בית אבן: הבדלים בין גרסאות בדף

מתוך ויקישיבה
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
 
אין תקציר עריכה
 
(2 גרסאות ביניים של משתמש אחר אחד אינן מוצגות)
שורה 1: שורה 1:
מקום בבית המקדש שאליו היו מפרישים את הכהן השורף את הפרה האדומה, שבעת ימים קודם שריפתה. מקום זה מכונה "בית אבן", לפי שהכהן היה משתמש שם במשך כל שבעת ימי הפרישה רק בכלי גללים, בכלי אבנים ובכלי אדמה, שאינם מקבלים טומאה.
מקום ב[[בית המקדש]] שאליו היו מפרישים את הכהן השורף את הפרה האדומה, שבעת ימים קודם שריפתה<ref> כשם שמפרישים [[[כהן גדול]] ל[[עבודת יום הכפורים]]. ב[[גמרא]] (יומא ב, א) מבואר שלמדים זאת ממה שכתוב ב[[שבעת ימי המילואים]] (ויקרא, לג-לד): "ומפתח אוהל מועד לא תצאו שבעת ימים... כאשר עשה ביום הזה צוה ה' לעשות לכפר עליכם", ודרשו חכמים: "לעשות" - זה מעשה [[פרה אדומה]], "לכפר עליכם" - זה מעשה [[יום הכיפורים]], כלומר שהכהן השורף את הפרה וכהן גדול העובד ביום הכיפורים, שניהם טעונים הפרשה מביתם שבעת ימים, כמו שהיו אהרן ובניו טעונים הפרשה מביתם בשבעת ימי המילואים (גמרא יומא ב, א). ברם, לדעת ה[[רמב"ם]] דין זה הוא קבלה מ[[משה רבינו]], אלא שהסמיכוהו חכמים על המקרא. והיו מפרישים אותו מאשתו, שמא יבוא עליה ותימצא [[נידה]], ויהיה טמא שבעת ימים ולא יוכל לשרוף את הפרה.</ref>. מקום זה מכונה "בית אבן", לפי שהכהן היה משתמש שם במשך כל שבעת ימי הפרישה רק בכלי גללים, בכלי אבנים ובכלי אדמה, שאינם מקבלים טומאה.


==הערות שוליים==
<references />


 
[[קטגוריה:אנציקלופדיה תורנית מרוכזת]]
 
[[קטגוריה: מקדש וקרבנות]]
 
[[קטגוריה:תורנית מרוכזת]]

גרסה אחרונה מ־11:42, 5 בפברואר 2009

מקום בבית המקדש שאליו היו מפרישים את הכהן השורף את הפרה האדומה, שבעת ימים קודם שריפתה[1]. מקום זה מכונה "בית אבן", לפי שהכהן היה משתמש שם במשך כל שבעת ימי הפרישה רק בכלי גללים, בכלי אבנים ובכלי אדמה, שאינם מקבלים טומאה.

הערות שוליים[עריכה]

  1. כשם שמפרישים [[[כהן גדול]] לעבודת יום הכפורים. בגמרא (יומא ב, א) מבואר שלמדים זאת ממה שכתוב בשבעת ימי המילואים (ויקרא, לג-לד): "ומפתח אוהל מועד לא תצאו שבעת ימים... כאשר עשה ביום הזה צוה ה' לעשות לכפר עליכם", ודרשו חכמים: "לעשות" - זה מעשה פרה אדומה, "לכפר עליכם" - זה מעשה יום הכיפורים, כלומר שהכהן השורף את הפרה וכהן גדול העובד ביום הכיפורים, שניהם טעונים הפרשה מביתם שבעת ימים, כמו שהיו אהרן ובניו טעונים הפרשה מביתם בשבעת ימי המילואים (גמרא יומא ב, א). ברם, לדעת הרמב"ם דין זה הוא קבלה ממשה רבינו, אלא שהסמיכוהו חכמים על המקרא. והיו מפרישים אותו מאשתו, שמא יבוא עליה ותימצא נידה, ויהיה טמא שבעת ימים ולא יוכל לשרוף את הפרה.