פטר רחם: הבדלים בין גרסאות בדף

מתוך ויקישיבה
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
(דף חדש: '''פטר רחם''' הוא הילוד הבכור לאימו, אשר פתח את הרחם של אימו, שעדין לא היה בפעולה בטרם הלידה הראשונה. [[רבי ...)
(אין הבדלים)

גרסה מ־05:44, 30 בינואר 2009

פטר רחם הוא הילוד הבכור לאימו, אשר פתח את הרחם של אימו, שעדין לא היה בפעולה בטרם הלידה הראשונה. רבי אברהם אבן עזרא מפרש פטר -"פתיחת כמו: ופטורי ציצים. והטעם הבן שפתח תחלה הרחם ומלת רחם זרה, כי משפט לשון הקודש שיפתח האות שהוא לפני אות הגרון."

הילוד, בין הוא אדם בין אם בהמה חלות עליו מצוות. וזאת, עקב היות הבכורות הנושא למכה ביציאת מצרים.

מקור המצווה

לאחר יציאת מצרים נצטוו בני ישראל :"קַדֶּשׁ-לִי כָל-בְּכוֹר פֶּטֶר כָּל-רֶחֶם בִּבְנֵי יִשְׂרָאֵל בָּאָדָם וּבַבְּהֵמָה לִי הוּא" [[ספר שמות]], י"ג,ב'). רש"י מבאר פטר כל רחם - " שפתח את הרחם תחלה, כמו: [1] פּוֹטֵר מַיִם רֵאשִׁית מָדוֹן, וכן [2] כָּל-רֹאַי יַלְעִגוּ לִי יַפְטִירוּ בְשָׂפָה יָנִיעוּ רֹאשׁ. ועל ד"ה לי הוא - כתב רש"י : "לעצמי קניתים על ידי שהכיתי בכורי מצרים".

הרמב"ן רואה במצווה זו כאחת מן המצוות הראשונות שצוונו עם יציאת מצרים וכבר נונהגה במדבר סיני לאמר וטעם קדש לישיקדש אותם מיד, שתהיה המצווה נוהגת במדבר. והוסיפה הפרשה מצות רבות שיזכרו היום והחדש שהיה אביב, וישמרו את החוקה הזאת למועדה, וזה רמז לעבור השנה כי לא נעשה פסח רק בחדש האביב, והוסיפה בחמץ לא יראה לך שאור בכל גבולך, ומצות הטוטפות (תפילין).

רבי עובדיה ספורנו רואה בה מבוא לשתי מצוות אשר יפורטו בהמשך המקרא. וכך הוא כותב קַדֶּשׁ לִי כָל בְּכור. שֶׁיִּתְחַיְּבוּ כֻלָּם בְּפִדְיון כִּשְׁאָר כָּל הֶקְדֵּשׁ, לְמַעַן יִהְיוּ מֻתָּרִים בַּעֲבודַת חל, שֶׁלּוּלֵי הַפִּדְיון הָיוּ אֲסוּרִים לַעֲשׂות כָּל מְלֶאכֶת חל,

  • כְּעִנְיַן "לא תַעֲבד בִּבְכר שׁורֶךָ" [3]
  • וּפִדְיון נַפְשָׁם הוּא הָעֶרֶךְ הַמְפרָשׁ לְבֶן חדֶשׁ בְּפָרָשַׁת עֲרָכִין, בִּהְיות אָז זְמַן פִּדְיונו, כְּאָמְרו "וּפְדוּיָו מִבֶּן חדֶשׁ תִּפְדֶּה" [4]


הערות שוליים

  1. ספר משלי י"ז י"ד
  2. ספר תהילים, כ"ב, ח'
  3. ספר דברים ט"ו, י"ט
  4. במדבר י"ח, ט"ז