החסידות: הבדלים בין גרסאות בדף

קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
נוספו 4,500 בתים ,  26 בדצמבר 2010
שורה 61: שורה 61:


== פלגים מרכזיים בחסידות ==
== פלגים מרכזיים בחסידות ==
במשך השנים נוצרו בחסידות פלגים רבים:
במשך השנים נוצרו בחסידות פלגים רבים, המרכזיים שבהם:  
===בית רוז'ין===
בית [[חסידות רוז'ין]] קם בעיר רוז'ין ברומניה על ידי [[רבי ישראל מרוז'ין]]. חצר זו היתה ידועה בהנהגה מפוארת מתוך עושר, ורבי ישראל נסע במרכבה מהודרת עם ידיות כסף, ארבעה סוסים אבירים ומשרתים רבים, וגינוני מלכות נוספים. הנימוק להתנהגות זו הוא שהחסידות היא בבחינת ספירת ה[[מלכות]]. חלק מהאדמו"רים ביקרו אותם בחומרה על התנהגות זו, ולבסוף פרצה בעניין מחלוקת חריפה בין [[חסידות צאנז]] ל[[חסידות סדיגורא]] (מבית רוז'ין), כאשר בראשות החולקים עמד [[רבי חיים הלברשטאם]] מצאנז. המחלוקת שככה - עם פטירתו של רבי חיים - בשנת תרל"ו.
בית רוז'ין כולל את החסידויות: סדיגורא, בוהוש, [[חסידות הוסיאטין|הוסיאטין]], בויאן, טשורטקוב, דרהוביטש, שטפנשט, קופיטשניץ, אוז'ירן, סקווירא ווסלוי. כל החסידויות הללו קשורות בקשר משפחתי לרבי ישראל.


ויז'ניץ, בעלז, נדבורנה, שאר חסידיות פולין.
חסידויות רוז'ין, באופן כללי, היו ידועות ביחס של חיבה לעליה ל[[ארץ ישראל]] ותנועות שונות הפועלות בתחום זה. חלקם הקימו בוינה את "חברת ישוב ארץ ישראל" הפועלת בתחום זה. היו מהם שאף הורו לחגוג ב[[יום העצמאות]] וערכו "טיש" ביום זה.  


=== בית [[רוז'ין]] ותולדותיו ===
===פשיסחא===
רוז'ין ניהלו חצר מפוארת מתוך עושר, והאדמור' ישראל מרוז'ין נסע במרכבה מהודרת עם ידיות כסף, ארבעה סוסים אבירים ומשרתים רבים, וגינוני מלכות נוספים.
[[היהודי הקדוש מפשיסחא]] (האדמורבי יעקב יצחק מפשיסחא) העמיד את הדגש על לימוד התורה בחריפות ובעמקות, עקירת המידות הרעות בצורה קיצונית, תפילה בכובד ראש ובהתבוננות עמוקה. על מנת להתכונן לתפילה כראוי, איחרו להתפלל בכמה שעות, ולפעמים אף היו מתפללים שחרית בזמן תפילת מנחה.


חלק מהאדמו"רים ביקרו אותם בחומרה, ולבסוף פרצה בעניין מחלוקת חריפה בין צאנז לסדיגורא, שבראש החולקים עמד [[רבי חיים הלברשטאם מצאנז]]. המחלוקת שככה - עם מותו של ר' חיים - בשנת תרל"ו (1876).
לאחר פטירת היהודי הקדוש, המשיך את האדמו"רות [[רבי שמחה בונים מפשיסחא]]. הוא גיבש את חסידיו, והרגילם לחיות בחבורה סגורה שבה מסתפקים במועט ומשוחררים מגינוני ונימוסי החברה. חסידותו התרכזה בלמדנים ובחריפים והפקירה את ההמונים. הודגש החינוך לעזות רוחנית. דרכו הייתה ללמד שכל אחד מסוגל לשאת את כתר המנהיגות, ואף שרק אחד נבחר, מכל מקום כל אחד ואחד מהחסידים ראוי לכך. הוא סבר גם יש לבער את המסתורין מההמונים.


