ברכת המזון: הבדלים בין גרסאות בדף

קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
מ (תיקוני פיסוק והוספת הערה שחיוב האכילה מדאורריתא בשביעה ותקנת חכמים היא בכזית)
שורה 1: שורה 1:
'''ברכת המזון''' הוא כינוי מקובל לארבע הברכות שמברכים אחר אכילת פת: [[ברכת הזן]], [[ברכת הארץ]], [[ברכת בונה ירושלים]] ו[[ברכת הטוב והמטיב]]<ref>שלש הברכות הראשונות- ברכת הזן, ברכת הארץ וברכת בונה ירושלים - מרומזות הן בכתוב, כמו שדרשו חכמים (ברכות שם): "וברכת את ה' אלהיך" - זו ברכת הזן, "על הארץ" - זו ברכת הארץ, "הטובה" - זו ברכת בונה ירושלים, וכן אומר הכתוב (דברים ג, כה): "ההר הטוב הזה", ופירשו חכמים: זו ירושלים. מכאן סוברים רבים ששלש ברכות אלו מן ה[[תורה]] הן, כלומר שבירכו אותן גם קודם שבאו דוד ושלמה, אלא שדוד ושלמה תיקנו את הנוסח, "לפי מה שנתווספה טובה לישראל", לאחר כיבוש הארץ ובניין [[ירושלים]]. הנוסח הקבוע של ברכת המזון, ניתקן על ידי [[אנשי כנסת הגדולה]]. ברם, הברכה הרביעית שבברכת המזון, ברכת "הטוב והמטיב", ניתקנה ביבנה כנגד הרוגי [[ביתר]], כמו שאמרו: אותו היום שניתנו הרוגי ביתר לקבורה תיקנו ב[[יבנה]] "הטוב והמטיב", "הטוב" - שלא הסריחו, ו"המטיב" - שניתנו לקבורה. ומכאן שברכה זו אינה אלא מתקנת חכמים. יש סוברים, שברכה זו נתקנה זמן רב לפני חורבן ביתר, אלא שבראשונה לא היתה אלא הודאה לה' על כל הטוב אשר גמלנו, ומשניתנו הרוגי ביתר לקבורה תיקנו לומר בה "הטוב והמטיב".</ref>.מצווה מן התורה לברך אחר אכילת מזון, שנאמר {{מקור|דברים ח, י|כן}}: "ואכלת ושבעת וברכת את ה' אלהיך על הארץ הטובה אשר נתן לך".  
'''ברכת המזון''' הוא כינוי מקובל לארבע הברכות שמברכים אחר אכילת פת: [[ברכת הזן]], [[ברכת הארץ]], [[ברכת בונה ירושלים]] ו[[ברכת הטוב והמטיב]]<ref>שלש הברכות הראשונות - ברכת הזן, ברכת הארץ וברכת בונה ירושלים - מרומזות הן בכתוב, כמו שדרשו חכמים (ברכות שם): "וברכת את ה' אלהיך" - זו ברכת הזן, "על הארץ" - זו ברכת הארץ, "הטובה" - זו ברכת בונה ירושלים, וכן אומר הכתוב (דברים ג, כה): "ההר הטוב הזה", ופירשו חכמים: זו ירושלים. מכאן סוברים רבים ששלוש ברכות אלו מן ה[[תורה]] הן, כלומר שבירכו אותן גם קודם שבאו דוד ושלמה, אלא שדוד ושלמה תיקנו את הנוסח, "לפי מה שנתווספה טובה לישראל", לאחר כיבוש הארץ ובניין [[ירושלים]]. הנוסח הקבוע של ברכת המזון, ניתקן על ידי [[אנשי כנסת הגדולה]]. ברם, הברכה הרביעית שבברכת המזון, ברכת "הטוב והמטיב", ניתקנה ביבנה כנגד הרוגי [[ביתר]], כמו שאמרו: אותו היום שניתנו הרוגי ביתר לקבורה תיקנו ב[[יבנה]] "הטוב והמטיב", "הטוב" - שלא הסריחו, ו"המטיב" - שניתנו לקבורה. ומכאן שברכה זו אינה אלא מתקנת חכמים. יש סוברים, שברכה זו נתקנה זמן רב לפני חורבן ביתר, אלא שבראשונה לא היתה אלא הודאה לה' על כל הטוב אשר גמלנו, ומשניתנו הרוגי ביתר לקבורה תיקנו לומר בה "הטוב והמטיב".</ref>.מצווה מן התורה לברך אחר אכילת מזון, שנאמר {{מקור|דברים ח, י|כן}}: "ואכלת ושבעת וברכת את ה' אלהיך על הארץ הטובה אשר נתן לך".  


==דינים באכילה==
==דינים באכילה==
אין מברכים ברכת המזון אלא לאחר סעודה שאכלו בה פת או לאחר אכילת פת בלבד. שיעור גודלה של הפת שלאחר אכילתה חייבים לברך ברכת המזון הוא "כזית" ומעלה. את הפת בשיעור "כזית" אוכלים בתוך פרק זמן הנקרא "תוך כדי אכילת פרס".
אין מברכים ברכת המזון אלא לאחר סעודה שאכלו בה פת או לאחר אכילת פת בלבד. שיעור גודלה של הפת שלאחר אכילתה חייבים לברך ברכת המזון הוא "כזית" ומעלה. את הפת בשיעור "כזית" אוכלים בתוך פרק זמן הנקרא "תוך כדי אכילת פרס". אומנם מהתורה אינו חייב אלא אם כן אכל כדי שביעתו שנאמר 'ואכלת ושבעת וברכת' ושיעור שביעה אינו שווה בכל אדם, לכן חייבו חכמים בברכת המזון לכל האוכל כשיעור אכילה שהוא כזית כנ"ל.


בהנאה המחייבת בברכת המזון - חקר האפיקי ים האם היא על הנאת גרונו או על הנאת מעיו {{מקור|אפיקי ים ח"ב א|כן}}.
בהנאה המחייבת בברכת המזון - חקר האפיקי ים האם היא על הנאת גרונו או על הנאת מעיו {{מקור|אפיקי ים ח"ב א|כן}}.
שורה 82: שורה 82:


==קישורים חיצוניים==
==קישורים חיצוניים==
* [http://www.ברכתהמזון.com ברכת המזון - נוסח כל העדות, הלכות ומנהגים]
* [http://www.ברכת-המזון.com ברכת המזון : הלכות מנהגים ונוסחים לכל העדות]


==הערות שוליים==
==הערות שוליים==
<references />
<references />


[[קטגוריה:אנציקלופדיה תורנית מרוכזת]]
[[קטגוריה: אנציקלופדיה תורנית מרוכזת]]
[[קטגוריה: ברכות]]
[[קטגוריה: ברכות]]