יהדות מילאנו

מתוך ויקישיבה
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
בית הכנסת, אשר ב-via della Guastalla,
לוח הזכרון לניספים בשואה בכניסה לבית הכנסת

יהדות מילנו או כפי שהיא מכונה בפי חבריה: ק"ק מילאנו היא הקהילה היהודית הצעירה ביותר באיטליה. היא הוקמה רישמית רק בשנת 1866. בית הכנסת, אשר ב-via della Guastalla, הפועל עד היום ‏‏[1] , הוקם בשנת 1890. הקהילה מונה 7,000 נפש והיא השנייה בגודלה, אחרי יהדות רומא בת 15,000. יהודי שתי הקהילות מהווים 70% ממספר יהודי איטליה - 35,000‏‏[2]


התפתחותה הנמרצת של קהילת מילנו הייתה בין שתי מלחמות העולם. אוכלוסיית היהודים בעיר הגיע לפני החלת חוקי הגזע באיטליה בשנת 1938 ל-12,000. מאז נמלטו ממנה חלק ניכר מהקהילה. 866 נלקחו להשמדה בידי הגרמנים ולאחר המלחמה היו בעיר 5,000 יהודים. לאחר מלחמת העולם השנייה הייתה מילנו מרכז מעבר ליהודים מאירופה לארץ ישראל, ארצות הברית וקנדה. לאחר מכם היא קלטה פליטים רבים ממצרים, סוריה לוב ואירן.

בתחנת הרכבת המרכזית של העיר "מילאנו צ'נטראלה" מוקם אתר זכרון ל-605 יהודי מילאנו, אשר נשלחו נשלחו בשנת 1944 מרציף 21 להשמדה. שמותם יופיעו על קיר הזכרון במנהרה העולה לרציף זה. האתר ישתרע על שטח של 7,000 ממ"ר. היוזמה להקמה באה מהמימשל האיטלקי והנהלת חברת הרכבות.

מילנו מהווה את מרכזה של היהדות אורתודוקסית באיטליה. בה קיים בית דין רבני ומערכת מתן כשרות המוכרות בעולם היהודי. בעיר כעשרה בתי כנסת ליוצאי אשכנז , לעדת חסידי חב"ד, ויוצאי ארצות המזרח כמו יהדות לוב ויהדות אירן. רק בבית כנסת אחת מתקיימות תפילות מיידי יום ביומו. לקהילה מערכת חינוך ענפה, מוסדות לעזרה סוציאלית - כמו בית אבות ומקיימת פעולות תרבות ענפות. באופן שוטף מתפרסם בטאון הקהילה Mosaico

קהילת מילאנו מטפלת בבית הכנסת ובמזיאון היהודי המצוי בעיר סביונטה (La sinagoga di Sabbioneta), במוזאון הדפוס בעברי (MUSEO DELLA STAMPA) ב"סונסינו" ( Soncino) ובבית הקברות vהיהודי ב"בוצולו" (ll cimitero ebraico di Bozzolo)

במילנו הוקמה אחת הקונסוליות הראשונות של מדינת ישראל, אשר התארחה במשרדו של ראש הקהילה דאז אסטור מאיר ‏‏[3]. הקונסוליה קיימה קשר הדוק עם הקהילה היהודית בעיר. מסיבות תקציביות הקונסוליה נסגרה. היום, במרכז התעשייתי והמסחרי הגדול באיטליה פועל רק נציג מסחרי.

משנת 2005 מכהן כרב הקהילה אלפונסו ארביב (Alfonso Arbib), איש חינוך, אשר הגיע לאיטליה מלוב בשנת 1967 ‏‏[4].


  1. ‏רק בשבתות ובחגים‏
  2. ‏ קיים מונח סטטסיטי של "popolazione ebraica allargata” לפיו יש באיטליה לפחות 45,000 יהודים‏
  3. ‏לימים ממקימי מפעל מפעלי נייר בחדרה
  4. קוריירה דלה סרה