פרשני:שולחן ערוך:אבן העזר צד ב

מתוך ויקישיבה
גרסה מ־13:59, 19 במאי 2019 מאת Yair hashulchan (שיחה | תרומות) (Updated article link)
(הבדל) → הגרסה הקודמת | הגרסה האחרונה (הבדל) | הגרסה הבאה ← (הבדל)
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש


ParsheiniLogo.png
ערך זה הוא מתוך פרויקט פרשני - הפירוש השיתופי לכתבים תורניים.

מטרת פרויקט פרשני היא יצירת פירוש שיתופי על כל הכתבים התורניים, החל מהמשנה ועד ספרי השו"ת האחרונים הנכם מוזמנים להשתתף בעריכת הפירוש באמצעות דף העריכה או יצירת פירושים לערכים חדשים.
יש לך שאלה על הפירוש? ניתן להשתמש בדף השיחה ובהוספת תבנית שאלה בראש הדף. מעוניין בהסבר למקור שלא קיים עדיין בפרשני? צור אותו כעת וכתוב את שאלתך בדף השיחה.

שולחן ערוך:אבן העזר צד ב

סעיף ב[עריכה]

נפל המדור, אין היורשין חייבין לבנותו. ואם אמרה: הניחו לי ואני אבננו משלי, אין שומעין לה (כתובות קג,א); וכן לא תחזק בדקו ולא תטחה אותו, אלא תשב בו כמו שהוא או תצא (תיקו שם;רי"ף,רא"ש).

לשפץ לכתחילה: הגמ' נשארה בתיקו, ופסקו הרי"ף, הרא"ש והשו"ע שלפיכך לא תשפץ, והקשה הב"ש מסימן צג,יד לגבי אלמנה ששהתה שנתיים ולא תבעה מזונות ששם פסק הרא"ש שמספק צריך תרתי לרעותא גם ענייה וגם פרוצה כדי שנאמר שמחלה, משום שהיא נחשבת המוחזקת, ואילו כאן פסקו שהיורשים מוחזקים, ודוחק לומר שלענין מזונות היא המוחזקת ולענין דירה לא, וצריך ליישב שאע"פ שהיא המוחזקת, כאן מקלים על היורשים משום שעל כל פנים נותנים לה דירה אחרת, כפי שנפסק בסע' ה. והביא שהש"ג פסק גם כאן שהיא המוחזקת ולפיכך יכולה לשפץ.

שיפצה: ח"מ,ב"שהתוס' והרמב"ם הסבירו את הספק בגמ' אם לכתחילה מותר לה לשפץ (שלא כרש"י), משמע שבדיעבד אם שיפצה לא תצא כל זמן שהבית קיים.

מתוך הספר יאיר השולחן, אין להעתיק ללא רשות מהמחבר, לפרטים ורכישה.