פרשני:שולחן ערוך:אורח חיים שג א: הבדלים בין גרסאות בדף

מתוך ויקישיבה
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
(Added ben shmuel book.)
 
(Added ben shmuel book.)
 
(3 גרסאות ביניים של אותו משתמש אינן מוצגות)
שורה 4: שורה 4:
== סעיף א | חוטי צמר ופשתן שבראש ==
== סעיף א | חוטי צמר ופשתן שבראש ==


<blockquote>המשנה אומרת (נז.) שאסור לאשה לצאת בשבת בחוטי צמר ופשתן וברצועות שבראשה, מפני שיש חשש שאם תזדמן לה טבילה של מצווה תצטרך להורידם ותבוא לטלטלם ארבע אמות ברשות הרבים (על פי ביאור הגמרא).
<blockquote>המשנה אומרת (נז.) שאסור לאשה לצאת בשבת בחוטי צמר ופשתן וברצועות שבראשה, מפני שיש חשש שתזדמן לה טבילה של מצווה ותצטרך להורידם ותבוא לטלטלם ארבע אמות ברשות הרבים (על פי ביאור הגמרא).
</blockquote>
☜ כך פוסק שו&quot;ע.


☜ כך פוסק '''שו&quot;ע.'''
</blockquote>
<ol>
<ol>
<li><blockquote><p>חכמים לא חילקו באיסור, וגם לזקינה ובתולה אסור לצאת (למרות שאין להם טבילת מצווה) '''(אחרונים)'''.</p></blockquote></li>
<li><blockquote><p>חכמים לא חילקו באיסור, וגם לזקינה ובתולה אסור לצאת (למרות שאין להם טבילת מצווה) (אחרונים).</p></blockquote></li>
<li><blockquote><p>כל החשש הוא רק בדברים קטנים שגם בחול דרך האישה לקחתם ביד. אבל דברים שהם עיקרי הלבוש, אין חשש שאשה תלך בלעדם וודאי שלאחר הטבילה תלבשם שוב '''(משנ&quot;ב)'''.</p></blockquote></li></ol>
<li><blockquote><p>כל החשש הוא רק בדברים קטנים שגם בחול דרך האישה לקחתם ביד. אבל דברים שהם עיקרי הלבוש, אין חשש שאשה תלך בלעדם וודאי שלאחר הטבילה תלבשם שוב (משנ&quot;ב).</p></blockquote></li></ol>


=== ❖ רצועות קלועות בשיער ===
=== ❖ רצועות קלועות בשיער ===


נחלקו הראשונים האם מותר לצאת כאשר הרצועות קלועות בראשה:
'''''''''' רש&quot;י: אסור לצאת אפילו אם הרצועות קלועות בראשה (שמא בטבילת מצווה תסתור על ידי גוי).
 
◄ '''רש&quot;י:''' אסור לצאת אפילו אם הרצועות קלועות בראשה (שמא בטבילת מצווה תסתור על ידי גוי).


◄ '''רבינו תם:''' מותר לצאת ברצועות קלועות (שהרי אסור לסתור קליעת שערה, כנפסק בסעיף כו).
'''''''''' רבינו תם: מותר לצאת ברצועות קלועות (שהרי אסור לסתור קליעת שערה, כנפסק בסעיף כו).


