פרשני:שולחן ערוך:אורח חיים רצו ג: הבדלים בין גרסאות בדף

מתוך ויקישיבה
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
(Added ben shmuel book.)
מ (Try fix category tree)
תגית: ריקון
שורה 1: שורה 1:
{{פרשני}}{{#makor-new:שולחן ערוך:אורח חיים רצו ג|שולחן-ערוך-אורח-חיים|רצו|ג}}


== סעיף ג | אין לו יין ולא שאר משקים ==
<blockquote>הגמרא מספרת (פסחים קז.) שלאמימר לא היה יין להבדלה והלך לישון בלי לאכול, ולמחר השיגו לו יין ועשה הבדלה ואז אכל.
</blockquote>
◄ '''גאונים, מרדכי, ר&quot;י, רא&quot;ש ותוספות:''' אמימר ידע שצריכה להגיע כוס למחר, ולכן מדינא הקפיד לא לאכול.
◄ '''רבינו יונה, תוספות (בדרך נוספת), רמב&quot;ם ושבלי הלקט:''' אמימר החמיר על עצמו<ref>יוצא שגם לדעה זו ממידת חסידות שלא לאכול. דרכי משה. והביא דבריו בשער הציון.</ref>, ומדינא מותר. (ואין חילוק אם יודע שיש לו כוס למחר או לא).
<blockquote>☜ '''שו&quot;ע:''' אם אין לו יין או שכר, יש אומרים שמותר לאכול מיד, ויש אומרים שאם יודע שיהיה לו כוס מחר לא יאכל עד שיבדיל.
⤶ יש להחמיר כדעה השניה '''(אליה רבה)''' אם לא מי שקשה לו התענית '''(גר&quot;ז)'''.
</blockquote>
<ol>
<li><blockquote><p>אפילו לדעה המתירה לאכול כשאין לו כוס, יתפלל ויאמר 'אחתה חוננתנו' '''(משנ&quot;ב).'''</p></blockquote></li>
<li><blockquote><p>אם יודע שיגיע לו כוס רק בראשון בערב- אינו צריך להמתין עוד. ואפילו יותר מחצות אינו מחויב להמתין '''(משנ&quot;ב)'''.</p></blockquote></li>
<li><blockquote><p>אפילו אם חל יו&quot;ט במוצאי שבת ואין לו כוס לקידוש, לא יאכל עד שיעשה קידוש '''(מג&quot;א)'''.</p></blockquote></li></ol>
=== ❖ כוס אחת לברהמ&quot;ז ולהבדלה ===
<blockquote>הגמרא אומרת (ברכות נב.) שאם יש לאדם רק כוס אחד במוצאי שבת, ישמור אותו לאחר המזון ויאמר עליו ברכת המזון והבדלה.
</blockquote>
הראשונים התקשו מדוע מותר לאכול לפני שעשה הבדלה ויישבו בשני אופנים:
◄ '''רבינו ניסים גאון:''' מדובר שהמשיך את אכילתו משבת.
◄ '''ר&quot;י, רא&quot;ש ותוספות:''' מדובר שהיה לו רק כוס אחת, ולכן מותר לו לאכול לפני הבדלה כי עדיף שישמור את הכוס לאחר הארוחה ויברך עליה ברכת המזון.
<blockquote>☜ '''שו&quot;ע:''' אם יש לו רק כוס אחת עדיף שיאכל לפני הבדלה ויאמר על הכוס את ברכת המזון. ולסוברים שברכת המזון לא צריכה כוס - יעשה הבדלה לפני האכילה.
</blockquote>
<ol>
<li><blockquote><p>אם יודע שתגיע לו כוס למחר - יעשה הבדלה על הכוס שיש לו לפניו ויחכה למחר לאכול ולברך ברכת המזון על הכוס השניה. והמג&quot;א חולק וסובר שלא צריך לחכות לאכול משום כוס לברכת המזון.</p></blockquote></li></ol>
עוד שאלו הראשונים מדוע הגמרא אומרת שיאכל קודם ההבדלה, מדוע שלא יעשה הבדלה וישתה מעט ואת השאר ישאיר להבדלה:
◄ '''רא&quot;ש:''' מאחר שזה פוגם את הכוס, ומדובר שאין אפשרות לתקן אותה עם מים כי היא כבר מזוגה.
◄ '''רשב&quot;ם:''' יש לו רק רביעית מצומצמת (כיוון שדין פגום לדעתו הוא רק לכתחילה).
<blockquote>☜ '''שו&quot;ע:''' מדובר כשהיה לו רביעית מצומצם מזוג. ואם היה לו יותר- לכו&quot;ע (גם למי שמצריך כוס בברהמ&quot;ז) יעשה הבדלה קודם וישתה מעט (כמלא לוגמיו) ויוסיף לתקנו ויברך עליו ברכת המזון.
