ים המלח: הבדלים בין גרסאות בדף

קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
מאין תקציר עריכה
אין תקציר עריכה
שורה 4: שורה 4:
==השמות במקרא==
==השמות במקרא==


ים המלח מוזכר ב[[מקרא]] ובמקורות היסטוריים.  במשך מאות בשנים, נוסעים וחוקרים ניסו למצוא עקבות לאירועים שהתרחשו בסביבתו, כמו [[מהפכת סדום ועמורה]] . ב[[תנ"ך]] ב[[ספר דברים]] (פרק ג' י"ז) הוא מכונה בשם '''יָם הַמֶּלַח''' ובספר יהושע הוא מכונה גם בשם ''וְעַד יָם הָעֲרָבָה יָם-הַמֶּלַח''' {{מקור|(י"ב,ג")}} . כינוי קדום למקומו של הים מופיע בספר בראשית והוא '''עֵמֶק הַשִּׂדִּים''' {{מקור|(פרק י"ד ג')}}, כנראה מלשון שדות, מכיוון שעל פי המתואר שם, היה עמק זה פורה מאוד מבחינה [[חקלאות|חקלאית]], כפי שמובא בספר בראשית:"וַיִּשָּׂא לוֹט אֶת עֵינָיו, וַיַּרְא אֶת כָּל-כִּכַּר הַיַּרְדֵּן, כִּי כֻלָּהּ, מַשְׁקֶה--לִפְנֵי שַׁחֵת ה', אֶת-סְדֹם וְאֶת-עֲמֹרָה, כְּגַן-ה' כְּאֶרֶץ מִצְרַיִם, בֹּאֲכָה צֹעַר".{{מקור|(י"ג,י')}}. שם נוסף של ים המלח הינו '''הים הקדמוני''', מלשון 'קדמה', מפני שהוא נמצא במזרחה של הארץ. התאור כולל גם נבואה על זרימת מים חיים לים המלח באחרית הימים, אולי עד להפיכת הימה הסגורה למקום מים מתוקים. וכך נאמר בנבואה:"וְהָיָה בַּיּוֹם הַהוּא, יֵצְאוּ מַיִם-חַיִּים מִירוּשָׁלִַם, חֶצְיָם אֶל-הַיָּם הַקַּדְמוֹנִי, וְחֶצְיָם אֶל-הַיָּם הָאַחֲרוֹן:  בַּקַּיִץ וּבָחֹרֶף, יִהְיֶה" {{מקור|([[ספר זכריה]], י"ד, ח')}}
ים המלח מוזכר ב[[מקרא]] ובמקורות היסטוריים.  במשך מאות בשנים, נוסעים וחוקרים ניסו למצוא עקבות לאירועים שהתרחשו בסביבתו, כמו [[מהפכת סדום ועמורה]] . ב[[תנ"ך]] ב[[ספר דברים]] (פרק ג' י"ז) הוא מכונה בשם '''יָם הַמֶּלַח''' ובספר יהושע הוא מכונה גם בשם '''וְעַד יָם הָעֲרָבָה יָם-הַמֶּלַח''' {{מקור|(י"ב,ג")}} . כינוי קדום למקומו של הים מופיע בספר בראשית והוא '''עֵמֶק הַשִּׂדִּים''' {{מקור|(פרק י"ד ג')}}, כנראה מלשון שדות, מכיוון שעל פי המתואר שם, היה עמק זה פורה מאוד מבחינה [[חקלאות|חקלאית]], כפי שמובא בספר בראשית:"וַיִּשָּׂא לוֹט אֶת עֵינָיו, וַיַּרְא אֶת כָּל-כִּכַּר הַיַּרְדֵּן, כִּי כֻלָּהּ, מַשְׁקֶה--לִפְנֵי שַׁחֵת ה', אֶת-סְדֹם וְאֶת-עֲמֹרָה, כְּגַן-ה' כְּאֶרֶץ מִצְרַיִם, בֹּאֲכָה צֹעַר".{{מקור|(י"ג,י')}}. שם נוסף של ים המלח הינו '''הים הקדמוני''', מלשון 'קדמה', מפני שהוא נמצא במזרחה של הארץ. התאור כולל גם נבואה על זרימת מים חיים לים המלח באחרית הימים, אולי עד להפיכת הימה הסגורה למקום מים מתוקים. וכך נאמר בנבואה:"וְהָיָה בַּיּוֹם הַהוּא, יֵצְאוּ מַיִם-חַיִּים מִירוּשָׁלִַם, חֶצְיָם אֶל-הַיָּם הַקַּדְמוֹנִי, וְחֶצְיָם אֶל-הַיָּם הָאַחֲרוֹן:  בַּקַּיִץ וּבָחֹרֶף, יִהְיֶה" {{מקור|([[ספר זכריה]], י"ד, ח')}}


