רבי מנחם עזריה מפאנו: הבדלים בין גרסאות בדף

קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
אין תקציר עריכה
אין תקציר עריכה
אין תקציר עריכה
שורה 41: שורה 41:
==שרה אמנו - אם כל חי==
==שרה אמנו - אם כל חי==


יעל לוין, דוקטור לפילוסופיה מן המחלקה לתלמוד באוניברסיטת בר-אילן, ייחדה מסה ל"מאמר אם כל חי" מאת ר' מנחם עזריה מפאנו, הנסב על שרה אמנו. "מאמר אם כל חי" נועד "לדרוש ברבים בכסא ליום חננו", דהיינו בראש השנה. דרשה זו מעצימה את דמותה של שרה, את נס פקידתה בראש השנה ואת מרכזיות הזוגיות של האבות.‏‏<ref>‏בשבועון "[[מקור ראשון]]" מוסף שבת כ"ו באלול תשס"ח ראו קישור חיצוני מטה‏</ref>. לדעתה: "ב"אם כל חי" מוזכרות תפיסות ייחודיות וחדשניות שונות בנוגע לשרה אמנו ולדמויות נשים
יעל לוין, בעלת תואר דוקטור לפילוסופיה מן המחלקה לתלמוד באוניברסיטת בר-אילן,[2] ייחדה מסה ל"מאמר אם כל חי" מאת ר' מנחם עזריה מפאנו, הנסב על שרה אמנו.  
מקראיות אחדות נוספות."
"מאמר אם כל חי" נועד "לדרוש ברבים בכסא ליום חננו", דהיינו בראש השנה. דרשה זו מעצימה את דמותה של שרה, את נס פקידתה בראש השנה ואת מרכזיות הזוגיות של האבות.
 
הדרשה עוסקת בביאור עניין פקידת שרה בידי הקב"ה, אשר התרחשה לפי חז"ל בראש השנה. הרמ"ע מבאר את משמעות היקרותה של שרה "אם כל חי": "כשם שנתמנה אברהם אב המון גוים כך היתה שרה אמנו אם כל חי פירוש אם לכל איש חי אלו הצדיקים שאפילו במיתתם קרויים חיים וכל הגרי'[ם] העתידים להתגייר בכלל הזה".
===הנס===
הרמ"ע מייחד את הדיבור במקומות אחדים לכך ששרה נולדה בלא רחם, בהתאם למאמר "עיקר מיטרין לא היה לה וגלף לה הקב"ה עיקר מיטרין" (בראשית רבה, מז, ב, עמ' 472). לדידו של המחבר, על מנת ששרה תהרה ותוליד הצטרך הקב"ה לעשות מעשה פלא, שהיה בבחינת חידוש מעשה בראשית.
 
בפתח "מאמר אם כל חי" מציין הרמ"ע את מאמר חז"ל שכל מקום שנאמר "וה'" הכוונה לקב"ה ולבית דינו (ירושלמי ברכות, פ"ט ה"ה, יד ע"ב). למרות שפקידת שרה "היתה מפועל הרחמים", מכל מקום נזקק הקב"ה להימלך עם מידת הדין משום שהוא מדקדק עם הצדיקים כחוט השערה. לעומת זאת, לגבי הריונה ולידתה נאמר "ויעש ה' לשרה כאשר דבר"; כאן לא הוצרך הקב"ה לבית דינו שכן מכיוון שהסכים בית הדין לבריאת עיקר המיטרין, הסכמתו היתה נתונה גם לאלה.
הדרשה עוסקת בביאור עניין פקידת שרה בידי הקב"ה, אשר התרחשה לפי חז"ל בראש השנה. הרמ"ע מבאר את משמעות היקרותה של שרה "אם כל חי": "כשם שנתמנה אברהם אב המון גוים, כך היתה שרה אמנו אם כל חי, פירוש אם לכל איש חי אלו הצדיקים שאפילו במיתתם קרויים חיים וכל הגרי'[ם] העתידים להתגייר בכלל הזה כמו שעוד נזכיר"  <ref>ח"א ס"ד. - ציטוטים אלה ואחרים מתוך המאמר</ref>. חכם זה מפרש את הכתוב "ויעש ה' לשרה כאשר דבר" במשמעות שעשה לה בית נאמן, "והוא בית ישראל שכלם היו צדיקי'[ם] וחביבים לפני הב"ה יותר מחקות שמים" <ref> ח"ב סט"ז</ref> . המסקנה מכאן כי "הכוונה היא ששרה היתה אם עם ישראל"
הרמ"ע כותב כי שרה היא הראשונה מבין שבע הנביאות המנויות בבבלי מגילה (יד ע"א-ע"ב), ואלו מקבילות לשבע הספירות בקבלה. ההתייחסות הראשונה לדבר ההקבלה בין הנביאות לבין הספירות מצויה בפירושו של רבינו בחיי לעניין שירת מרים והנשים (שמות טו, כ, מהדורת שוול, עמ' קלה). רבינו בחיי מזכיר את עניין ההקבלה בכוללנות ובלשון מרומזת בלבד, והרמ"ע הוא הראשון שממנו הגיעתנו בכתובים הקבלה מפורטת בין הנביאות ובין הספירות. מדבריו עולה שבקרב תלמידי האר"י היתה מסורת שקישרה בין שבע הנביאות ובין הספירות, ואולם הוא מציין ששיטתו בעניין נבדלה מזו שהיתה מצויה בקרבם.
 