בית רוז'ין כולל את [[סדיגורא]], [[בויאן]], [[הוסטין]], [[שטפנשט]], ...


רבי ישראל מרוז'ין צאצאיו קבורים ב[[בית עלמין|בית העלמין]] בנחלת יצחק.
====תולדות פשיסחא- חסידויות פולין====
 
לאחר פטירת רבי שמחה בונים, נוצר ספק מי ימשיך את דרכו, עד שתלמידו, [[רבי מנחם מנדל מקוצק]], הנקרא גם "השרף" מקוצק, החל למלא את מקומו. חסידותו היתה שונה מאד משאר החסידיות, בכך שהוא הרחיק את החסידים שבאו לחסות בכנפיו (ובפרט אלו שבאו לבקשו ברכה להצלחה בפרנסתם ושאר ענייני החומר) ודרש מהם התמסרות גדולה על ה[[אמת]]<ref>לקריאה נוספת על דרכו של השרף מקוצק - ר' בספר "'''סנה בוער בקוצץ'''" (שפרק מתוכו ניתן לקרוא [http://www.daat.ac.il/daat/vl/kotzk/kotzk01.pdf בקישור]); במסא [http://sadeh.corky.net/1993_01_15_article.html איש בחדר סגור - יצחק סנה]; ב[http://www.yba.org.il/show.asp?id=22997 אתר מרכז ישיבות בני עקיבא]; ובמקומות נוספים.</ref>, המתבטאת בתביעות רוחניות גדולות, שכללו סיגופים וצימצום בצורכי הגוף, בריחה מ[[כבוד]] ומגינוני כבוד, עבודת המידות באופן אינטסיבי תוך דגש על הרחקה מהונאה עצמית<ref>וראה ב[http://he.shvoong.com/books/493287-%D7%A1%D7%A0%D7%94-%D7%91%D7%95%D7%A2%D7%A8-%D7%91%D7%A7%D7%95%D7%A6%D7%A7/ קישור] סיפור מפתיע, שציוה את גדול חסידיו וממשיך דרכו לגנוז ספר שחיבר מחשש לגאוה.</ref>.
=== חסידות יוצאת דופן: [[פשיסחא]] ותולדותיה ([[קוצק]], [[גור]], [[אלכסנדר]], [[סוכצ'וב]] ועוד) ===
[[היהודי הקדוש מפשיסחא]] (האדמו"ר רבי יעקב יצחק מפשיסחא) העמיד את הדגש על לימוד התורה בחריפות ובעמקות, עקירת המידות הרעות בצורה קיצונית, תפילה ב[[כובד ראש]] ובהתבוננות עמוקה. ע"מ להתכונן לתפילה כראוי, איחרו להתפלל בכמה שעות, ולפעמים אף היו מתפללים שחרית בזמן תפילת מנחה.
 
לאחר פטירת היהודי הקדוש, המשיך את האדמו"רות [[רבי שמחה בונים מפשיסחא]]. הוא גיבש את חסידיו, והרגילם לחיות בחבורה סגורה שבה [[הסתפקות במועט|מסתפקים במועט]] ומשוחררים מגינוני ונימוסי החברה. חסידותו התרכזה בלמדנים ובחריפים והפקירה את ההמונים. הודגש החינוך ל[[עזות]] רוחנית. דרכו הייתה ללמד שכל אחד מסוגל לשאת את כתר ה[[מנהיגות]], ואף שרק אחד נבחר, מ"מ כל אחד ואחד מהחסידים ראוי לכך. הוא סבר גם יש לבער את המסתורין מההמונים.
 