==יחודה של הימה==
==יחודה של הימה==
שורה 30: שורה 30:
==תאור הימה==
==תאור הימה==


ים המלח ממוקם בשולי [[מדבר יהודה]], בין [[ישראל]] ל[[ירדן]], כאשר חופו המערבי בשליטת ישראל וחופו המזרחי בשליטת ירדן. חופיו של ים המלח הם המקום היבשתי הנמוך ביותר בעולם (ישנן נקודות נמוכות יותר מתחת למים או מתחת לפני הקרח). גובה פני המים בסוף אפריל 2008  היה 421.11 מטר מתחת [[פני הים]] [http://www.eingedi.co.il/htmls/article.aspx?C2004=13265&BSP=12570 מקור] ו-800 מטר מתחת לפני [[הים התיכון]].
ים המלח ממוקם בשולי [[מדבר יהודה]], בין [[ישראל]] ל[[ירדן]], כאשר חופו המערבי בשליטת ישראל וחופו המזרחי בשליטת ירדן. חופיו של ים המלח הם המקום היבשתי הנמוך ביותר בעולם (ישנן נקודות נמוכות יותר מתחת למים או מתחת לפני הקרח). גובה פני המים בסוף אפריל 2008  היה 421.11 מטר מתחת [[פני הים]] <ref>http://www.eingedi.co.il/htmls/article.aspx?C2004=13265&BSP=12570 מקור</ref> וקרוב ל-800 מטר מתחת לפני הים התיכון.


שטח ים המלח היה 650 קמ"ר בשנת 2002  ‏‏<ref>‏ מקור: [[http://www.sviva.gov.il/Enviroment/Static/Binaries/Articals/ds_low2_2.pdf ים המלח נמוך מתמיד].‏</ref>
בשנת 2002  שטח ים המלח היה 650 קמ"ר ‏‏<ref>‏ מקור: [[http://www.sviva.gov.il/Enviroment/Static/Binaries/Articals/ds_low2_2.pdf ים המלח נמוך מתמיד].‏</ref>. השטח, מצוי בתהליך שינוי לאור מצב המשקעים ורמת האידוי של מי הימה. אורכו של הים היה  67 ק"מ (אורך האגן הצפוני - 51 ק"מ), רוחבו - 18 ק"מ, ועומקו המרבי כ-380 מטר . בשל התייבשות הימה, יורד מפלסו של ים המלח בעקביות. לשם השוואה, לפי מפה טופוגרפית של ממשלת "המנדט הבריטי" משנת 1930 שטח ים המלח היה 1,038 קמ"ר , אורך הים 76-78 ק"מ ורוחבו 17.5 קמ"ר  הוא אפילו חדר קילומטרים אחדים מדרום להר סדום<ref name=braslavi>'''יוסף ברסלבי</ref>.  
אורכו של ים המלח הוא 67 ק"מ (אורך האגן הצפוני - 51 ק"מ), רוחבו עד 18 ק"מ, ועומקו המרבי בערך 380 מטר (כ-800 מטר מתחת פני הים). בשל התייבשות הימה, יורד מפלסו של ים המלח בעקביות. לשם השוואה, לפי מפה טופוגרפית של ממשלת [[המנדט הבריטי]] משנת 1930 שטח ים המלח היה 1,038 קמ"ר , אורך הים 76-78 ק"מ ורוחבו 17.5 קמ"ר  הוא חדר קילומטרים אחדים מדרום ל[[הר סדום]]<ref name=braslavi>'''יוסף ברסלבי</ref>.  


