נחלת שבט דן: הבדלים בין גרסאות בדף

קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
אין תקציר עריכה
אין תקציר עריכה
שורה 6: שורה 6:
עם זאת, לפי [[שירת דבורה]], היא טוענת כלפי [[שבט דן]]:" וְדָן, לָמָּה יָגוּר אֳנִיּוֹת" {{מקור|(שופטים,ה' י"ז)}} - מכאן שהיה לשבט דן מוצא ל[[ים תיכון]].
עם זאת, לפי [[שירת דבורה]], היא טוענת כלפי [[שבט דן]]:" וְדָן, לָמָּה יָגוּר אֳנִיּוֹת" {{מקור|(שופטים,ה' י"ז)}} - מכאן שהיה לשבט דן מוצא ל[[ים תיכון]].


מרכזו של השבט היה בשפלה המרכזית, מולדתו של [[שמשון הגיבור]] וכך נאמר בספר שופטים: "וַתָּחֶל רוּחַ יְהוָה, לְפַעֲמוֹ בְּמַחֲנֵה-דָן, בֵּין צָרְעָה, וּבֵין אֶשְׁתָּאֹל {{(מקור|י"ג, כ"ה)}} - דהיינו שם היה '''מחנה דן'''.
מרכזו של השבט היה בשפלה המרכזית, מולדתו של [[שמשון הגיבור]] וכך נאמר בספר שופטים: "וַתָּחֶל רוּחַ יְהוָה, לְפַעֲמוֹ בְּמַחֲנֵה-דָן, בֵּין צָרְעָה, וּבֵין אֶשְׁתָּאֹל {{מקור|(י"ג, כ"ה)}} - דהיינו שם היה '''מחנה דן'''.
משפחת מנוח אבי [[שמשון]] היתה בין המשפחות שגרו ב" צָרְעָה וְאֶשְׁתָּאוֹל".  
משפחת מנוח אבי [[שמשון]] היתה בין המשפחות שגרו ב" צָרְעָה וְאֶשְׁתָּאוֹל".  


שורה 12: שורה 12:


יוצאי מכאן שנחלת שבט דן הייתה מורכבת מהחלקים הבאים:
יוצאי מכאן שנחלת שבט דן הייתה מורכבת מהחלקים הבאים:
# '''מחנה דן''' בין [[צרעה המקראית|צרעה]] ו[[אשתאול המקראית|אשתאול]].
# '''מחנה דן''' בין צרעה לבין אשתאול .
# '''גוש דן''' בהווה מ[[נחל הירקון]]  עד [[נחל שורק]].
# '''גוש דן''' בהווה מ[[נחל הירקון]]  עד [[נחל שורק]].
# '''[[דן המקראית|דן]] ליד מקורות [[נהר הירדן]]
# '''[[דן המקראית|דן]] ליד מקורות [[נהר הירדן]]
שורה 20: שורה 20:
==תאור הנחלה==
==תאור הנחלה==


חלק מ[[שבט דן]] החליט כי לא הספיקה לא הנחלה המקורית, שאינו יכול לכבוש אותה ויוצא לחפש נחלה חדשה. וכך נאמר בספר [[יהושע]]: "לְמַטֵּה בְנֵי-דָן, לְמִשְׁפְּחֹתָם, יָצָא, הַגּוֹרָל הַשְּׁבִיעִי. וַיְהִי, גְּבוּל נַחֲלָתָם צָרְעָה וְאֶשְׁתָּאוֹל, וְעִיר שָׁמֶשׁ. וְשַׁעֲלַבִּין וְאַיָּלוֹן, וְיִתְלָה. וְאֵילוֹן וְתִמְנָתָה, וְעֶקְרוֹן. וְאֶלְתְּקֵה וְגִבְּתוֹן, וּבַעֲלָת. מה וִיהֻד וּבְנֵי-בְרַק, וְגַת-רִמּוֹן.  וּמֵי הַיַּרְקוֹן, וְהָרַקּוֹן; עִם-הַגְּבוּל, מוּל יָפוֹ. וַיֵּצֵא גְבוּל-בְּנֵי-דָן, מֵהֶם; וַיַּעֲלוּ בְנֵי-דָן וַיִּלָּחֲמוּ עִם-לֶשֶׁם וַיִּלְכְּדוּ אוֹתָהּ וַיַּכּוּ אוֹתָהּ לְפִי-חֶרֶב, וַיִּרְשׁוּ אוֹתָהּ וַיֵּשְׁבוּ בָהּ, וַיִּקְרְאוּ לְלֶשֶׁם דָּן, כְּשֵׁם דָּן אֲבִיהֶם. מח זֹאת, נַחֲלַת מַטֵּה בְנֵי-דָןלְמִשְׁפְּחֹתָם:  הֶעָרִים הָאֵלֶּה, וְחַצְרֵיהֶן.{{מקור|(י"ט,מ', מ"ז)}}.  
נחלת שבט דן לפי ספר [[יהושע]] היא כדלקמן:  
 