לאחר פטירת רבי בונים, נוצר ספק מי ימשיך את דרכו, עד שתלמידו, [[רבי מנחם מנדל מורגשטרן מקוצק]], הנקרא גם [[השרף מקוצק]], החל למלא את מקומו. חסידותו הייתה שונה מאד משאר החסידיות, בכך שהוא הרחיק את החסידים שבאו לחסות בכנפיו (ובפרט אלו שבאו לבקשו ברכה להצלחה ב[[פרנסה|פרנסתם]] ושאר ענייני החומר) ודרש מהם '''התמסרות גדולה על ה[[אמת]]'''<ref>לקריאה נוספת על דרכו של השרף מקוצק - ר' בספר "'''סנה בוער בקוצץ'''" (שפרק מתוכו ניתן לקרא [http://www.daat.ac.il/daat/vl/kotzk/kotzk01.pdf בקישור]); במסא [http://sadeh.corky.net/1993_01_15_article.html איש בחדר סגור - יצחק סנה]; ב[http://www.yba.org.il/show.asp?id=22997 אתר מרכז ישיבות בני עקיבא]; ובמקומות נוספים.</ref>, המתבטאת בתביעות רוחניות גדולות, שכללו סיגופים וצימצום בצורכי הגוף, בריחה מ[[כבוד]] ומגינוני כבוד, עבודת המידות באופן אינטסיבי תוך דגש על הרחקה מהונאה עצמית<ref>וראה ב[http://he.shvoong.com/books/493287-%D7%A1%D7%A0%D7%94-%D7%91%D7%95%D7%A2%D7%A8-%D7%91%D7%A7%D7%95%D7%A6%D7%A7/ קישור] סיפור מפתיע, שציוה את גדול חסידיו וממשיך דרכו לגנוז ספר שחיבר מחשש לגאוה.</ref>.


בזמנו החסידות הצטמצמה לכמאה [[אברך|אברכים]] בלבד. חסידיו היו עוזבים את משפחותיהם לכמה חודשים, ובאים ללמוד ולתקן את מידותיהם ב[[בית מדרש|בית המדרש]] של רבם. האדמו"ר נהג להסתגר, בעיקר בסוף ימיו, ולא התראה כמעט לאיש. דרכו הייתה הייתה באמירת משפטים קצרים רוויי תוכן<ref>מקצת מאימרותיו ניתן למצא ב[http://www.daat.ac.il/daat/kitveyet/mabua/40/imrot-2.htm ספרו של שמחה רז] וכן ב[http://he.wikiquote.org/wiki/%D7%9E%D7%A0%D7%97%D7%9D_%D7%9E%D7%A0%D7%93%D7%9C_%D7%9E%D7%A7%D7%95%D7%A6%D7%A7 ויקיטקסט].</ref>. חסידים מספרים שכתביו הרוחניים נשרפו (על ידו או בהוראתו - ?).
בזמנו החסידות הצטמצמה לכמאה [[אברך|אברכים]] בלבד. חסידיו היו עוזבים את משפחותיהם לכמה חודשים, ובאים ללמוד ולתקן את מידותיהם ב[[בית מדרש|בית המדרש]] של רבם. האדמו"ר נהג להסתגר, בעיקר בסוף ימיו, ולא התראה כמעט לאיש. דרכו הייתה הייתה באמירת משפטים קצרים רוויי תוכן<ref>מקצת מאימרותיו ניתן למצא ב[http://www.daat.ac.il/daat/kitveyet/mabua/40/imrot-2.htm ספרו של שמחה רז] וכן ב[http://he.wikiquote.org/wiki/%D7%9E%D7%A0%D7%97%D7%9D_%D7%9E%D7%A0%D7%93%D7%9C_%D7%9E%D7%A7%D7%95%D7%A6%D7%A7 ויקיטקסט].</ref>. חסידים מספרים שכתביו הרוחניים נשרפו (על ידו או בהוראתו - ?).