בקע ים המלח מתוחם משני צדדיו על ידי מצוקים גבוהים, מבותרים על ידי קניונים עמוקים, בהם זורמים  מי הגשמים לימה. תופעה זו בולטת בקרבת ים המלח עקב הפרשי הגבהים הרבה בחתך אופקי הצר יחסית, בין קרקעית הים - כ-800 מטר מתחת לפני הים ולבין ההרים הסמוכים שגובהם עןלה על 1,200 מטר.
בקע ים המלח מתוחם משני צדדיו על ידי מצוקים גבוהים, מבותרים על ידי קניונים עמוקים, בהם זורמים  מי הגשמים לימה. תופעה זו בולטת בבקעת ים המלח עקב הפרשי הגבהים העולה על 2,000 מטר, בין קרקעית הים - כ-800 מטר מתחת לפני הים ולבין ההרים הסמוכים שגובהם עןלה על 1,200 מטר.


האגן הצפוני מופה בראשית המאה ה-20 על ידי "לינטש". בעזרת 85 מדידות עומק  הוא מצא כי הקרקעית של הימה שטוחה. האגן  הוא בעל דפנות תלולות. לעומת זאת קרקעית האגן הדרומי, עד ליבושה, היתה בעומק של 5 מטר בלבד. בעזרת מיפוי שנערך בעזרת מד-תהודה חדיש זוהתה במדרונות הדרומיים של האגן מערכת ניקוז מסועפת ותלולה ביותר. "נראה כי מערכת ערוצים זאת, המתחילה סמוך לשפת האגן הנוכחית ונמשכת פנימה לקרקית שטוחה, נוצרה על ידי תהליכי ביתור אטמוספריים. מכאן נובעת המסקנה כי אי-פעם, בעבר הלא רחוק, התאדו מי ים המלח כליל <ref name=niv>'''דוד ניב וק"א אמרי''' </ref>.
'''האגן הצפוני''' מופה בראשית המאה ה-20 על ידי "לינטש". בעזרת 85 מדידות עומק  הוא מצא כי הקרקעית של הימה שטוחה. האגן  הוא בעל דפנות תלולות. לעומת זאת, קרקעית '''האגן הדרומי''', עד ליבושה, היתה בעומק של 5 מטר בלבד. בעזרת מיפוי שנערך בעזרת מד-תהודה חדיש זוהתה במדרונות הדרומיים של האגן מערכת ניקוז מסועפת ותלולה ביותר. "נראה כי מערכת ערוצים זאת, המתחילה סמוך לשפת האגן הנוכחית ונמשכת פנימה לקרקית שטוחה, נוצרה על ידי תהליכי ביתור אטמוספריים. מכאן נובעת המסקנה כי אי-פעם, בעבר הלא רחוק, התאדו מי ים המלח כליל <ref name=niv>'''דוד ניב וק"א אמרי''' </ref>.


בין האגן הצפוני לבין האגן הדרומי מצוי חצי אי המכונה "לשון ים המלח". חלקו הצפוני נקרא "כף קוסטיגין" על שם החוקר האירי כריסטופר קוסטיגין אשר חקר את הימה בשנת 1835 וחלקו הדרומי "כף מולינא" על שם קצין ים באונית מלחמה בריטית תומאס הוארד מולינא אשר בשנת 1847 את ים המלח.
בין האגן הצפוני לבין האגן הדרומי מצוי חצי אי המכונה '''לשון ים המלח'''. חלקו הצפוני נקרא "כף קוסטיגין" על שם החוקר האירי כריסטופר קוסטיגין אשר חקר את הימה בשנת 1835. חלקו הדרומי מכונה  "כף מולינא" על שם קצין ים באונית מלחמה בריטית, תומאס הוארד מולינא, אשר חקר את ים המלח בשנת 1847 .