<blockquote>☜ '''שו&quot;ע:''' מותר לצאת ברצועות קלועות ויש מי שאוסר.
<blockquote>☜ שו&quot;ע: מותר לצאת ברצועות קלועות ויש מי שאוסר.
</blockquote>
</blockquote>
=== ❖ רצועות ארוגות ===
=== ❖ רצועות ארוגות ===
שורה 26: שורה 24:
<blockquote>הגמרא בהמשך מסתפקת האם מותר לצאת בחוטים הארוגים (כיוון שהם רכים והמים חודרים בהם). הגמרא מביאה שתי לישנות, לישנא אחת אומרת שכל חוט ארוג מותר, ובלישנא שניה רב הונא אומר שהוא ראה שאחיות שלו לא הקפידו על חוטי ארוגים. הגמרא אומרת שהנפק&quot;מ בין הלישנות הם 'חוטי מיטנפן'. שללישנא הראשונה מותר וללישנא השניה אסור.
<blockquote>הגמרא בהמשך מסתפקת האם מותר לצאת בחוטים הארוגים (כיוון שהם רכים והמים חודרים בהם). הגמרא מביאה שתי לישנות, לישנא אחת אומרת שכל חוט ארוג מותר, ובלישנא שניה רב הונא אומר שהוא ראה שאחיות שלו לא הקפידו על חוטי ארוגים. הגמרא אומרת שהנפק&quot;מ בין הלישנות הם 'חוטי מיטנפן'. שללישנא הראשונה מותר וללישנא השניה אסור.
</blockquote>
</blockquote>
נחלקו הראשונים בביאור כוונת הגמרא:
'''''''''' רש&quot;י: כוונת הגמרא לחוטים מטונפים שיש עליהם לכלוך. ללישנא הראשונה שלא חילקה מותר, וללישנא השניה אסור כיוון שהאשה מקפידה שלא לטבול בהם שהרי המים הופכים את הלכלוך לבוץ ובעליתה מהמים הלכלוך ירד עליה.
 
◄ '''רש&quot;י:''' הכוונה לחוטים מטונפים שיש עליהם לכלוך. ללישנא הראשונה שלא חילקה מותר, וללישנא השניה אסור כיוון שהאשה מקפידה שלא לטבול בהם שהרי המים הופכים את הלכלוך לבוץ ובעליתה מהמים הלכלוך ירד עליה.


◄ '''רא&quot;ש:''' הכוונה לחוטים של זהב שהאשה מקפידה עליהם שלא לטבול בהם כדי שלא יתקלקלו. ללישנא הראשונה מותר וללישנא השניה אסור.
'''''''''' רא&quot;ש: הכוונה לחוטים של זהב שהאשה מקפידה עליהם שלא לטבול בהם כדי שלא יתקלקלו. ללישנא הראשונה מותר וללישנא השניה אסור.


<blockquote>⤶ נחלקו הראשונים כאיזו לישנא לפסוק:
<blockquote>⤶ נחלקו הראשונים לדינא:


◄ '''סמ&quot;ג וטור:''' הלכה כלישנא השניה (הטור פסק לאסור גם כפירוש רש&quot;י וגם כפירוש הרא&quot;ש).
'''''''''' סמ&quot;ג וטור: הלכה כלישנא השניה (הטור פסק לאסור גם כפירוש רש&quot;י וגם כפירוש הרא&quot;ש).


☜ כך פוסק '''רמ&quot;א'''<ref>יש אומרים (רבותיו של רש&quot;י) שמפני שהאישה מקפידה על הלכלוך שיש ברצועות הרי שהן חוצצות וחייבת מדינא להסירם בטבילה ואז טלטלם. אך מפשט דברי הרמ&quot;א נראה שלא סבר כך (משנ&quot;ב ושער הציון).</ref> (ואסר חוטים מטונפים או מוזהבים).
☜ כך פוסק רמ&quot;א<ref>יש אומרים ('''רבותיו של רש&quot;י''') שמפני שהאישה מקפידה על הלכלוך שיש ברצועות הרי שהן חוצצות וחייבת מדינא להסירם בטבילה ואז טלטלם. אך מפשט דברי '''הרמ&quot;א''' נראה שלא סבר כך '''(משנ&quot;ב ושער הציון)'''.</ref> (ואסר חוטים מטונפים או מוזהבים).


◄ '''רמב&quot;ם:''' הלכה כלישנא הראשונה.
'''''''''' רמב&quot;ם: הלכה כלישנא הראשונה.


☜ כך פוסק '''שו&quot;ע''' (והתיר בכל חוט ארוג) ופסק גם את תחילת דברי המשנה.
☜ כך פוסק שו&quot;ע (והתיר בכל חוט ארוג) ופסק גם את תחילת דברי המשנה.
</blockquote>
</blockquote>


שורה 46: שורה 42:


[[קטגוריה:בן שמואל]]
[[קטגוריה:בן שמואל]]
[[קטגוריה:אורח חיים]]

גרסה אחרונה מ־21:26, 22 בדצמבר 2020


ParsheiniLogo.png
ערך זה הוא מתוך פרויקט פרשני - הפירוש השיתופי לכתבים תורניים.