לאחר פטירתו, מילה את מקומו בנו רבי דוד<ref>ר' ב[http://www.daat.ac.il/encyclopedia/value.asp?id1=148 אנצקלופדית "דעת"].</ref>, אך מרכז הכובד של החסידות עבר להנהגתו של [[רבי יצחק מאיר אלטר מגור]], בעל [[חידושי הרי"ם]]. הנהגתו הייתה שונה לחלוטין מקודמו. הוא קרב את כל הרוצים לחסות בצל כנפיו והרחיב את מעגל החסידים לאלפים רבים. הוא נתן דגש מיוחד על הלמדנות, חריפות הבטוי, העזה אישית(?) ולימוד תורה. בניו נפטרו בחייו, אך נכדו, בעל ה[[שפת אמת]], המשיך את דרכו.
לאחר פטירתו, מילא את מקומו בנו [[רבי דוד מקוצק]]<ref>ר' ב[http://www.daat.ac.il/encyclopedia/value.asp?id1=148 אנצקלופדית "דעת"].</ref>, אך מרכז הכובד של החסידות עבר להנהגתו של [[רבי יצחק מאיר אלטר]] מייסד [[חסידות גור]], בעל חידושי הרי"ם. הנהגתו הייתה שונה לחלוטין מקודמו. הוא קרב את כל הרוצים לחסות בצל כנפיו והרחיב את מעגל החסידים לאלפים רבים. הוא נתן דגש מיוחד על הלמדנות, חריפות הביטוי ולימוד התורה. בניו נפטרו בחייו, ולאחר מותו מילא את מקומו רבי חנוך העניך הכהן מאלכסנדר. לאחריו, המשיך נכדו של הרי"ם, [[רבי יהודה אריה לייב אלתר]] בעל השפת אמת את החסידות, ולאחריו בנו [[רבי אברהם מרדכי אלתר]] בעל האמרי אמת, ובניו [[רבי ישראל אלתר]], [[רבי שמחה אלתר]] ו[[רבי פנחס מנחם אלתר]]. כיום, האדמו"ר מגור הוא רבי יעקב אריה אלתר, נכדו של האמרי אמת.
 
חתנו של השרף מקוצק, [[רבי אברהם בורנשטיין מסוכטשוב]] זצ"ל, בעל ה[[אבני נזר]] וה[[אגלי ט"ל]], שהיה מחסידי חותנו, ולאחר פטירתו דבק ב... לאחר פטירת רבו, החל "לערוך שולחן" ([[טיש]] ב[[אידיש]]) ולנהוג באדמו"רות. לאחר פטירתו, בנו, בעל ה[[שם משמואל]] מילא את מקומו באדמו"רות. שיחותיהם של האב ובנו קובצו בספר "[[נאות דשא]]" (שני חלקים).


=== [[ברסלב]] ===
פלג אחר בקוצק היה [[סוכטשוב|חסידות סוכטשוב]]. הוקמה על ידי חתנו של השרף מקוצק, [[רבי אברהם בורנשטיין]] מסוכטשוב, בעל האבני נזר, שלאחר פטירתו דבק באדמו"ר מגור, אולם לאחר פטירת האדמו"ר השני רבי חנוך מאלכסנדר החל לנהוג באדמו"רות. לאחר פטירתו, בנו, [[רבי שמואל בורנשטיין]] בעל "שם משמואל" מילא את מקומו באדמו"רות. שיחותיהם של האב ובנו קובצו בספר "נאות דשא" (שני חלקים).
[[ר' נחמן מברסלב]] הוא יוצר חסידות רגשית של שמחה ודבקות. בשל גודל אישיותו לא העמידה החסידות רבי אחר אחריו, והיא ממשיכה להתקיים עד היום בלא רבי.


=== [[חב"ד]] ===
אחת מתולדות קוצק היא חסידות איז'ביצא-ראדזין, מיסודו של [[רבי מרדכי יוסף מאיז'ביצא]]. בין גדולי החסידות נמנו [[רבי צדוק הכהן מלובלין]], [[רבי גרשון חנוך ליינר]]- "בעל ה[[תכלת]]", [[רבי מרדכי יוסף אליעזר מראדזין]] ועוד. רבי מרדכי יוסף היה מתלמידי רבי שמחה בונים ואחרי פטירתו המשיך אחרי הרבי מקוצק, אולם בגלל סכסוך שפרץ ביניהם, כנראה על רקע אידאולוגי, נפרדו לחסידות נפרדת. 
- ר' שניאור זלמן מלאדי