באתר של אוניברסיטת תל אביב נאמר:" בעומק של 730 מטר מתחת לפני הים, ים המלח היא הנקודה הנמוכה ביותר בתבל. במרכז הימה, באזור המכונה "Bermuda Triangle",  זוהו מעיינות חמים וכוחות מגנטיים. חשים כי תנועת הפרדות לוחות היבשות נמשכת במרכז הימה בקצב של ס"א אחד בשנה. אותרו כמויות גדולות של מינרלים נדירים.[https://www.deadseamineral.com/DeadSea.asp מקור]
באתר המוקדש למינרליים של ים המלח נכתב מפי חוקרי הימה באוניברסיטת תל אביב:" בעומק של 730 מטר מתחת לפני הים, ים המלח היא הנקודה הנמוכה ביותר בתבל. במרכז הימה, באזור המכונה "Bermuda Triangle",  זוהו מעיינות חמים וכוחות מגנטיים. חשים כי תנועת הפרדות לוחות היבשות נמשכת במרכז הימה בקצב של ס"א אחד בשנה. אותרו כמויות גדולות של מינרלים נדירים.[https://www.deadseamineral.com/DeadSea.asp מקור]


==נסיבות ההיווצרות==
==נסיבות ההיווצרות==
שורה 47: שורה 46:
ים המלח הוא ימה מלוחה וסגורה, הנמצאת בבקע גאולוגי הקרוי [[בקעת הירדן]], במרכז "השבר הסורי אפריקני". הימה היא שריד קטן לימה גדולה בהרבה שהתקיימה במקום בעבר המכונה בשם: "ימת הלשון".  
ים המלח הוא ימה מלוחה וסגורה, הנמצאת בבקע גאולוגי הקרוי [[בקעת הירדן]], במרכז "השבר הסורי אפריקני". הימה היא שריד קטן לימה גדולה בהרבה שהתקיימה במקום בעבר המכונה בשם: "ימת הלשון".  


הווצרותו של בקע ים המלח קשורה פעילות טקטונית שהתבטאה ברעידות אדמה ובהתפרצויות גז ואש שתוארו אף  ב[[תנ"ך]] "וה'  הִמְטִיר עַל סְדֹם וְעַל עֲמֹרָה גָּפְרִית וָאֵשׁ:  מֵאֵת ה', מִן-הַשָּׁמָיִם. וַיַּהֲפֹךְ אֶת-הֶעָרִים הָאֵל, וְאֵת כָּל-הַכִּכָּר, וְאֵת כָּל יֹשְׁבֵי הֶעָרִים, וְצֶמַח הָאֲדָמָה... וַיַּשְׁקֵף, עַל-פְּנֵי סְדֹם וַעֲמֹרָה, וְעַל-כָּל-פְּנֵי, אֶרֶץ הַכִּכָּר; וַיַּרְא, וְהִנֵּה עָלָה קִיטֹר הָאָרֶץ, כְּקִיטֹר, הַכִּבְשָׁן" {{מקור|([[ספר בראשית]], פרק י"ט, כ"ה - כ"ח)}}. קטעים מסויימים בקרקעית הבקע: בים המלח ובים כנרת עדין בתהליך שקיעה, כתוצאה מהפעיות הטקטונית הנמשכת עד היום.
הווצרותו של בקע ים המלח קשורה פעילות טקטונית שהתבטאה ברעידות אדמה ובהתפרצויות גז ואש שתוארו אף  ב[[תנ"ך]] "וה'  הִמְטִיר עַל סְדֹם וְעַל עֲמֹרָה גָּפְרִית וָאֵשׁ:  מֵאֵת ה', מִן-הַשָּׁמָיִם. וַיַּהֲפֹךְ אֶת-הֶעָרִים הָאֵל, וְאֵת כָּל-הַכִּכָּר, וְאֵת כָּל יֹשְׁבֵי הֶעָרִים, וְצֶמַח הָאֲדָמָה... וַיַּשְׁקֵף, עַל-פְּנֵי סְדֹם וַעֲמֹרָה, וְעַל-כָּל-פְּנֵי, אֶרֶץ הַכִּכָּר; וַיַּרְא, וְהִנֵּה עָלָה קִיטֹר הָאָרֶץ, כְּקִיטֹר, הַכִּבְשָׁן" {{מקור|([[ספר בראשית]], פרק י"ט, כ"ה - כ"ח)}}. קטעים מסויימים בקרקעית הבקע: בים המלח ובים כנרת עדין בתהליך שקיעה, כתוצאה מהפעילות הטקטונית הנמשכת עד היום.


