אין בית דין יכול לבטל דברי בית דין חברו עד שיהיה גדול ממנו בחכמה ובמנין: הבדלים בין גרסאות בדף

מתוך ויקישיבה
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
 
אין תקציר עריכה
 
(2 גרסאות ביניים של משתמש אחר אחד אינן מוצגות)
שורה 1: שורה 1:
אין בית דין מאוחר יכול לבטל גזירות, תקנות או מנהגים של בית דין שקדם לו, אלא אם כן גדול הוא ממנו בחכמה ובמנין.
אין בית דין מאוחר יכול לבטל גזירות, תקנות או מנהגים של בית דין שקדם לו, אלא אם כן גדול הוא ממנו בחכמה<ref>. "בחכמה" - שראש בית הדין השני גדול בחכמה מקודמו (פירוש המשניות לרמב"ם עדיות פ"א מ"ה). ויש אומרים, שגם חכמתו של בית הדין בכללותו צריכה להיות יתרה על חכמת בית הדין הראשון (שו"ת הרדב"ז סי' אלף ת"צ).</ref> ובמנין<ref>. "במנין" - שמספר חכמי הדור האחרון שהסכימו וקיבלו את מה שאמרו בית הדין, מרובה ממספר חכמי הדור שהסכימו וקיבלו את הגזירה, התקנה או המנהג של בית הדין הראשון (רמב"ם פ"ב מהל' ממרים ה"ב). ויש מפרשים, שמספר התלמידים שבישיבה של בית הדין האחרון, מרובה ממספר התלמידים שבישיבה של בית הדין הראשון (רע"ב עדיות פ"א מ"ה). ויש מפרשים שגדול במנין הכוונה למנין השנים, כלומר שראש בית הדין האחרון מבוגר יותר מקודמו (תפארת ישראל עדיות פ"א מ"ה).</ref>.


 
==הערות שוליים==
 
<references />
 
[[קטגוריה:עקרונות הלכתיים]]
 
[[קטגוריה:אנציקלופדיה תורנית מרוכזת]]
[[קטגוריה:תורנית מרוכזת]]

גרסה אחרונה מ־21:57, 27 בפברואר 2018

אין בית דין מאוחר יכול לבטל גזירות, תקנות או מנהגים של בית דין שקדם לו, אלא אם כן גדול הוא ממנו בחכמה[1] ובמנין[2].

הערות שוליים[עריכה]

  1. . "בחכמה" - שראש בית הדין השני גדול בחכמה מקודמו (פירוש המשניות לרמב"ם עדיות פ"א מ"ה). ויש אומרים, שגם חכמתו של בית הדין בכללותו צריכה להיות יתרה על חכמת בית הדין הראשון (שו"ת הרדב"ז סי' אלף ת"צ).
  2. . "במנין" - שמספר חכמי הדור האחרון שהסכימו וקיבלו את מה שאמרו בית הדין, מרובה ממספר חכמי הדור שהסכימו וקיבלו את הגזירה, התקנה או המנהג של בית הדין הראשון (רמב"ם פ"ב מהל' ממרים ה"ב). ויש מפרשים, שמספר התלמידים שבישיבה של בית הדין האחרון, מרובה ממספר התלמידים שבישיבה של בית הדין הראשון (רע"ב עדיות פ"א מ"ה). ויש מפרשים שגדול במנין הכוונה למנין השנים, כלומר שראש בית הדין האחרון מבוגר יותר מקודמו (תפארת ישראל עדיות פ"א מ"ה).