חסידות של שכל ועומק. [[הרבי מלובאוויטש]] - ר' מנחל מנדל שניאורסון ייסד את מפעל קירוב הרחוקים והשלוחים לצורך מטרה זו. {{ערך מורחב|ערך=[[חסידות חב"ד]]}}
מקוצק יצאו עוד כמה חסידויות: אלכסנדר, וורקא, לובלין, פילוב, סוקלוב, [[חסידות אמשינוב|אמשינוב]] ועוד.
===ברסלב===
[[רבי נחמן מברסלב]] הוא יוצר חסידות רגשית של [[שמחה]] ודבקות. בשל גודל אישיותו לא העמידה החסידות רבי אחר אחריו (למרות שהיו חלק מתלמידיו שהנהיגו את החצר, כדוגמת [[רבי נתן מברסלב]], אך לא בדרך של אדמו"רות), והיא ממשיכה להתקיים עד היום בלא רבי, וחסידיה קשורים מאד לרבי נחמן. החסידות כיום כוללת ענפים וזרמים רבים מאד, אשר חלקם שונים בתכלית זה מזה (למשל, חסידי [[הרב אליעזר ברלנד]], תלמידי [[רבי ישראל בער אודסר]] ועוד). 
=== חב"ד===
[[חסידות חב"ד]], החסידות הותירה ביותר, שבניגוד לשאר החסידויות מבוססת על שכל ועומק. נוסדה על ידי [[רבי שניאור זלמן מלאדי]]- "בעל [[התניא]]" (ספר היסוד של חב"ד) שמוכנה בפי חסידיו "האדמו"ר הזקן", מבכירי תלמידי [[המגיד ממזריטש]] (הדור השלישי לחסידות). אחריו המשיכו באדמו"רות "האדמו"ר האמצעי"- רבי דב בער, "הצמח צדק"- רבי מנחם מנדל, "האדמו"ר המר"ש"- [[רבי שמואל שניאוסון]], "הרבי הרש"ב"- [[רבי שלום דב בער שניאורסוןן]], "הרבי הריי"צ"- [[רבי יוסף יצחק שינאורסון]] ו"הרבי" - [[רבי מנחם מנדל שניאורסון]]. שני האדמו"רים האחרונים הקימו מפעל ענק חובק עולם של הפצת תורה ומצוות והחזרה בתשובה, אשר שליחיו ברחבי העולם דואגים ליהודים וליהדות בתחומם במסירות רבה.
===צאנז===
[[חסידות צאנז]] הוקמה על ידי [[רבי חיים הלברשטאם]] מצאנז, בעל "דברי חיים". מבין תולדות חסידות צאנז: צאנז-קלויזנבורג (שהיתה בהנהגתו של [[הרב יקותיאל יהודה הלברשטאם]]), סטרופקוב, שינאווא, טשאקווא ועוד. 
===חסידויות אחרות===
מבין שאר החסידויות הגדולות האחרות ניתן למנות את:
*[[חסידות סאטמר]]- החצר הגדולה בעולם, שידועה בהתנגדותה החריפה ביותר לציונות, שהיתה בהנהגתו של [[רבי יואל טייטלבוים]], בעל "ויואל משה".
*[[חסידות ויז'ניץ]]- מהגדולות שבחסידויות טרנסליבניה. אדמו"ריה שייכים למשפחת הגר. פלג נוסף של ויז'ניץ הוא "סערט ויז'ניץ" שמרכזו ב[[חיפה]]. כיום, האדמו"ר זקן מאד ואינו ממלא את תפקידו באופן מלא, ובניו ממלאים את מקומו בחצרות שונות.
*[[חסידות בעלזא]] [[חסידות בעלז]]


== הבדלים בין החסידות לקבלה<ref>פרק זה צריך כתיבה מחודשת, שכן דבר זה איננו נכון לגבי רוב הפלגים בחסידות, ואכמ"ל.</ref> ==
== הבדלים בין החסידות לקבלה<ref>פרק זה צריך כתיבה מחודשת, שכן דבר זה איננו נכון לגבי רוב הפלגים בחסידות, ואכמ"ל.</ref> ==
15,330

עריכות

תפריט ניווט