פרשני:שולחן ערוך:אבן העזר צג ה

מתוך ויקישיבה
גרסה מ־13:59, 19 במאי 2019 מאת Yair hashulchan (שיחה | תרומות) (Updated article link)
(הבדל) → הגרסה הקודמת | הגרסה האחרונה (הבדל) | הגרסה הבאה ← (הבדל)
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש


ParsheiniLogo.png
ערך זה הוא מתוך פרויקט פרשני - הפירוש השיתופי לכתבים תורניים.

מטרת פרויקט פרשני היא יצירת פירוש שיתופי על כל הכתבים התורניים, החל מהמשנה ועד ספרי השו"ת האחרונים הנכם מוזמנים להשתתף בעריכת הפירוש באמצעות דף העריכה או יצירת פירושים לערכים חדשים.
יש לך שאלה על הפירוש? ניתן להשתמש בדף השיחה ובהוספת תבנית שאלה בראש הדף. מעוניין בהסבר למקור שלא קיים עדיין בפרשני? צור אותו כעת וכתוב את שאלתך בדף השיחה.

שולחן ערוך:אבן העזר צג ה

סעיף ה[עריכה]

אלמנה שתבעה כתובתה בב"ד אין לה עוד מזונות (כתובות נד,א), ואפילו לא פרעוהא (גיטין לה,א). (אבל תבעה שלא בב"ד, לא הפסידה) (טור). וי"א שאפילו תבעה בבית דין לא הפסידה, אלא אם כן תבעה מעצמה, אבל אם תבעה מדוחק, שלא נתנו לה מזונות, או שרמוה ואמרו לה: פלוני חפץ לישא אותך, ומחמת זה תבעה כתובתה או כיוצא בזה, לא הפסידה מזונותיהב (ירושלמי,רא"ש). הגה: הנשבעת על כתובתה לפני ב"ד לא הפסידה מזונות, דשבועתה לא הוי כתביעהג (הגהות אלפסי סוף פ' נערה,ר"ן).

א. לא פרעוה: ב"ש: אם אינם פורעים כלל, כגון שאין להם או שאינם רוצים, חייבים במזונותיה, וכאן מדובר שלבסוף פרעוה, שאז למפרע אין לה מזונות מיום התביעה. יתכן שלדעת הב"ש למסקנת הסוגיא לפי רוב הראשונים שאף תבעוה להינשא ונתפייסה לא הפסידה מזונותיה, כמבואר בסע' ז, הטעם לדין שבסעיפנו כבר אינו כמובא ברש"י שגילתה דעתה שרוצה להינשא, אלא שיש לה ממון והיא לא זקוקה שיזונו אותה. הח"מ בסעיפנו הביא את טעמו של רש"י ויתכן שסבר כקרבן נתנאל.

קרבן נתנאל,ישועות יעקב: גם כשאינם פורעים פטורים, כמוכח מגיטין לה,א, והטעם הוא שגילתה דעתה שרוצה להינשא.

ב. תבעה מדוחק או רימוה: הרא"ש הביא ירושלמי זה אולם הרי"ף והרמב"ם לא הביאוהו, והב"י כתב שיתכן שהבינו שהבבלי חולק שכן לא חילק בכך.

ג. הנשבעת: הר"ן מנמק שלא התכוונה לתבוע כעת אלא רק כדי שלא יפסידו יורשיה לאחר מותה הואיל ואין אדם מוריש שבועה.

מתוך הספר יאיר השולחן, אין להעתיק ללא רשות מהמחבר, לפרטים ורכישה.