הגאולוג יהודה ליאו פיקרד  חתן פרס ישראל למדעי החיים בשנת 1958 - התשי"ח, הציע כבר בשנת 1943 תאוריה לגבי התהוות הימה. עיקר התהווּ‏תה של בקעת הירדן היה בין ה"שלישון"  לבין ה"רביעון" בעידן ה"קנוזואיקון" - מלפני 65 מיליוני שנים עד לפני 1.75 מיליוני שנים.  בתחילה היה במקומה של בקעת הירדן עמק רחב ושטוח, שנוצר לאחר התרוממות הרי ארץ ישראל. העמק  היה גבוהה ממפלס הים התיכון והיה מלא מים מתוקים. בתקופת המעבר בין "השלישון" וה"רביעון" - לפני כמיליון שנה היתה פעילות טקטונית גדולה על פני כדור הארץ וכך נוצרו שקעים מאורכים. בארץ אלו החלו בתקופת ה"מיוקן", נמשכו ב"פליאוקן" והסתיימו ב"פליסטוקן".
הגאולוג יהודה ליאו פיקרד  חתן פרס ישראל למדעי החיים בשנת 1958 - התשי"ח, הציע כבר בשנת 1943 תאוריה לגבי התהוות הימה. עיקר התהווּ‏תה של בקעת הירדן היה בין ה"שלישון"  לבין ה"רביעון" בעידן ה"קנוזואיקון" - מלפני 65 מיליוני שנים עד לפני 1.75 מיליוני שנים.  בתחילה היה במקומה של בקעת הירדן עמק רחב ושטוח, שנוצר לאחר התרוממות הרי ארץ ישראל. העמק  היה גבוהה ממפלס הים התיכון והיה מלא מים מתוקים. בתקופת המעבר בין "השלישון" וה"רביעון" - לפני כמיליון שנה היתה פעילות טקטונית גדולה על פני כדור הארץ וכך נוצרו שקעים מאורכים. בארץ אלו החלו בתקופת ה"מיוקן", נמשכו ב"פליאוקן" והסתיימו ב"פליסטוקן".


בקעת הירדן נוצרה בתקופות אלה והיא פרי סחיפה של זרמי מים כבדים ועצומים משך מאות אלפי שנים. הבקעה היתה במקור עמוקה יותר אך התמלאה בסחף. תקופת הפליסטוקן הצטיינה בגשמים מרובים אך האקלים לא היה יציב: מבינים בתקופות גשומות ובתקופות שחונות. בארץ ישראל אובחנו השלבים הבאים:
בקעת הירדן נוצרה בתקופות אלה והיא פרי סחיפה של זרמי מים כבדים ועצומים משך מאות אלפי שנים. הבקעה היתה במקור עמוקה יותר אך התמלאה בסחף. תקופת הפליסטוקן הצטיינה בגשמים מרובים אך האקלים לא היה יציב: מבינים בתקופות גשומות ובתקופות שחונות. בארץ ישראל אובחנו השלבים הבאים:
* ב'''פליסטוקן התחתון''' יצרו המים שירדו משני עברי בקעת-הירדן ימה מתוקה מבקעת בית שאן עד הלשון של ים המלח ‏‏<ref>‏מדרום ללשון היתה יבשה‏ ולא היה מכוסה מי ים</ref>. כך נוצרו משקים בעובי  30 עד 40 מטר של [[אבן חול]], [[קונגלומרט|קונגלומרטים]] של [[אבן גיר|אבני גיר]] ו[[טרה רוסה]].
* ב'''פליסטוקן התחתון''' יצרו המים שירדו משני עברי בקעת-הירדן ימה מתוקה מבקעת בית שאן עד הלשון של ים המלח ‏‏<ref>‏מדרום ללשון היתה יבשה‏ ולא היה מכוסה מי ים</ref>. כך נוצרו משקים בעובי  30 עד 40 מטר של אבן חול, קונגלומרטים של אבני גיר וטרה רוסה.
   
