שטים: הבדלים בין גרסאות בדף

מתוך ויקישיבה
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
אין תקציר עריכה
 
אין תקציר עריכה
שורה 1: שורה 1:
{{בעבודה}}
{{בעבודה}}


'''שטים''' או "אבל שטים" הוא מקום מושב [[שבטי ישראל]] ב[[ערבות מואב]] בטרם כניסת ל[[ארץ כנען]].המקום מוזכר במקרא במקומות אחדים.
'''שטים''' או "אבל שטים" הוא מקום מושב [[שבטי ישראל]] ב[[ערבות מואב]] בטרם כניסת ל[[ארץ כנען]]. שטים מוזכרת במקרא במקומות אחדים:


* [[ספר במדבר]]  "וַיֵּשֶׁב יִשְׂרָאֵל, בַּשִּׁטִּים" (כ"ה, א')
* [[ספר יהושע]]  "וַיִּשְׁלַח יְהוֹשֻׁעַ-בִּן-נוּן מִן-הַשִּׁטִּים שְׁנַיִם-אֲנָשִׁים מְרַגְּלִים" (ב',א')
* [[ספר מיכה]]"מִן-הַשִּׁטִּים"(ו',ה').
השם נובע מקיומם של עצי [[שיטה|שיטה]] באזור.


אוסביוס מקיסריה, המונה והמתאר שמות יישובים ב[[ארץ ישראל]] במאה ה-4, מזהה את המקום בו ישבו [[שבטי ישראל]]  כ"בית ישימון", ממול לעיר [[יריחו]] לפי המובא ב[[ספר במדבר]] : "וַיַּחֲנוּ בְּעַרְבוֹת מוֹאָב, מֵעֵבֶר לְיַרְדֵּן יְרֵחוֹ"(כ"ב, א'). זהו גם המיקום בו [[בלעם]] ראה את שבטי ישראל בבואו לקלל אותם.


מופיע במקרא במקומות אחדים: "וַיֵּשֶׁב יִשְׂרָאֵל, בַּשִּׁטִּים" [[ספר במדבר]] (כ"ה, א'), "וַיִּשְׁלַח יְהוֹשֻׁעַ-בִּן-נוּן מִן-הַשִּׁטִּים שְׁנַיִם-אֲנָשִׁים מְרַגְּלִים" [[ספר יהושע]] (ב',א') וב[[ספר מיכה]]"מִן-הַשִּׁטִּים"(ו'ה'). המונח נובע מקיומם של עצי [[שיטה|שיטה]] באזור.
==איתור המקום==


[[אוסביוס מקיסריה]] מזהה את המקום בו ישבו [[שבטי ישראל]]  מ"בית ישימון" מדרום לאתר הנוכחי עד האתר עצמו שניתן למקם אותו לפי הפסוק "וַיַּחֲנוּ בְּעַרְבוֹת מוֹאָב, מֵעֵבֶר לְיַרְדֵּן יְרֵחוֹ"(ספר במדבר, כ"ב, א') ולכן הוא נראה מתאים יותר. זהו גם המיקום בו [[בלעם]] ראה את שבטי ישראל בבואו לקלל אותם.
האתר המשוער של השטים  התגלה לראשונה על ידי אלכסיס מאלון מ"המכון האפיפיורי למקרא" ב[[ירושלים]].
הוא מצא במקום חמש תילים קטנים וסבר כי אלו "חמשת ערי הכיכר" של [[סדום]] המקראית. אך לפי שרידי כלי החרס שבאתר הארכאולוגיים הגיעו למסקנה כי הייתה התיישבות במקום עוד לפני בוא בני ישראל. דגם אופייני של קרמיקה שהתגלה במקום כונה בשם "הכוכב הע'סולי". ועל בסיס הממצאים שהתגלו באתר נקבע כי הוא יהיה האתר האופייני של ארץ ישראל ל'''תקופה הכַּ‏‏לְקוֹ‏ליתית''' . תקופה שבה ה[[ארכאולוגיה]] מניחה כי התקיימה תרבות של בני אדם למן האלף החמישי לפנה"ס עד ועד ל-3300 שנה לפנה"ס. השם מורכב משני מילים יווניות, אשר פרושם  בעברית: [[נחושת]] ו[[אבן]]. באתרי העתיקות אשר קיומם הוגדר לתקופה הכלקוליתית נמצאו כלים מנחושת, בנוסף לכלים מאבן שהיו גם בתקופות קודמות.
 
