אברהם אבינו: הבדלים בין גרסאות בדף

מתוך ויקישיבה
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
מ (הוספת קטגוריה)
מ (הכנסת ערכים ממילון הראיה לויקישיבה)
שורה 1: שורה 1:
'''אברהם אבינו''' (1948 - 2123)  ל[[הבריאה|בריאת העולם]] הוא אבי [[עם ישראל]], נמנה על [[האבות]], יחד עם [[יצחק אבינו]] ו[[יעקב אבינו]]. הוא נולד בחרן, עבר ל"אור כשדים" ומשם הצטווה על ידי הקב"לֶךְ-לְךָ מֵאַרְצְךָ וּמִמּוֹלַדְתְּךָ וּמִבֵּית אָבִיךָ אֶל-הָאָרֶץ אֲשֶׁר אַרְאֶךָּ" {{מקור|([[ספר בראשית]], י"ב,א')}}. הוא והלך לארץ כנען יחד אשתו, שרי, אשר שמה היה ל[[שרה אימנו]], בן אחיו [[לוט]] וכן "וְאֶת-הַנֶּפֶשׁ אֲשֶׁר-עָשׂוּ בְחָרָן" (ד').
האדם הגדול בענקים, המעניק בקומתו את [[מילון הראי"ה:הראשית|הראשית]] עם [[מילון הראי"ה:האחרית|האחרית]], את ההכרח של הכריתות [[מילון הראי"ה:הבריתית|הבריתית]] עם נדבת [[מילון הראי"ה:החסד|החסד]] החפשית ברום עזה [ע"ר א פד].
שרש [[מילון הראי:הדעת|הדעת]] לישראל [עא א קעו].
ע' במדור האבות. ע' במדור מדתם ועניינם הרוחני של אישי התנ"ך.


==היכן נולד אברהם אבינו==
[[קטגוריה:מילון הראי"ה:אישים|אברהם]]
 
בסוף [[פרשת נח]] מסופר על יצירת אברם מ[[אור כשדים]] וכך נאמר: "וַיִּקַּח תֶּרַח אֶת-אַבְרָם בְּנוֹ, וְאֶת-לוֹט בֶּן הָרָן בֶּן-בְּנוֹ, וְאֵת שָׂרַי כַּלָּתוֹ, אֵשֶׁת אַבְרָם בְּנוֹ; '''וַיֵּצְאוּ''' אִתָּם מֵאוּר כַּשְׂדִּים, לָלֶכֶת אַרְצָה כְּנַעַן, וַיָּבֹאוּ עַד-חָרָן, וַיֵּשְׁבוּ שָׁם {{מקור|(שם, י"א, ל"א))}}. ה[[רמב"ן]] סבור אחרת :"והעניין שקבלו רבותינו בזה הוא האמת, ואני מבאר אותו.''' אברהם אבינו לא נולד בארץ כשדים''', כי אבותיו בני שם היו, וכשדים וכל ארץ שנער ארצות בני חם.
 
ד"ר שמעון-אליעזר הלוי (שוברט) ספירו במאמרו [http://www.biu.ac.il/JH/Parasha/noah/spir.html האם אברהם אכן נולד באור כשדים ?] דן בשאלה זאת וסבור כי אברם נולד בחרן ומבהיר את הסיבה לכך. וכך הוא כותב: "עוד עובדה מחזקת את הטענה שמקום מוצאו של אברהם הוא חרן. היה קיים שוני בתרבות העממית בין זו שבאור כשדים ובין זו שבחרן. באור כשדים הייתה חברה עירונית הנתונה לשלטון רודני עם כמורה רבת עָצמה, וכל החיים הכלכליים היו מאורגנים ברמה גבוהה. לכן הערכים המוסריים הרוֹוחים של הפָּגָניוּת היו נפוצים בין פשוטי עם. אך באזור חרן, בין השֵמיים הצפוניים-מערביים, לא היה שלטון מרכזי, והכלכלה הייתה עדיין מבוססת על רועי צאן ועל בעלי בתים עצמאיים, והיה חופש מחשבה. לכן התעקש אברהם ואחריו יצחק לקחת לבניהם נשים רק מבנות "ארץ מולדתם", משום שידעו שיש גמישות חיובית כלשהי בתרבות הדתית-מוסרית של האזור".
 