בסיכומו של המאמר מובאת ההצעה הבאה: "מאמר 'אם כל חי' הוא דרשה שראוי לחדש את העיון בה ולהשיח על אודותיה ביום שנפקדה אמנו שרה, ובמועד שבו אנו אומרים בתפילותינו: 'צאצאיה כן פקוד לטוב היום'" (מתוך תפילת שחרית לראש השנה).
הרמ"ע מייחד את הדיבור במקומות אחדים לכך ששרה נולדה בלא רחם, בהתאם למאמר "עיקר מיטרין לא היה לה וגלף לה הקב"ה עיקר מיטרין" {{מקור|(בראשית רבה, מז, ב, עמ' 472)}}. לדידו של המחבר, על מנת ששרה תהרה ותוליד הצטרך הקב"ה לעשות מעשה פלא, שהיה בבחינת חידוש מעשה בראשית. הרמ"ע לומד זאת ב[[גזרה שווה]] בין הכתוב "כי הוא אמר ויהי הוא צוה ויעמד" {{מקור|(תהילים לג, ט')}} לבין הנאמר "וה' פקד את שרה כאשר אמר" – ולצוות במאמר על יצירת "השלפוחית שהולד נוצר בתוכה"<ref> ח"א ס"ד</ref>. הרעיון שפקידת שרה בראש השנה היתה כרוכה בחידוש מעשה בראשית אמנם תואם את מהותו של זמן זה כיום בריאה מחודשת של האדם.
 
===על שרה===
 
עוד בהקשר זה, דן המאמר בשינוי שמה של שרה אימנו. לדברי הרמ"ע, קריאת השמות לכל נוצר בידי אדם הראשון היתה, , גמר צורתו <ref>ח"ב ס"י</ref>,דהיינו היא שהעניקה ליצורים את היכולת לפרות ולרבות. החלפת שמה של שרה היתההכנה להשראת השפע הא-להי <ref>ח"ב סל"ג</ref>, שכל זמן שנקראה "שרי" לא היתה ראויה להיפקד. האות ה"א שניתנה בשמה של שרה מרמזת לעיקר המיטרין שנתחדש בה <ref>ח"ב סל"ד</ref>.
 
המאמר מתיחס גם לשילוחיה של הגר. לפי הפשט הנאמר במקרא, יצאה היוזמה לשילוחיה משרה. אולם הרמ"ע מעניק לעניין זה פרשנות אחרת, שאפשר להשקיף עליה כפרשנות משלימה שאינה ניצבת בסתירה לנאמר במקרא, ולפיה העצה יצאה מהקב"ה בכבודו ובעצמו. אם כי שרה זכתב בשל כך ל"לקילוס גם במקורות מדרשיים שונים". בין השאר, נזקפת זכות יציאת ישראל ממצרים לאימהות - לשרה, רחל ולאה שהעניקו את שפחותיהן לבעליהן, ולרבקה ששמה את מבטחה בקב"ה בהליכתה עם עבד אברהם.
 
בפתח "מאמר אם כל חי" מציין הרמ"ע את מאמר חז"ל שכל מקום שנאמר "וה'" הכוונה לקב"ה ולבית דינו {{מקור|(ירושלמי ברכות, פ"ט ה"ה, יד ע"ב)}}. למרות שפקידת שרה "היתה מפועל הרחמים", מכל מקום נזקק הקב"ה להימלך עם מידת הדין משום שהוא מדקדק עם הצדיקים כחוט השערה. לעומת זאת, לגבי הריונה ולידתה נאמר "ויעש ה' לשרה כאשר דבר"; כאן לא הוצרך הקב"ה לבית דינו שכן מכיוון שהסכים בית הדין לבריאת עיקר המיטרין, הסכמתו היתה נתונה גם לאלה.
 
===הנביאות והספירות===
 
הרמ"ע כותב כי שרה היא הראשונה מבין שבע הנביאות המנויות בבבלי מגילה {{מקור|(יד ע"א-ע"ב)}}, ואלו מקבילות לשבע הספירות בקבלה. ההתייחסות הראשונה לדבר ההקבלה בין הנביאות לבין הספירות מצויה בפירושו של רבינו בחיי לעניין שירת מרים והנשים {{מקור|(שמות טו, כ, מהדורת שוול, עמ' קלה)}]. רבינו בחיי מזכיר את עניין ההקבלה בכוללנות ובלשון מרומזת בלבד, והרמ"ע הוא הראשון שממנו הגיעתנו בכתובים הקבלה מפורטת בין הנביאות ובין הספירות. מדבריו עולה שבקרב תלמידי האר"י היתה מסורת שקישרה בין שבע הנביאות ובין הספירות, ואולם הוא מציין ששיטתו בעניין נבדלה מזו שהיתה מצויה בקרבם.
 