</blockquote>
= =
==הערות שוליים==
[[קטגוריה:בן שמואל]]
[[קטגוריה:אורח חיים]]
== סעיף ג | אין לו יין ולא שאר משקים ==
<blockquote>הגמרא מספרת (פסחים קז.) שלאמימר לא היה יין להבדלה והלך לישון בלי לאכול, ולמחר השיגו לו יין עשה הבדלה ואכל.
</blockquote>
'''''◄''''' גאונים, מרדכי, ר&quot;י, רא&quot;ש ותוספות: אמימר ידע שתגיע לו כוס למחר, ולכן מדינא הקפיד לא לאכול.
'''''◄''''' רבינו יונה, תוספות (בדרך נוספת), רמב&quot;ם ושבלי הלקט: אמימר החמיר על עצמו<ref>יוצא שגם לדעה זו ממידת חסידות שלא לאכול '''(דרכי משה).''' (והביא דבריו '''בשער הציון''').</ref>, אך מדינא מותר. (ואין חילוק אם יודע שיש לו כוס למחר או לא).
<blockquote>☜ שו&quot;ע: אם אין לו יין או שכר, יש אומרים שמותר לאכול מיד, ויש אומרים שאם יודע שיהיה לו כוס מחר לא יאכל עד שיבדיל.
⤶ יש להחמיר כדעה השניה (אליה רבה) אם לא מי שקשה לו התענית (גר&quot;ז).
</blockquote>
<ol>
<li><blockquote><p>אפילו לדעה המתירה לאכול כשאין לו כוס, יתפלל ויאמר 'אחתה חוננתנו' (משנ&quot;ב).</p></blockquote></li>
<li><blockquote><p>אם יודע שיגיע לו כוס רק בראשון בערב - אינו צריך להמתין עוד. ואפילו יותר מחצות אינו מחויב להמתין (משנ&quot;ב).</p></blockquote></li>
<li><blockquote><p>אפילו אם חל יו&quot;ט במוצאי שבת ואין לו כוס לקידוש, לא יאכל עד שיעשה קידוש (מג&quot;א).</p></blockquote></li></ol>
=== ❖ כוס אחת לברהמ&quot;ז ולהבדלה ===
<blockquote>הגמרא אומרת (ברכות נב.) שאם יש לאדם רק כוס אחד במוצאי שבת, ישמור אותה לאחר המזון ויאמר עליו ברכת המזון והבדלה.
</blockquote>
'''''◄''''' רבינו ניסים גאון: למרות שאסור לאכול לפני הבדלה, כאן מדובר שהמשיך את אכילתו משבת.
'''''◄''''' ר&quot;י, רא&quot;ש ותוספות: מדובר שהיה לו רק כוס אחת, ולכן מותר לו לאכול לפני הבדלה, כיוון שעדיף שישמור את הכוס לאחר הארוחה ויברך עליה ברכת המזון.
<blockquote>☜ שו&quot;ע: אם יש לו רק כוס אחת עדיף שיאכל לפני הבדלה ויאמר על הכוס את ברכת המזון. ולסוברים שברכת המזון אינה צריכה כוס - יעשה הבדלה לפני האכילה.
</blockquote>
<ol>
<li><blockquote><p>אם יודע שתגיע לו כוס למחר - יעשה הבדלה על הכוס שיש לו לפניו ויחכה למחר לאכול ולברך ברכת המזון על הכוס השניה. '''והמג&quot;א''' חולק וסובר שלא צריך לחכות לאכול משום כוס לברכת המזון.</p></blockquote></li></ol>
=== ❖ תיקון הכוס במים ===
הראשונים מתקשים מדוע הגמרא אומרת שיאכל קודם ההבדלה, הרי יכול לעשות הבדלה ולשתות מעט, ואת השאר ישאיר להבדלה:
'''''◄''''' רא&quot;ש: מאחר שזה פוגם את הכוס, ומדובר שאין אפשרות לתקן אותה עם מים כי היא כבר מזוגה.
'''''◄''''' רשב&quot;ם: יש לו רק רביעית מצומצמת (כיוון שדין פגום לדעתו הוא רק לכתחילה).
<blockquote>☜ שו&quot;ע: מדובר כשהיה לו רביעית מצומצם מזוג. ואם היה לו יותר- לכו&quot;ע (גם למי שמצריך כוס בברהמ&quot;ז) יעשה הבדלה קודם וישתה מעט (כמלא לוגמיו), ויוסיף לתקנו ויברך עליו ברכת המזון.
</blockquote>
==הערות שוליים==

גרסה מ־19:24, 22 בדצמבר 2020