פרשני:שולחן ערוך:יורה דעה שסג ז

מתוך ויקישיבה
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש


ParsheiniLogo.png
ערך זה הוא מתוך פרויקט פרשני - הפירוש השיתופי לכתבים תורניים.

מטרת פרויקט פרשני היא יצירת פירוש שיתופי על כל הכתבים התורניים, החל מהמשנה ועד ספרי השו"ת האחרונים הנכם מוזמנים להשתתף בעריכת הפירוש באמצעות דף העריכה או יצירת פירושים לערכים חדשים.
יש לך שאלה על הפירוש? ניתן להשתמש בדף השיחה ובהוספת תבנית שאלה בראש הדף. מעוניין בהסבר למקור שלא קיים עדיין בפרשני? צור אותו כעת וכתוב את שאלתך בדף השיחה.

שולחן ערוך:יורה דעה שסג ז

סעיף ז – פתיחת הקבר[עריכה]

  • כתב השו"ע ע"פ רי"ו: "אסור לפתוח הקבר אחר שנסתם הגולל, אפילו אם עוררים היורשים לפתחו כדי לבדוק אם הביא שתי שערות {שרוצים לראות אם היה גדול, ומכירתו נחשבת מכירה (ט"ז ס"ק ו)}.[1]

  • כתב הכנסת יחזקאל (אה"ע סי' מו, הובא בפת"ש ס"ק ז) שע"מ להתיר אשתו עגונה מותר לפתוח את הקבר. וכ"פ שו"ת שואל ומשיב (ח"א סי' רלא), שו"ת מהרי"ל דיסקין (חיו"ד סי' לא) והיביע אומר (ח"י יו"ד סי' נ).

  • האם מותר לפתוח קבר של מת ששכחו לשים לו תכריכים: (פת"ש ס"ק ז, פת"ש סי' שעו ס"ק ג)
  • כנסת יחזקאל – קטן שלא הגיע לגיל עשרים - פותחים את קברו, שאין לו חרדת הדין. אך גדול שעבר את גיל עשרים - אין פותחים את קברו, שיש לו חרדת הדין.
  • חוות יאיר – אסור לפתוח את הקבר אף של מת קטן מגיל עשרים, משום ניוול המת.
  • נוב"י (יו"ד סי' קסד) – "לפי דעת המקובלים וכן הסכימו גם המחקרים שיש גלגול נשמות אם כן בכל קטן שייך חרדת הדין על מעשיו בגלגול ראשון וניוול שייך בכל... ולכן לדעתי אם הוא תיכף סמוך לקבורתו שודאי עדיין לא נתנוול יש לפתוח הקבר... אבל אם הוא איזה ימים אחר מותו - אין לפתוח הקבר שלא לראות בניוולו".
  • ערוה"ש – אם שכחו לשים תכריך שהכרחי למת - מותר לפתוח את הקבר, אף כשהוא גדול מגיל עשרים.

מתוך הספר שירת הים - לפרטים

הערות שוליים[עריכה]

  1. וכתב הבית הלל (ד"ה אסור לפתוח), שאף קודם שנסתם הגולל אסור להזיז את המת ולבדוק את סימניו, משום שסימנים עשויים להשתנות.