וספירו מתאר את  מהות הקשר בין חרן לביו אור כשדים.  לפי ה[[רמב"ן]], תרח הוליד את בניו הגדולים –אברהם ונחור, בעבר הנהר פרת, בעיר חרן. פעם אחת לקח תרח את בנו אברהם ונסע עִמו לאור כשדים למטרה לא ידועה. כנראה שאברהם, בגלל אמונתו התקיפה בא-ל אחד, הסתבך בצרות עם השלטונות ונאסר  אך בדרך כלשהי נמלט. נעבור ל[[ספר נחמיה]], בו נחמיה  רומז להצלתו ממצב קשה באור כשדים על ידי נס מה'.  וכך נאמר:"אַתָּה-הוּא ה' הָאֱלֹהִים אֲשֶׁר בָּחַרְתָּ בְּאַבְרָם וְהוֹצֵאתוֹ מֵאוּר כַּשְׂדִּים".  הרמב"ן מפרש כי המונח "הוצאתיך" יש שפירושו "לחלץ ממקום מסוכן" או "לשחרר ממצב קשה", כמו " אָנֹכִי ה' אֱלֹהֶיךָ אֲשֶׁר הוֹצֵאתִיךָ מֵאֶרֶץ מִצְרַיִם מִבֵּית עֲבָדִים " (שמ' כ:ב).
 
== זמן חזרתו בתשובה ==
 
הגמרא {{מקור|בבלי:יומא כח ב$בבלי יומא כח, ב}} {{מקור|בבלי:נדרים לב א$בבלי נדרים לב, א}} אומרת שבן ג' הכיר את בוראו, ודרשו בזה מה שנאמר {{מקור|תנ"ך:בראשית כו ה$בראשית כו, ה}} עקב אשר שמע בקולי אך בבראשית רבה פרשת תולדות אמרו בן מ"ח שנה הכיר את בוראו, והוא שנת ההפלגה. והרמב"ם כתב שבן מ' שנה הכיר את בוראו, והשיג עליו הראב"ד. ופירש בספר יוחסין עמ' 5 דביאור הדברים דהתחיל בגיל שלש שנים ונעלם ידיעתו כשראה ההפלגה וכי נפלאו מעשיו של הקב"ה בשנת מח ללידתו. ובשנת נ"ב שנים התחיל לדרוש התורה.
 
==אבי תנועת התשובה==
 
שש אלפים שנים עתיד העולם להתקיים, אומרת הגמרא. <makor>בבלי סנהדרין צז, א;</makor>  "ששת אלפים שנה הוי עלמא. שני אלפים תוהו, שני אלפים תורה, שני אלפים ימות המשיח" {{מקור|בבלי סנהדרין צ ז א|כן}}.
 
בדברי ימי העולם. אלפים שנות תוהו היו "הדורות המכעיסים ובאים". קרוב לסוף האלף השני הופיע אברהם אבינו, עמודו של עולם, והוא פתח תקופה של תורה, של הדרכה אלוקית, של מתן תורה, נבואה ורוח הקודש.
 
[[הרב יהושע שפירא]], ראש [[ישיבת רמת גן]] כתב בעלון ל[[פרשת לך לך]], "שבת בשבתו" על אברהם אבינו בתור [http://www.zomet.org.il/default.asp אבי תנועת התשובה]] מבהיר : "אמרנו שאברהם פותח את שנות התורה, אולם שנת הולדתו היא 1948. גם השנה בה הכיר את בוראו אינה שנת 2000, אלא שנת 1951 או 1996 (תלוי בדעות שונות בחז"ל). יש לשאול, אפוא, איזו נקודה במהלך חייו של אברהם היא המציינת את המעבר לשנות התורה - שנת ה-2,000 ל[[בריאל העולם]] ?
 