האתר המיוחס לתקופה זו ב[[ארץ ישראל]] הוא '''תלוליות ע'סול''' או '''תוּלֵילַאת אל-עַ'סוּל''' (Teleilat Ghassul) בערבות [[מואב]] במזרח [[עבר הירדן]] 14 ק"מ צפונית מזרחית ל[[ים המלח]] ליד הכפר "כפריין". יש מזהים אותו  עם "שטים" בערבות מואב המוזכר ב[[ספר במדבר]] בתור מושב מחנה [[שבטי ישראל]] בטרם כניסת ל[[ארץ כנען]]. האתר נחפר ונמצאו בו שרידים מ[[התקופה הכלקוליתית בארץ ישראל]]. הוא נחשב לאתר הגדול מסוגו ועל שמו מכונה התרבות הכלקוליתית בשם "התרבות הע'סולית", כשם המקום ב[[ערבית

גרסה מ־12:49, 27 באוגוסט 2008

Baustelle.PNG הערך נמצא בשלבי עריכה
כדי למנוע התנגשויות עריכה אתם מתבקשים שלא לערוך ערך זה בטרם תוסר הודעה זו, אלא אם כן תיאמתם זאת עם מניח התבנית.
שימו לב! אם הדף לא נערך במשך שבוע ניתן להסיר את התבנית ולערוך אותו, אך רצוי לתת קודם תזכורת בדף שיחתו של הכותב.
אין מידע לגבי מניח תבנית זו. יש לערוך עם חתימה ( ~~~~ ) כפי שמוסבר בדף התבנית


שטים או "אבל שטים" הוא מקום מושב שבטי ישראל בערבות מואב בטרם כניסת לארץ כנען. שטים מוזכרת במקרא במקומות אחדים:

  • ספר במדבר "וַיֵּשֶׁב יִשְׂרָאֵל, בַּשִּׁטִּים" (כ"ה, א')
  • ספר יהושע "וַיִּשְׁלַח יְהוֹשֻׁעַ-בִּן-נוּן מִן-הַשִּׁטִּים שְׁנַיִם-אֲנָשִׁים מְרַגְּלִים" (ב',א')
  • ספר מיכה"מִן-הַשִּׁטִּים"(ו',ה').

השם נובע מקיומם של עצי שיטה באזור.

אוסביוס מקיסריה, המונה והמתאר שמות יישובים בארץ ישראל במאה ה-4, מזהה את המקום בו ישבו שבטי ישראל כ"בית ישימון", ממול לעיר יריחו לפי המובא בספר במדבר : "וַיַּחֲנוּ בְּעַרְבוֹת מוֹאָב, מֵעֵבֶר לְיַרְדֵּן יְרֵחוֹ"(כ"ב, א'). זהו גם המיקום בו בלעם ראה את שבטי ישראל בבואו לקלל אותם.

איתור המקום

האתר המשוער של השטים התגלה לראשונה על ידי אלכסיס מאלון מ"המכון האפיפיורי למקרא" בירושלים. הוא מצא במקום חמש תילים קטנים וסבר כי אלו "חמשת ערי הכיכר" של סדום המקראית. אך לפי שרידי כלי החרס שבאתר הארכאולוגיים הגיעו למסקנה כי הייתה התיישבות במקום עוד לפני בוא בני ישראל. דגם אופייני של קרמיקה שהתגלה במקום כונה בשם "הכוכב הע'סולי". ועל בסיס הממצאים שהתגלו באתר נקבע כי הוא יהיה האתר האופייני של ארץ ישראל לתקופה הכַּ‏‏לְקוֹ‏ליתית . תקופה שבה הארכאולוגיה מניחה כי התקיימה תרבות של בני אדם למן האלף החמישי לפנה"ס עד ועד ל-3300 שנה לפנה"ס. השם מורכב משני מילים יווניות, אשר פרושם בעברית: נחושת ואבן. באתרי העתיקות אשר קיומם הוגדר לתקופה הכלקוליתית נמצאו כלים מנחושת, בנוסף לכלים מאבן שהיו גם בתקופות קודמות.

האתר המיוחס לתקופה זו בארץ ישראל הוא תלוליות ע'סול או תוּלֵילַאת אל-עַ'סוּל (Teleilat Ghassul) בערבות מואב במזרח עבר הירדן 14 ק"מ צפונית מזרחית לים המלח ליד הכפר "כפריין". יש מזהים אותו עם "שטים" בערבות מואב המוזכר בספר במדבר בתור מושב מחנה שבטי ישראל בטרם כניסת לארץ כנען. האתר נחפר ונמצאו בו שרידים מהתקופה הכלקוליתית בארץ ישראל. הוא נחשב לאתר הגדול מסוגו ועל שמו מכונה התרבות הכלקוליתית בשם "התרבות הע'סולית", כשם המקום ב[[ערבית