===על הזיווג===
 
למרות שבכל אותן השנים שבהן לא היו לאברהם ולשרה בנים, היה זיווגם של הצדיקים הוא מעין דוגמה לזיווג של מעלה  <ref>ח"ג ס"ה</ref> . בביתם היו הגרים הראויים להידבק בזרעו של יצחק. עימם היו  "הנפש  אשר עשו בחרן" {{מקור|(בראשית י"ב, ה')}} - דהיינו: אברהם היה מגייר את האנשים ושרה
את הנשים {{מקור|(בראשית רבה ל"ט, י"ד)}}.
 
הרמ"ע מציין שאברהם ושרה אינו מסתפק בתפקידו של הזוג אז, לדבריו,  הם אב ואם לכל הצדיקים והגרים העתידים להתגיירו וכך הוא כותב:  "לא על הגרים של אותה שעה בלבד הדברים אמורים... אלא על כל באי עולם להתגייר לעתיד ולהיות גרי צדק" <ref>ח"ג ס"ו</ref>.
 
עוטד מוסיף הרמ"ע, זיווגם של אברהם ושרה היה גם בניין אב לזיווגם של תלמידי חכמים בכל דור ודור
<ref>ח"ג סי"ב</ref>, שבזמן שהם נזקקים לנשיהם הצדקניות בטהרה בלא שנוצר הריון מן הזיווג, כגון
שהנשים זקנות, עקרות או איילוניות, או אפילו שניהם טומטומין כאברהם ושרה (יבמות סד ע"א-ע"ב) קודם שנשתנה שמם (ראו לעיל), מכל מקום זיווג זה מוסיף אהבה ואחווה שלום ורעות, ו"נחת רוח מהב"ה לעקרת הבית אם הבני'[ם] שמחה", דהיינו לייחוד של הקב"ה והשכינה.
 
===אמהות תיקנו תפילות===
 
הרמ"ע מציג גישה ייחודית וחדשנית בנוגע לתפיסה שהתפילות נתקנו בידי האבות <ref>ח"ג
ס"ל-סל"א</ref>. הוא סבור  כי רק לאחר שראו את בנות זוגם תיקנו יצחק ויעקב את תפילתם, ואף אברהם לא יסד את תפילתו אלא לאחר שנתבשר על פקידת שרה. דברי הרמ"ע מיוסדים על המקור בעניין
התקנת התפילות בידי האבות: " רבי יוסי ברבי חנינא אמר תפלות אבות תקנום... אברהם תקן תפלת שחרית שנא' "וישכם אברהם בבקר אל המקום אשר עמד שם" (בראשית יט, כ"ז)... יצחק תקן תפלת מנחה
שנאמר "ויצא יצחק לשוח בשדה לפנות ערב" (שם כד, ס"ג)... יעקב תקן תפלת ערבית שנאמר "ויפגע במקום וילן שם" (שם כח, י"א) (ברכות כו ע"ב). כך תיקן אברהם את תפילת שחרית סמוך לפקידתה של שרה, וכן יעקב בגלותו לא תיקן את תפילת הערב עד שהלך לחרן תחלה והציץ ברחל
 
לגבי יצחק הדברים ברורים, תפילת המנחה לא נתקנה בידי יצחק "עד שנזדמנה לו בת זוגו ע"י העבד".  
בסיכומו של המאמר מובאת ההצעה הבאה: "מאמר 'אם כל חי' הוא דרשה שראוי לחדש את העיון בה ולהשיח על אודותיה ביום שנפקדה אמנו שרה, ובמועד שבו אנו אומרים בתפילותינו: 'צאצאיה כן פקד לטוב היום'" (מתוך תפילת שחרית לראש השנה).
 
בסיכום, יעל לוין כותבת: "אם כן, בתשתית השקפתו של הרמ"ע ניצבת ההכרה שייסוד תפילות עם ישראל לדורות
אחוז וקשור בדמויותיהן של שרה, רבקה ורחל, ויכול היה להתקיים רק מתוך דרגת השלמות
של זיווג זכר ונקבה, למצער בפוטנציה.
 
"מאמר אם כל חי" הוא דרשה שראוי לחדש את העיון בה ולהשיח על אודותיה ביום
שנפקדה אמנו שרה, ובמועד שבו אנו אומרים בתפילותינו: "צאצאיה כן פקד לטוב
היום" (מתוך קטע הפתיחה לקרובה "אם אשר בצדק נתישנה", המוסבת על שרה ונאמרת
בשחרית ראש השנה).


==מספריו==
==מספריו==
מבוקר
8,889

עריכות

תפריט ניווט