אומרים רבותינו - "את הנפש אשר עשו בחרן". היום היו קוראים לזה 'הפצות'. כשאברהם אבינו הקים את תנועת התשובה הראשונה בהיסטוריה, ננער העולם ממציאות של תוהו והיה לעולם של תורה.
 
שואל החתם-סופר: אם חנוך גדול מאברהם, ועל כן נהפך למלאך, מדוע לא יצאו ישראל מזרעו? ואם אברהם גדול מחנוך, למה נקבר כאחד האדם? ומשיב: מלאכים רבים יש לו לקב"ה, מלאך נוסף בשם חנוך אינו מהווה תוספת משמעותית. אילו היה אברהם מתבודד כחנוך, היה עולה להיכל גבוה עוד יותר ממנו. אך הוא וויתר על התפתחותו האישית, והתמסר לתיקון עולם. הבחירה הזו היא שורש האומה הישראלית, העתידה להפוך את כל העמים לקרוא כולם בשם ה'.
 
הרב שפירא ממשיך, אין זו רק דרשה יפה על אברהם אבינו, אלא גם מצווה מדאורייתא: "'ואהבת את ה' אלקיך' - אהבהו על הבריות (גרום לבריות לאוהבו) כאברהם אביך, שנאמר 'ואת הנפש אשר עשו מחרן'". ומוסיף הרמב"ם - "רצונו לומר: כמו שאברהם מפני שהיה אוהב, כמו שהעיד הכתוב 'אברהם אוהבי'... קרא בני האדם להאמין בה' מרוב אהבתו, כן אתה אהוב אותו עד שתקרא אליו בני האדם".
 
בשל היות המצווה הזו מיסודי התורה, מונה אותה הרמב"ם מיד לאחר שתי המצוות הקשורות באמונה בה'. התורה עצמה מדגישה את חשיבותה הרבה, ואומרת עליה: "ושיננתם לבניך ודיברת בם...". 
 
ובסיכום, ואם כך הוא ביחס לאומות העולם, צא ולמד עד כמה חייבים כולנו לאהוב ולהאהיב את שמו של אבינו שבשמים על ישראל בניו. נתמסר כולנו להיות מן העוסקים במלאכת הקודש, המשיבים לב בנים על אבותם.
 
==חסד אמונה וגבורה==
 
[[הרב אליקים לבנון]], רב היישוב [[אלון מורה]] ליד העיר [[שכם]] וראש [[ישיבת אלון מורה]] כתב על היותו אברהם אבינו [http://www.myesha.org.il/_Uploads/dbsAttachedFiles/120.pdf איש אמונה וגבורה]  את הדברים האלה בעלון [[פרשת השבוע]] - "ישע שלנו":
" מידת החסד כידוע מיוחסת לאברהם אבינו, "חסד לאברהם", אולם יש שתימידות נוספות בהם מצטיינת דמותו
של אברהם אבינו: האמונה והגבורה.
*  "וְהֶאֱמִןבַּה'" (בראשית ט"ו, ו'), כך מתארת התורה את תגובתו של אברהם להבטחת הקב"ה "כֹּה יִהְיֶה זַרְעֶךָ" (שם, ה'). וכדברי חכמים (שבת צז,א): "החושד בכשרים לוקה בגופו. דכתיב, במשה רבנו, והן לא יאמינו לי. אך לפניהקב"ה גלוי שהם יאמינו, דכתיב ויאמן העם. אמר לו: הם מאמינים בני מאמינים, מבניו של אברהם אבינו. אתה אין סופך להאמין,שנאמר יען לא האמנתם בי".
* יסוד האמונה מופיע אצל אברהם אבינו יחד עם תכונת הגבורה. "האדם הגדול בענקים, זה אברהם אבינו, שהיה גבוה, קומתו כנגד שבעים וארבעה אנשים" (מסכת סופרים כ"א, ט')."
 