"לְמַטֵּה בְנֵי-דָן, לְמִשְׁפְּחֹתָם, יָצָא, הַגּוֹרָל הַשְּׁבִיעִי. וַיְהִי, גְּבוּל נַחֲלָתָם צָרְעָה וְאֶשְׁתָּאוֹל, וְעִיר שָׁמֶשׁ. וְשַׁעֲלַבִּין וְאַיָּלוֹן, וְיִתְלָה. וְאֵילוֹן וְתִמְנָתָה, וְעֶקְרוֹן. וְאֶלְתְּקֵה וְגִבְּתוֹן, וּבַעֲלָת. וִיהֻד וּבְנֵי-בְרַק, וְגַת-רִמּוֹן.  וּמֵי הַיַּרְקוֹן, וְהָרַקּוֹן; עִם-הַגְּבוּל, מוּל יָפוֹ. וַיֵּצֵא גְבוּל-בְּנֵי-דָן, מֵהֶם; וַיַּעֲלוּ בְנֵי-דָן וַיִּלָּחֲמוּ עִם-לֶשֶׁם וַיִּלְכְּדוּ אוֹתָהּ וַיַּכּוּ אוֹתָהּ לְפִי-חֶרֶב, וַיִּרְשׁוּ אוֹתָהּ וַיֵּשְׁבוּ בָהּ, וַיִּקְרְאוּ לְלֶשֶׁם דָּן, כְּשֵׁם דָּן אֲבִיהֶם. זֹאת, נַחֲלַת מַטֵּה בְנֵי-דָןלְמִשְׁפְּחֹתָם:  הֶעָרִים הָאֵלֶּה, וְחַצְרֵיהֶן.{{מקור|(י"ט,מ', מ"ז)}}.  


==הכיבוש הצפוני==
==הכיבוש הצפוני==


מ[[ספר שופטים]] למדנו כי:"בַּיָּמִים הָהֵם, אֵין מֶלֶךְ בְּיִשְׂרָאֵל; וּבַיָּמִים הָהֵם, שֵׁבֶט הַדָּנִי מְבַקֶּשׁ לוֹ נַחֲלָה לָשֶׁבֶת כִּי לֹא נָפְלָה לּוֹ עַד-הַיּוֹם הַהוּא בְּתוֹךְ-שִׁבְטֵי יִשְׂרָאֵל, בְּנַחֲלָה {{מקור|(י"ח, א')}}.


מ[[ספר שופטים]] למדנו:"בַּיָּמִים הָהֵם, אֵין מֶלֶךְ בְּיִשְׂרָאֵל; וּבַיָּמִים הָהֵם, שֵׁבֶט הַדָּנִי מְבַקֶּשׁ לוֹ נַחֲלָה לָשֶׁבֶת כִּי לֹא נָפְלָה לּוֹ עַד-הַיּוֹם הַהוּא בְּתוֹךְ-שִׁבְטֵי יִשְׂרָאֵל, בְּנַחֲלָה {{מקור|(י"ח, א')}}.
בני השבט מ"מִצָּרְעָה וּמֵאֶשְׁתָּאֹל" עלו לצפון ארץ ישראל, ל"ליש" היום [[דן המקראית]] ומגלים "מָקוֹם אֲשֶׁר אֵין-שָׁם מַחְסוֹר, כָּל-דָּבָר אֲשֶׁר בָּאָרֶץ". הם כובשים את העיר "וַיָּבֹאוּ עַל-לַיִשׁ עַל עַם שֹׁקֵט וּבֹטֵחַ, וַיַּכּוּ אוֹתָם לְפִי חָרֶב וְאֶת-הָעִיר, שָׂרְפוּ בָאֵשׁ. וְאֵין מַצִּיל כִּי רְחוֹקָה הִיא מִצִּידוֹן, וְדָבָר אֵין לָהֶם עִם-אָדָם, וְהִיא, בָּעֵמֶק אֲשֶׁר לְבֵית-רְחוֹב, וַיִּבְנוּ אֶת-הָעִיר, וַיֵּשְׁבוּ בָהּ. {{מקור|(שם, כ"ז, כ"ח)}}.
 
