סגולה: הבדלים בין גרסאות בדף

קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
נוספו 3,760 בתים ,  22 באוקטובר 2019
אין תקציר עריכה
אין תקציר עריכה
אין תקציר עריכה
שורה 2: שורה 2:


כוח או מעשה שאמורים לפעול תוצאה מוגדרת מסויימת באופן טבעי או רוחני, בדרך שאינה מובנת אך ברורה. לדוגמה: אומרים שסגולה לבנים - שתענוד האשה טבעת כסף עגולה מבפנים ומרובעת מבחוץ.
כוח או מעשה שאמורים לפעול תוצאה מוגדרת מסויימת באופן טבעי או רוחני, בדרך שאינה מובנת אך ברורה. לדוגמה: אומרים שסגולה לבנים - שתענוד האשה טבעת כסף עגולה מבפנים ומרובעת מבחוץ.
==סגולות יהודיות נפוצות==
סגולות נפוצות ביהדות הן [[קמע]]ות מ[[רב]]נים [[מקובל]]ים אשר עוסקים בתורת ה[[קבלה]]. יש הנוהגים להגיד פסוקים מסוימים המסוגלים לישועה, או [[פולחן קברי צדיקים ביהדות|ללכת לקברי צדיקים]] מ[[תקופת התנאים]] או תקופות מאוחרות יותר כגון [[תנועת החסידות|תקופת החסידות]], כדי להינצל משעת צרה או לבקש ישועה.
חוקרים כגון [[גרשם שלום]] ו[[משה אידל]] הראו כי הרבה מן הסגולות המופיעות בספרות היהודית אינן ממקור יהודי.
[[שאול טשרניחובסקי]] תיאר סגולה שניתנה לו בילדותו:
:במשך זמן ידוע הייתי בן יחיד במלוא מובן המלה: אחותי הבכירה מתה, הצעירה מתה, ואני ילד ויחידי. לשם שמירה יתרה רצעו את תנוך אוזני הימנית והכניסו בה עגיל כסף, עשוי ממטבעות שקיבלו מאת ארבעה זוגות, שאבותיהם, בין מצד האשה, בין מצד הגבר, חיים ובריאים.{{הערה|שאול טשרניחובסקי, "מעין אבטוביוגרפיה", בתוך: בעז ערפלי (עורך), '''שאול טשרניחובסקי : מחקרים ותעודות''', [[מוסד ביאליק]], 1994, עמ' 47.}}
==סגולות בגמרא==
כבר בתקופת ה[[תנאים]] מוצאים את השימוש בסגולות. ב[[תלמוד]] מובאים סיפורים שונים על שימוש בסגולות.
סגולה לשמירה מכל רע הוא הביטחון בה', כפי שמובא ב[[מסכת מנחות]]: "בטחו בה' עדי עד כי ביה ה' צור עולמים. אמר ליה: כל התולה ביטחונו בהקב"ה, הרי לו מחסה בעולם הזה ולעולם הבא"{{מקור|בבלי:מנחות כט $בבלי מנחות כט|"כן"}}.
סגולה לשמירת הדרך היא לוויה. מובא ב[[מסכת סוטה]]: "כל שאינו מלוה ואינו מתלווה כאילו שופך דמים". ועוד (שם): "כל המלווה את חברו ארבע אמות בעיר אינו ניזוק" (האדם שיצא לדרך אינו ניזוק).{{הערה|מסכת סוטה, מ"ו ע"ב.}}
סגולה להצלה מפחד מובאת ב[[מסכת מגילה]]: "מאן דמבעת, אף על גב דאיהו לא חזי מזליה חזי. ותקנתו, ידלג מדוכתיה ארבע גרמידי, או ליקרי קריאת שמע, או יאמר עזי דבי טבחא שמינא מינאי".{{הערה|מסכת מגילה ג.}}
סגולה לשעת צרה היא להגיד ל[[עילוי נשמה|עילוי נשמת]] ר' [[מאיר בעל הנס]]: "אלהא דמאיר ענני". הסגולה מקורה במעשה המובא במסכת {{מקור|עבודה זרה, י"ח}}. מסופר שרבי מאיר הבטיח לסוהר שישחרר את גיסתו מבית בושת, שבו הוחזקה על ידי הרומאים כעונש, אם יאמר כדי להינצל "אלהא דמאיר ענני", והבטחתו התקיימה. בשל סיפורים אלו התפתחה אמונה עממית רווחת כי רבי מאיר הבטיח ישועות לכל מי שינדב צדקה לעילוי נשמתו לעניי ארץ ישראל. על כן, ישנם רבים שהולכים להתפלל ליד מה שנחשב לקברו, ותורמים כסף לצדקה. לפי המנהג, בשעת נתינת הצדקה אומרים "אלהא דמאיר עננו" פעם אחת או שלש או שבע פעמים.
2,221

עריכות

תפריט ניווט