פרשני:שולחן ערוך:אבן העזר צג ד: הבדלים בין גרסאות בדף

מתוך ויקישיבה
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
מ (Added credit)
מ (Updated article link)
 
שורה 16: שורה 16:
א. בת שנישאה: דין זה הוא לכו"ע, וטעמו הוא שמשום פסידא דאלמנה שווינהו לבעל כיורש ולא כלוקח (ח"מ). '''מהרי"ק,ב"ש''' – מדובר דוקא בנ"מ אך בנצ"ב הריהו כלוקח גמור.
א. בת שנישאה: דין זה הוא לכו"ע, וטעמו הוא שמשום פסידא דאלמנה שווינהו לבעל כיורש ולא כלוקח (ח"מ). '''מהרי"ק,ב"ש''' – מדובר דוקא בנ"מ אך בנצ"ב הריהו כלוקח גמור.


'''מתוך הספר יאיר השולחן''', אין להעתיק ללא רשות מהמחבר, [https://www.yeshiva.org.il/Article/706 לפרטים ורכישה].
'''מתוך הספר יאיר השולחן''', אין להעתיק ללא רשות מהמחבר, [https://www.yeshiva.org.il/Article/3873 לפרטים ורכישה].


[[קטגוריה:שולחן ערוך]]
[[קטגוריה:שולחן ערוך]]
[[קטגוריה:יאיר_השולחן_אבן_העזר]]
[[קטגוריה:יאיר_השולחן_אבן_העזר]]

גרסה אחרונה מ־13:58, 19 במאי 2019


ParsheiniLogo.png
ערך זה הוא מתוך פרויקט פרשני - הפירוש השיתופי לכתבים תורניים.

מטרת פרויקט פרשני היא יצירת פירוש שיתופי על כל הכתבים התורניים, החל מהמשנה ועד ספרי השו"ת האחרונים הנכם מוזמנים להשתתף בעריכת הפירוש באמצעות דף העריכה או יצירת פירושים לערכים חדשים.
יש לך שאלה על הפירוש? ניתן להשתמש בדף השיחה ובהוספת תבנית שאלה בראש הדף. מעוניין בהסבר למקור שלא קיים עדיין בפרשני? צור אותו כעת וכתוב את שאלתך בדף השיחה.

שולחן ערוך:אבן העזר צג ד

סעיף ד[עריכה]

המניח אלמנה ובת, ממנה או מאשה אחרת, ואין בנכסים כדי שיזונו שתיהן, האלמנה ניזונית והבת תשאל על הפתחים (רמב"ם מב"ב קמ,ב). וי"א דבין שהנכסים מרובין בין שהן מועטין, אם יש אלמנה ובן או אלמנה ובת, תיזון היא עם הבן או עם הבת עד שיאכלו הנכסים (רא"ש); ואפילו אם תנשא הבת ומכנסת הנכסים לבעל, היא תיזון מהם אפילו אחר מיתת הבתא (ב"ב קלט,א). אבל אם יש אלמנה ובן ובת, והנכסים מועטים שאין בהם כדי שיזונו הבת והבן עד שתבגור הבת, אז ידחו הבן והבת ותיזון האלמנה לבדה עד שתגבה כתובתה (רא"ש). הגה: ובמקום שהאלמנה דוחה הבנות, מוציאין לאלמנה מזון עד זמן שאומדין ב"ד שראויה לחיות, אם זקנה ואם ילדה, ונותנין ביד שליש והוא מפרנסה אחד לשלשים יום (ב"י בשם המ"מ שכ"כ בשם הרמב"ן).

ב"ב קמ,ב: עשו אלמנה אצל הבת כבת אצל האחין בנכסים מועטין. מה בת אצל אחין הבת ניזונת והאחין ישאלו על הפתחים, אף אלמנה אצל הבת אלמנה ניזונת והבת תשאל על הפתחים.

רמב"ם: מדובר אף כשיש רק אלמנה ובת או אלמנה ובן.

רא"ש: מדובר רק כשיש אלמנה, בן ובת, משום שאז הבת כבר מוציאה הנחלה מהיורשים ולכן האלמנה מוציאה ממנה, אך כשיש רק אלמנה ובן או אלמנה ובת אין בכח האלמנה להוציא ולעקור דין ירושה.

שו"ע: סתם כרמב"ם וי"א כרא"ש.

ב"ש: פוסק כרא"ש. כן הוא בירושלמי וכך סוברים רוב הפוסקים.

א. בת שנישאה: דין זה הוא לכו"ע, וטעמו הוא שמשום פסידא דאלמנה שווינהו לבעל כיורש ולא כלוקח (ח"מ). מהרי"ק,ב"ש – מדובר דוקא בנ"מ אך בנצ"ב הריהו כלוקח גמור.

מתוך הספר יאיר השולחן, אין להעתיק ללא רשות מהמחבר, לפרטים ורכישה.