בני השבט מ"מִצָּרְעָה וּמֵאֶשְׁתָּאֹל" עלו לצפון ארץ ישראל, ל"ליש" היום [[דן המקראית]] ומוצאים כי "מָקוֹם אֲשֶׁר אֵין-שָׁם מַחְסוֹר, כָּל-דָּבָר אֲשֶׁר בָּאָרֶץ." והם כובשים את העיר "וַיָּבֹאוּ עַל-לַיִשׁ עַל-עַם שֹׁקֵט וּבֹטֵחַ, וַיַּכּוּ אוֹתָם לְפִי-חָרֶב; וְאֶת-הָעִיר, שָׂרְפוּ בָאֵשׁ.   וְאֵין מַצִּיל כִּי רְחוֹקָה-הִיא מִצִּידוֹן, וְדָבָר אֵין-לָהֶם עִם-אָדָם, וְהִיא, בָּעֵמֶק אֲשֶׁר לְבֵית-רְחוֹב; וַיִּבְנוּ אֶת-הָעִיר, וַיֵּשְׁבוּ בָהּ. {{מקור|(שם, כ"ז, כ"ח)}}.
 
יוצא מכטן שהיו לה שתי חטיבות: האחת, בגוש דן ליד חוף הים והשניה, בעיר [[דן המקראית]] בצפון.
 
 


כך הוקמה השלוחה הצפונית של השבט.


==תרשים הנחלה==
==תרשים הנחלה==
שורה 40: שורה 38:
==הגבול הצפוני==
==הגבול הצפוני==


תחום השבט הוא מ[[נחל הירקון]] עד לתחום [[נחלת שבט אפרים]] - [[גזר]] ו[[נחל קנה]]. התאור המפורט מביא את הגבול לשטח המצוי מדרום לתוואי של הכביש הנוכחי [[בית שמש]] - "מחלף הגבורה" - [[רחובות]]. תחום אחר של הנחלה נתחם על ידי התוואי של [[בית חורון המקראית]] ל[[גזר]].
נחלת שבט דן הוא מ[[נחל הירקון]] מזרחה בדרום [[נחלת שבט אפרים]] - [[נחל קנה]]. התאור המפורט מביא את הגבול לשטח המצוי מדרום לתוואי של החלק המערבי של "כביש חוצה שומרון".  המשכו הוא בכביש לירושלים, דרך [[גזר]], עד [[בית חורון המקראית]].


==הגבול המזרחי==
==הגבול המזרחי==


הגבול המזרחי הוא בתוואי של כביש האורך, כביש 4, העובר ליד "מחלף מסובים" - היא בנח ברק עד לצפון מ[[פתח תקווה]] - [[נחל הירקון]] ומשם ל[[ים תיכון]]
הגבול המזרחי של "גוש דן" הוא בתוואי של כביש האורך, כביש 4, העובר ליד "מחלף מסובים" - היא בני ברק עד לצפון מ[[פתח תקווה]] - [[נחל הירקון]] ומשם ל[[ים תיכון]]
 
הגבול המזרחי של '''מחנה דן''' נושק ל[[נחלת שבט בנימין]] ו[[נחלת שבט יהודה]] לאורך כביש הנוכחי מצומת בית חורון דרומה לבית שמש.


==הגבול הדרומי==
==הגבול הדרומי==