   
* במעבר בין ה'''פליסטוקן התחתון'''  ל'''פליסטוקן התיכון''' התחדשו התנועות הטקטוניות : הרי ארץ ישראל המשיכו להתרומם  ובקעת הירדן לשקוע. באותה תקופה הופיעו שפכי [[לבה]] בין [[ימת החולה]] לבין [[ים כנרת]]. כך נוצר בית הקיבול שהיה לחלק הצפוני של ים המלח. בתקופה זו, שהיתה בראשיתה גשומה, התהווה אקלים יבשתי וכמויות עצומות ממי השטפונות התאדו וכך הושקעו החומרים המלוחים שייצרו את מה שמכנים גבעות [[חוואר הלשון]]
* במעבר בין ה'''פליסטוקן התחתון'''  ל'''פליסטוקן התיכון''' התחדשו התנועות הטקטוניות : הרי ארץ ישראל המשיכו להתרומם  ובקעת הירדן לשקוע. באותה תקופה הופיעו שפכי לבה בין [[ימת החולה]] לבין [[ים כנרת]]. כך נוצר בית הקיבול שהיה לחלק הצפוני של ים המלח. בתקופה זו, שהיתה בראשיתה גשומה, התהווה אקלים יבשתי וכמויות עצומות ממי השטפונות התאדו וכך הושקעו החומרים המלוחים שייצרו את מה שמכנים גבעות "חוואר הלשון"
   
   
* בסוף ה'''פליסטוקן התיכון''' התפשטו "משקעי הלשון" עד לרגלי ההרים, במקביל להווצרות ימת הלשון  מ[[ים כנרת|כנרת]] בצפון, ועד אזור [[חצבה]] בדרום ([[נחל גדרון]] שאורכו נאמד כ-230 ק"מ . עומק המשקעים הגיע בצפון ים המלח ל-150 מטר ובצפון בקעת הירדן רק 50 מטר. עובדה זו מקרה כי כבר בראשית התקופה דרום בקעת הירדן היתה נמוכה מצפונה. היום גובה המשקעים האלה הוא עד 200 מטר מעל פני ים המלח.  
* בסוף ה'''פליסטוקן התיכון''' התפשטו "משקעי הלשון" עד לרגלי ההרים, במקביל להווצרות ימת הלשון  מים כנרת בצפון, ועד אזור חצבה בדרום, כאשר אורכו של [[נהר הירדן]] נאמד כ-230 ק"מ. עומק המשקעים הגיע בצפון ים המלח ל-150 מטר ובצפון בקעת הירדן רק 50 מטר. עובדה זו מסבירה מדוע דרום בקעת הירדן נמוך מצפונה. היום משקעים אלה מצויים בגובה 200 מטר מעל פני ים המלח.  


* בסוף ה'''פליסטוקן התיכון'''  או תחילת ה'''פליסטוקן העליון'''  נתמעטו הגשמים ונוצרו שלושת הימות: ימת החולה, ים כנרת וים המלח. נפח ים המלח, שהוא השריד העיקרי מימת הלשון, קטן פי ארבע בערך מנפח האגם הקדום. אם אגם הלשון הגיע לשיאו - כ-180 מטר מתחת למפלס [[האוקיאנוס]] - לפני 25,000 שנה, הוא הצטמק סופית לפני 15,000 - 17,000 שנה.  עקבות הצטמצמות הימות ניכרות היטב במדרגות ההרים היורדים אל הימות המעידות על המפלסים השונים של פני ימת הלשון בתקופות השונות. יש סימנים לכך כי באחת מתקופות היובש, התנדף ים המלח כמעט עד לקרקעיתו ומפלסו היה לפחות 700 מטר מתחת למפלס האוקיאנוס.<ref name=ilan>'''צבי אילן'''</ref>.
* בסוף ה'''פליסטוקן התיכון'''  או תחילת ה'''פליסטוקן העליון'''  נתמעטו הגשמים ונוצרו שלושת הימות: ימת החולה, ים כנרת וים המלח. נפח ים המלח, שהוא השריד העיקרי מימת הלשון, קטן פי ארבע בערך מנפח האגם הקדום. אם אגם הלשון הגיע לשיאו - כ-180 מטר מתחת למפלס האוקיאנוס - לפני 25,000 שנה, הוא הצטמק סופית לפני 15,000 - 17,000 שנה.  עקבות הצטמצמות הימות ניכרות היטב במדרגות ההרים היורדים אל הימות המעידות על המפלסים השונים של פני ימת הלשון בתקופות השונות. יש סימנים לכך כי באחת מתקופות היובש, התנדף ים המלח כמעט עד לקרקעיתו ומפלסו היה לפחות 700 מטר מתחת למפלס האוקיאנוס.<ref name=ilan>'''צבי אילן'''</ref>.