מטרת פרויקט פרשני היא יצירת פירוש שיתופי על כל הכתבים התורניים, החל מהמשנה ועד ספרי השו"ת האחרונים הנכם מוזמנים להשתתף בעריכת הפירוש באמצעות דף העריכה או יצירת פירושים לערכים חדשים.
יש לך שאלה על הפירוש? ניתן להשתמש בדף השיחה ובהוספת תבנית שאלה בראש הדף. מעוניין בהסבר למקור שלא קיים עדיין בפרשני? צור אותו כעת וכתוב את שאלתך בדף השיחה.

שולחן ערוך:אורח חיים שג א


סעיף א | חוטי צמר ופשתן שבראש[עריכה]

המשנה אומרת (נז.) שאסור לאשה לצאת בשבת בחוטי צמר ופשתן וברצועות שבראשה, מפני שיש חשש שתזדמן לה טבילה של מצווה ותצטרך להורידם ותבוא לטלטלם ארבע אמות ברשות הרבים (על פי ביאור הגמרא).

☜ כך פוסק שו"ע.

  1. חכמים לא חילקו באיסור, וגם לזקינה ובתולה אסור לצאת (למרות שאין להם טבילת מצווה) (אחרונים).

  2. כל החשש הוא רק בדברים קטנים שגם בחול דרך האישה לקחתם ביד. אבל דברים שהם עיקרי הלבוש, אין חשש שאשה תלך בלעדם וודאי שלאחר הטבילה תלבשם שוב (משנ"ב).

❖ רצועות קלועות בשיער[עריכה]

רש"י: אסור לצאת אפילו אם הרצועות קלועות בראשה (שמא בטבילת מצווה תסתור על ידי גוי).

רבינו תם: מותר לצאת ברצועות קלועות (שהרי אסור לסתור קליעת שערה, כנפסק בסעיף כו).

☜ שו"ע: מותר לצאת ברצועות קלועות ויש מי שאוסר.

❖ רצועות ארוגות[עריכה]

הגמרא בהמשך מסתפקת האם מותר לצאת בחוטים הארוגים (כיוון שהם רכים והמים חודרים בהם). הגמרא מביאה שתי לישנות, לישנא אחת אומרת שכל חוט ארוג מותר, ובלישנא שניה רב הונא אומר שהוא ראה שאחיות שלו לא הקפידו על חוטי ארוגים. הגמרא אומרת שהנפק"מ בין הלישנות הם 'חוטי מיטנפן'. שללישנא הראשונה מותר וללישנא השניה אסור.

רש"י: כוונת הגמרא לחוטים מטונפים שיש עליהם לכלוך. ללישנא הראשונה שלא חילקה מותר, וללישנא השניה אסור כיוון שהאשה מקפידה שלא לטבול בהם שהרי המים הופכים את הלכלוך לבוץ ובעליתה מהמים הלכלוך ירד עליה.

רא"ש: הכוונה לחוטים של זהב שהאשה מקפידה עליהם שלא לטבול בהם כדי שלא יתקלקלו. ללישנא הראשונה מותר וללישנא השניה אסור.

⤶ נחלקו הראשונים לדינא:

סמ"ג וטור: הלכה כלישנא השניה (הטור פסק לאסור גם כפירוש רש"י וגם כפירוש הרא"ש).

☜ כך פוסק רמ"א[1] (ואסר חוטים מטונפים או מוזהבים).

רמב"ם: הלכה כלישנא הראשונה.

☜ כך פוסק שו"ע (והתיר בכל חוט ארוג) ופסק גם את תחילת דברי המשנה.

הערות שוליים[עריכה]

  1. יש אומרים (רבותיו של רש"י) שמפני שהאישה מקפידה על הלכלוך שיש ברצועות הרי שהן חוצצות וחייבת מדינא להסירם בטבילה ואז טלטלם. אך מפשט דברי הרמ"א נראה שלא סבר כך (משנ"ב ושער הציון).