אומר הרב לבנון: " שתי התכונות הללו נדרשות הן זו לזו. הנה נקרא אברהם אבינו לשליחותו של הקב"ה, המוציאו מבית אביו וממשפחתו, ללכת אל ארץ לא נודעת. במבט לאחור, רואה אברהם רבים לפניו, אשר נכשלו בשליחותם
ולא מילאו את התקוות אשר תלה בהם הקב"ה. אדם הראשון החל את תפקידו בגן עדן, אך גורש משם. נח היוצא מן התיבה, עם שליחות לבנות מחדש את העולם, ומיד נכשל אחד מבניו עד כדי ההכרח לקללו, "ארור כנען". ובודאי, אנשי דור הפלגה שהיו בעלי כוחות אדירים, והקב"ה הפיצם ובלל את שפתם. מי אם כן ערב לאברהם שהוא יהא שונה מקודמיו, ויצליח יותר במילוי שליחותו. לשם כך, נצרך הוא בראש ובראשונה ליסוד האמונה. קוראים אנו בפרקי ההלל שבתהילים: "הֶאֱמַנְתִּי כִּי אֲדַבֵּר; אֲנִי עָנִיתִי מְאֹד, אֲנִי אָמַרְתִּי בְחָפְזִי: כָּל–הָאָדָם כֹּזֵב" (קט"ז, י' - י"א). פשט הפסוק מורה לנו שהאמונה נשענת על סבלנות, שהרי
בניגוד ל"האמנתי" מעמיד דוד המלך את "אני אמרתי בחפזי".
 
==אברהם אבינו - אישיות היסטורית==
 
בעיר מארי (סוריה - איזור מגוריו של אברהם אבינו, בזמן היותו "אברם") נמצאו כ- 25,000 לוחות חימר כתובים בניב בבלי אכדי מהמאה ה- 18 לפנה"ס (שהיא תקופת חיי האבות לפי התורה), ובהם נמצאו שמות אלו: '''אברם''', [[ישמעאל]], אישרלים ([[ישראל]]?), [[יעקב]], [[לבן]], [[בנימין]], [[זבולון]], [[לוי]], ועוד שמות מקראיים <ref>אברהם מלמט תשנ''א 1991, מובא במאמר "[http://www.hidabroot.org/ARDetail.asp?BlogID=7845 בחזרה אל העבר]" </ref>.
 
וכן באבלה שבצפון סוריה נמצאו כ- 18,000 לוחות חימר ואף בהם הוזכרו השמות אברם, ישמעאל, ישריה, ועוד<ref>שם.</ref>.
 
 
ויליאם פוקסול אולברייט בספרו "מתקופת האבן עד הנצרות"<ref>עמ' 143.</ref> כתב:
:''"אין בספרנו להתעכב כאן על דברי ימי האבות בארץ. עד כדי כך מרובים הפרטים שנתאמתו על ידי התגליות בשנים האחרונות, שרוב החוקרים המומחים סילקו ידם מן התיאוריה הישנה של ביקורת המקרא."''
 
==ראו גם==
*[[ברית בין הבתרים]]
*[[מלחמת המלכים (בימי אברהם)]]
 
==הערות שוליים==
 
<references />
 
 
[[קטגוריה:אבות האומה]]
[[קטגוריה:דורו של אברהם]]
[[קטגוריה: האושפיזין]]
[[קטגוריה:ספר בראשית]]
[[קטגוריה:אישים בתנ"ך]]
 
<center><div style="font-size:11px; text-align:center; background-color:#DFDFFF; width:450px;">'''[[האבות|אבות האומה]]'''
 
[[אברהם אבינו]], [[שרה אימנו]],
 
[[יצחק אבינו]], [[רבקה  אימנו]],
 
[[יעקב אבינו]], [[לאה אימנו]], [[רחל אימנו]]
 
 
</div>
</center>

גרסה מ־13:50, 26 באוגוסט 2012

האדם הגדול בענקים, המעניק בקומתו את הראשית עם האחרית, את ההכרח של הכריתות הבריתית עם נדבת החסד החפשית ברום עזה [ע"ר א פד]. שרש הדעת לישראל [ע"א א א קעו]. ע' במדור האבות. ע' במדור מדתם ועניינם הרוחני של אישי התנ"ך.