רבי אשתורי הפרחי

מתוך ויקישיבה
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש

רבי אֶשְׁתוֹרִי הפרחי (1280 - 1355), במקור משה בן יצחק, היה חוקר ארץ ישראל והלכותיה. הוא נולד בעיר פלורנס ( פרושה פרח ומכאן שמו) בפרובנס שבצרפת. לאחר גירוש יהודי צרפת ב-1306 נדד לפורטוגל ולמצרים. הוא הגיע לירושלים בשנת 1309 . בשנת 1313 התיישב בבית שאן ולפרנסתו שימש כרופא. ספרו החשוב הוא "כפתור ופרח", המהווה שילוב של ספר הלכה וספר מחקר על זיהוי מקומות בארץ ישראל.

הוא למד את השפה הערבית והחל משוטט לאורכה ולרוחבה של הארץ, ובמקביל חקר ולמד היטב את כל התחומים ההלכתיים הקשורים לארץ ישראל. בעקבות מסעותיו ומחקריו שנמשכו שבע שנים כתב את הספר המקיף 'כפתור ופרח'. מטרת הספר היא דיון במצוות התלויות בארץ, אך הוא כולל מידע רב נוסף שעוסק בענייני גבולות הארץ ויישוביה. הספר מזהה כ–200 מקומות ששמותיהם מוזכרים במקרא ובתלמוד, וכן מזהה צמחים, עוסק בהשוואת מידות ומשקלות, ערכי מטבעות, סוגי לבוש בדורות השונים ובארצות השונות, כלים ועוד. [1]

הספר נדפס לראשונה בוונציה בשנת ש"ט.

על הספר כפתור ופרח

הספר כפתור ופרח הינו ספר הלכה מובהק העוסק במצוות התלויות בארץ. לשם ברור סוגיה זו, הוא מברר את גבולותיה ההיסטוריים של ארץ-ישראל, חלוקתה לשבטים, הטופוגרפיה של ירושלים, צמחיית הארץ וגידוליה החקלאים, משקולות מידות ומטבעות בעבר ובהווה. לפי-כך ספר זה אוצר בתוכו חומר רב על הנעשה בארץ-ישראל באותה תקופה.

אישתורי הפרחי כתב את ספרו, כאשר שעה בארץ ישראל שבע שנים והספיק לעמוד על אופיה. אחרים שקדמו לו כתבו את ספריהם קודם העלייה לארץ - ישראל וכחלק מההכנות לעליה. מרבית החומר הגיאוגרפי-היסטורי בספר כפתור ופרח מופיע בפרק יא העוסק ב"אור גבולי ארץ-ישראל על פי התורה האמיתית".

תוכן פרק י"א

בחלקו הראשון של הפרק הוא מתאר את גבולות הארץ לפי כיבוש עולי מצרים ועולי בבל, ובחלקו השני של הפרק הוא פונה לתאר את פנים הארץ, תוך כדי חלוקתה לשבטים, ובחלק זה של הפרק מופיע מרבית החומר הגיאוגרפי-היסטורי. אמנם, הספר כפתור ופרח מוגדר כספר הלכה, אך חלקו השני של פרק י'א מהווה יחידה בפני עצמה המתאימה לז'אנר הספרותי המכונה ספרות המסעות (intineraria) . נתייחס לשני נושאים הנוגעים לאופי עבודתו של אשתורי הפרחי:

  1. דרכו הייחודית של אישתורי הפרחי במדידת מרחקים וזאת, בהשוואה לספרות נוסעים יהודים, נוצרים או מוסלמים בני התקופה. מדידת מרחקים שיטת מדידת המרחקים בספר כפתור ופרח השיטה המקובלת במסירת המרחקים בספרות הנוסעים היא באמצעות יחידת מרחק. רוב מוחלט של המרחקים המופיעים בספר כפתור ופרח מופיעים כיחידות של שעות .
  2. שיטת העבודה של אשתורי הפרחי בנוגע לתיאור הגאוגרפי-היסטורי של ארץ-ישראל. תיאור המסע, כפי שעולה מספרו של אישתורי הפרחי, הוא תיאור מסע קלאסי של עולה-רגל יהודי. כך, שתוואי המסלול הושפע ללא ספק מספרות עולי-רגל יהודים קודמת, המתארת פחות או יותר, את אותו מסלול. לעומת זאת, אל לנו להתעלם מהעובדה שאשתורי הפרחי שהה בארץ תקופה ארוכה: "הן הייתי כשני שנים בגליל דורש וחוקר, ועוד חמש שנים בשאר ארצות השבטים, לא מנעתי עצמי שעה אחת מרגל את הארץ" ( עמוד רפ"ג). אישתורי הפרחי מעיד על עצמו שהוא חקר ובדק את אזורי הארץ השונים ולאחר מכן כתב את מסקנותיו. [2]

הערות שוליים

  1. ברוריה מכמן ועמליה צורן, המאור הגדול - מכללת אורות
  2. אייל ברוך ,[http://www/noar.education.gov.il/main/upload/.ale/ale402.doc מסע בארץ ישראל – תיאור המסע של אישתורי הפרחי[ מתוך: א' לב, מ' שילה (עורכים), ארץ ישראל כמוקד לעליה לרגל ותיירות, רמת-גן תש"ס עמ' 24-20.


לקריאה נוספת

  • חברי בית המדרש להלכה בהתיישבות, כפתור ופרח - פרק י"א: גבולות הארץ, המכון ללימודי מצוות הארץ.

קישורים חיצוניים