'''יוסף ברסלבי''' בספרו [[הידעת את הארץ]] כרך שלישי "ים המלח סביב-סביב"  מתאר את שלושת המדרגות העיקריות כםי שהטגדרו על ידי ליאו פיקרד:
'''יוסף ברסלבי''' בספרו [[הידעת את הארץ]] כרך שלישי "ים המלח סביב-סביב"  מתאר את שלושת המדרגות העיקריות כםי שהטגדרו על ידי ליאו פיקרד:
שורה 65: שורה 64:
# בין המדרגה הבינונית לתחתונה  אפשר להבחין עוד  4-6 מדרגות ביניים מפותחות <ref name=braslavi/>.  
# בין המדרגה הבינונית לתחתונה  אפשר להבחין עוד  4-6 מדרגות ביניים מפותחות <ref name=braslavi/>.  


כמשלושים מדרגות נוף (טארסות) אופקיות נימנו  במדרונות התלולים שמשני צידי האגם, המתחילות במפלס הנוכחי ונמשכות עד רום של יותר מ-200 מטר מעליו. זאת בנוסף לסדרות עבות של [[חצץ]] וכן של משקעים אגמיים דקי-גרגיר הממלאים את הקניונים משני צידי הבקע כמעט עד לגובהן של מדרגות החוף <ref name=niv/>.
כמשלושים מדרגות נוף (טארסות) אופקיות נימנו  במדרונות התלולים שמשני צידי האגם, המתחילות במפלס הנוכחי ונמשכות עד רום של יותר מ-200 מטר מעליו. זאת בנוסף לסדרות עבות של חצץ וכן של משקעים אגמיים דקי-גרגיר הממלאים את הקניונים משני צידי הבקע כמעט עד לגובהן של מדרגות החוף <ref name=niv/>.


אם תנאי האקלים של הפליסטוקן התיכון היו עומדים בתוקפם היה ים המלח  מתכווץ לחלקו הדרומי.ואכן היתה תקופה שבה ימת הלשון התקיימה רק באגן הדרומי של ים המלח והיה בה אגם עצמאי רדוד שניזון ממי שטפונות. עודפי המים זרמו דרך מיצר הלשון לאגן הצפוני ואילו בקיץ, מתוך המים שנוצרו באגן הדרומי שקע [[מלח בישול]] ומלחים נוספים <ref name=ilan/>.  במרוצת הזמן התמלא מים  ים המלח, עד עומק של כ-400 מטר ושקע כולו הוא  כ-800 מטר מתחת לפני הים .היו גורמים טקטונית אשר מנעו את יבוש חלקו הצפוני של ים המלח  בתקופות שבין התייבשות הימה הפליסטוקנית  להתהוות הירדן . במקביל מסכם פיקרד:" הים התפשט רק עד שפתה הצפונית של הלשון, שהיתה עדין מחוברת אל החוף המערבי של ים המלח ואל אזור גבעות חאוור הלשון לרגלי הרי ה[[מצדה]]. האגן הדרומי התהווה רק בתקופה ההיסטורית של האדם ב[[מהפכת סדום ועמורה]]
אם תנאי האקלים של הפליסטוקן התיכון היו עומדים בתוקפם היה ים המלח  מתכווץ לחלקו הדרומי. ואכן היתה תקופה שבה ימת הלשון התקיימה רק באגן הדרומי של ים המלח והיה בה אגם עצמאי רדוד שניזון ממי שטפונות. עודפי המים זרמו דרך מיצר הלשון לאגן הצפוני ואילו בקיץ, מתוך המים שנוצרו באגן הדרומי שקע [[מלח בישול]] ומלחים נוספים <ref name=ilan/>.  במרוצת הזמן התמלא מים  ים המלח, עד עומק של כ-400 מטר ושקע כולו הוא  כ-800 מטר מתחת לפני הים. היו גורמים טקטונית אשר מנעו את יבוש חלקו הצפוני של ים המלח  בתקופות שבין התייבשות הימה הפליסטוקנית  להתהוות הירדן . במקביל מסכם פיקרד:" הים התפשט רק עד שפתה הצפונית של הלשון, שהיתה עדין מחוברת אל החוף המערבי של ים המלח ואל אזור גבעות חאוור הלשון לרגלי הרי ה[[מצדה]]. האגן הדרומי התהווה רק בתקופה ההיסטורית של האדם ב"מהפכת סדום ועמורה"


