פרשני:שולחן ערוך:חושן משפט שמו ו

מתוך ויקישיבה
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש


ParsheiniLogo.png
ערך זה הוא מתוך פרויקט פרשני - הפירוש השיתופי לכתבים תורניים.

מטרת פרויקט פרשני היא יצירת פירוש שיתופי על כל הכתבים התורניים, החל מהמשנה ועד ספרי השו"ת האחרונים הנכם מוזמנים להשתתף בעריכת הפירוש באמצעות דף העריכה או יצירת פירושים לערכים חדשים.
יש לך שאלה על הפירוש? ניתן להשתמש בדף השיחה ובהוספת תבנית שאלה בראש הדף. מעוניין בהסבר למקור שלא קיים עדיין בפרשני? צור אותו כעת וכתוב את שאלתך בדף השיחה.

שולחן ערוך:חושן משפט שמו ו

סעיף ו[עריכה]

האומר לשלוחו: צא והשאל עם פרתי, אינה שאלה בבעלים, שנאמר: אם בעליו עמו (שמות כב, יד), הבעלים עצמם ולא שליח. (ויש חולקין ואומרים דשלוחו של אדם כמותו) (טור ס"ט בשם הרמ"ה). ואם אמר לעבדו הכנעני: צא והשאל עם פרתי, הרי זה שאלה בבעלים, שיד העבד כיד רבו. הגה: נשאל לו העבד בלא דעת רבו, לא מקרי שאלה בבעלים (רמב"ם והמגיד פרק ב' דשאלה).

האם שליח נחשב כבעלים?

ב"מ צו,א: האומר לשלוחו צא והשאל לי עם פרתי, מהו? בעליו ממש בעינא או דלמא שלוחו של אדם כמותו[1]? פלוגתא דרבי יונתן ורבי יאשיה... אמר ליה רב עיליש לרבא: האומר לעבדו צא והשאל עם פרתי, מהו? תיבעי למאן דאמר שלוחו של אדם כמותו - הני מילי שליח דבר מצוה הוא, אבל עבד דלאו בר מצוה - לא, או דלמא: אפילו למאן דאמר אין שלוחו של אדם כמותו - הני מילי שליח, אבל עבד - יד עבד כיד רבו דמיא? אמר ליה: מסתברא, יד עבד כיד רבו דמיא.

רי"ף,רמב"ם,שו"ע: מכך שרבא פשט שיד עבד כיד רבו, משמע שדוקא עבד אבל שליח לא.

רא"ש: אין ראיה. זו בעיא שלא הוכרעה ורבא ענה שאפי' על הצד ששליח לאו כמותו מ"מ עבד כן.

רמ"ה: אף שלוחו כמותו. ב"י - כנראה הבין כרא"ש שאין כאן ראיה, ולפיכך פסק כדקיי"ל בכל מקום ששלוחו כמותו.

רמ"א: פסק ששלוחו של אדם כמותו. מפשט לשונו משמע שפסק כרמ"ה, אולם הש"ך כתב שפסק כן מספק כדעת הרא"ש, ולפיכך אם תפס לא מפקינן מיניה. צ"ע למה הש"ך סתם כן, הרי שיטת הרא"ש היא שמפקינן וכ"פ הרמ"א בסי' רב.

מתוך הספר יאיר השולחן, אין להעתיק ללא רשות מהמחבר, לפרטים ורכישה.

הערות שוליים[עריכה]

  1. תוס' - אע"פ שבכל מקום קיי"ל ששלוחו כמותו, שאני הכא שכתוב פעמיים 'בעליו', או משום שלשון 'בעליו' משמע דוקא הוא ולא שלוחו.