פרשני:שולחן ערוך:חושן משפט קעו כח

מתוך ויקישיבה
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש


ParsheiniLogo.png
ערך זה הוא מתוך פרויקט פרשני - הפירוש השיתופי לכתבים תורניים.

מטרת פרויקט פרשני היא יצירת פירוש שיתופי על כל הכתבים התורניים, החל מהמשנה ועד ספרי השו"ת האחרונים הנכם מוזמנים להשתתף בעריכת הפירוש באמצעות דף העריכה או יצירת פירושים לערכים חדשים.
יש לך שאלה על הפירוש? ניתן להשתמש בדף השיחה ובהוספת תבנית שאלה בראש הדף. מעוניין בהסבר למקור שלא קיים עדיין בפרשני? צור אותו כעת וכתוב את שאלתך בדף השיחה.

שולחן ערוך:חושן משפט קעו כח

סעיף כח[עריכה]

שנים שהן שותפין בחוב אחד שחייב להם עובד כוכבים, וגבה אחד מהם מקצתו ורוצה לעכבו לעצמו ואומר לחבירו: לך וקח חלקך מהעובד כוכבים, אין שומעין לוא. ואם השר כעס על אחד מהם ואמר לחבירו: חלקך אסייע שיפרע ובחלק האחר לא אסייע, אם אמר זה: לעצמי אני מצילב, הציל לעצמו, והוא הדין אם שנים יש להם חוב מקולקל וצריך ליתן שוחד להצילו, והאחד אינו רוצה ליתן, יכול חבירו לומר: אני אוציא שוחד חלקי ואציל לעצמיג (מהר"ם). הגה: וכן בכל מקום דאיכא פסידא יכול א' לחלוק בלא דעת חבירו ולהציל לעצמו. (מרדכי פרק הגוזל בתרא והגהות מיימוני פ"ד דשותפין). וכן השותפין שהיה להן חוב אצל עובד כוכבים אלם, ואחד פייסו ליתן לו חלקו, אם אמר: לעצמי אני מציל, הרי הוא שלו לבד (תשובת רשב"א סימן אלף ס"ג). ועיין לקמן סימן קפ"א סעיף ב'.

א. כשהמעות לא בסיכון: הגר"א מציין כמקור לכך את הגמ' בב"מ סט,א לגבי הנהו כותאי, שאומרים לו "מאן שם לך", וכן עולה מדברי הסמ"ע שביאר שאע"פ שמדובר במעות א"א לחלוק שלא בפני שלושה משום שיתכן שקיבלו מעות שאינן שוות[1]. אך הש"ך חולק וסובר שרק כשודאי יש הבדל צריך לחלוק בפני שלושה, ונראה שמפרש שהמניעה לחלוק כאן היא שמדובר בתוך זמן השותפות, ולפיכך רק כשהמעות בסיכון רשאי לחלוק.

ב. לעצמי אני מציל: עיין לקמן בסי' קפא,ב אם צריך לומר בפרוש או שמספיק להתכוון.

ג. כשהמעות בסיכון: נלמד מב"ק קטז,ב ששותף המציל מגייס יכול לומר לעצמי אני מציל, משום שכשיש הפסד ממון אומרים ששותף יכול לחלוק שלא לדעת חברו.

הנתיבות מבאר שמדובר שאפשר להציל רק חצי, ולכן יש חילוק בין אם חברו רוצה לתת שוחד שאז הציל לאמצע לבין אם חברו אינו רוצה שאז הציל לעצמו, אך במקרה שאפשר להציל הכל יכול לומר שמציל חלקו ושחברו יטרח ויציל גם הוא את חלקו.

מתוך הספר יאיר השולחן, אין להעתיק ללא רשות מהמחבר, לפרטים ורכישה.

הערות שוליים[עריכה]

  1. נ"ל כוונתו שאמנם ערכן זהה, אך יש חריפות ויש שאינן חריפות.