אם אם אבי אביו או אם אם אבי אימו ואפסדיה לסעודתיה".