פרשני:שולחן ערוך:אבן העזר יז כז

מתוך ויקישיבה
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש


ParsheiniLogo.png
ערך זה הוא מתוך פרויקט פרשני - הפירוש השיתופי לכתבים תורניים.

מטרת פרויקט פרשני היא יצירת פירוש שיתופי על כל הכתבים התורניים, החל מהמשנה ועד ספרי השו"ת האחרונים הנכם מוזמנים להשתתף בעריכת הפירוש באמצעות דף העריכה או יצירת פירושים לערכים חדשים.
יש לך שאלה על הפירוש? ניתן להשתמש בדף השיחה ובהוספת תבנית שאלה בראש הדף. מעוניין בהסבר למקור שלא קיים עדיין בפרשני? צור אותו כעת וכתוב את שאלתך בדף השיחה.

שולחן ערוך:אבן העזר יז כז

סעיף כז[עריכה]

מצאוהו הרוג ומכירין אותו בטביעות עין ואין יודעין מתי נהרג, י"א שתולין שנהרג תוך שלשה ימים ומעידין עליו (ר"ת), ויש אוסרין (רשב"א). ומיהו אם יצא קול: איש פלוני מת או נהרג, ואחר ג' ימים מצאוהו מת והכירוהו, אשתו מותרת (רא"ה לדעת ר"ת) לדברי הכלא.

ספק מתי נהרג: ר"ת: תולים שנהרג תוך ג' ימים ומעידים עליו.

רשב"א: הסתפק, ולכן יש להחמיר. הט"ז הקשה מדוע לא תולים שהמת שלפנינו מת כמה שיותר מאוחר מכח חזקת חיים, וא"כ מת תוך ג' , והב"ש תירץ שמעמידים את ראובן שיצא מהעיר בחזקת חיים ותולים שזהו אחר שאיננו מכירים ואין לגביו חזקת חיים.

שו"ע: י"א כר"ת וי"א כרשב"א.

כשפניו שלימות: ב"ש – מעידים ואפילו בספק מתי עלה ליבשה, משום ס"ס, שמא העלוהו תוך שעה זו ושמא הלכה כר"ת שבפנים שלימות מועיל אף אחר זמן.

כשמעידים שלא השתנה: מהרי"ט (פת"ש סקקי"ג) – מעידים עליו. בקונטרס העגונות כתבו בשמו שאפילו בנמצא ודאי לאחר ג' ימים, אולם המה"צ, הנו"ב והקה"י כתבו שעסק דוקא בספק.

א. לדברי הכל: ב"ח,ח"מ: ט"ס, אלא ההלכה היא רק לדעת ר"ת, כיוון שמעידים ממ"נ, אם הקול נכון הרי שמת ואם אינו נכון מספק תולים לר"ת שהוא תוך ג'.

ט"ז: אמנם הרא"ה כתב כן לדעת ר"ת, אך השו"ע הכריע כן מסברא לדברי הכל, משום שכאן מצטרפת סייעתא מהקול.

מתוך הספר יאיר השולחן, אין להעתיק ללא רשות מהמחבר, לפרטים ורכישה.