===מהפכת סדום ועמורה===
===מהפכת סדום ועמורה===
שורה 92: שורה 91:


אריה איסר ויהודה גוברין במאמרם "שינויים אקלימיים ומדבור הנגב בסוף התקופה הביזנטית" מסכמים כי באופן כללי אפשר, אם-כן, לומר שתצפיותיה של קליין ומפת מידבא מראות שבתקופה הרומית-הביזנטית עלה מפלס ים-המלח בכ-70  מטר, ובמשך רוב התקופה היה גבוה בכ-40 מטר מגובהו כיום, והלשון היתה מכוסה מים ‏‏<ref>‏‏מקור: קתדרה 61 ספטמבר 1991 [http://www.snunit.k12.il/heb_journals/katedra/61067.html מובא גם]‏</ref>.
אריה איסר ויהודה גוברין במאמרם "שינויים אקלימיים ומדבור הנגב בסוף התקופה הביזנטית" מסכמים כי באופן כללי אפשר, אם-כן, לומר שתצפיותיה של קליין ומפת מידבא מראות שבתקופה הרומית-הביזנטית עלה מפלס ים-המלח בכ-70  מטר, ובמשך רוב התקופה היה גבוה בכ-40 מטר מגובהו כיום, והלשון היתה מכוסה מים ‏‏<ref>‏‏מקור: קתדרה 61 ספטמבר 1991 [http://www.snunit.k12.il/heb_journals/katedra/61067.html מובא גם]‏</ref>.
===השפעת שינוי המפלס===
===השפעת שינוי המפלס===


שורה 100: שורה 100:
לפי סקר גאולוגי , בעת העתיקה, מהמחצית השניה של האלף השלישי לפנה"ס ועד לפני 1,200 שנה, היה האגן הדרומי יבש. עדויות היסטוריות מצביעות על כך כי מתקופת המקרא עד לכיבוש הערבי היה אגן ים המלח הדרומי יבשב והדרך למואב חצתה אותו מול ה"לשון" <ref name=ilan/>
לפי סקר גאולוגי , בעת העתיקה, מהמחצית השניה של האלף השלישי לפנה"ס ועד לפני 1,200 שנה, היה האגן הדרומי יבש. עדויות היסטוריות מצביעות על כך כי מתקופת המקרא עד לכיבוש הערבי היה אגן ים המלח הדרומי יבשב והדרך למואב חצתה אותו מול ה"לשון" <ref name=ilan/>


בהווה יש  לכך השפעות אחרות:
בהווה יש  לכך השפעות אחרות, כמו הופעת ה"בולענים". יש המסבירים את הסיפור המקראי במלחמת ארבעת המלכים (ב[[בראשית]] פרק י"ד י'), בו ברחו נפלו מלך [[סדום]] ומלך [[עמורה]] לבארות חימר ומתו, כנפילתם לתוך בולענים.
 
 
, מה שגורם לתופעת ה[[בולען|בולענים]]. יש המסבירים את הסיפור המקראי במלחמת ארבעת המלכים (ב[[בראשית]] פרק י"ד י'), בו ברחו נפלו מלך [[סדום]] ומלך [[עמורה]] לבארות חימר ומתו, כנפילתם לתוך בולענים.


תהליך ייבוש ים המלח גרם לכך שבשנת 1977 הימה נחצתה לשני חלקים באזור של חצי-האי "הלשון", שם נחשפה קרקעית מיצר לינץ' המפריד בין האגן הצפוני לאגן הדרומי, שהיה אזור רדוד יחסית.
תהליך ייבוש ים המלח גרם לכך שבשנת 1977 הימה נחצתה לשני חלקים באזור של חצי-האי "הלשון", שם נחשפה קרקעית מיצר לינץ' המפריד בין האגן הצפוני לאגן הדרומי, שהיה אזור רדוד יחסית. עקב כך נחצבה תעלה באזור היבש של מיצר לינץ', להולכת מים מהאגן הצפוני לדרומי. האגן הדרומי הישראלי כולו הוסדר בבריכות סגורות על מנת לשמור על קיומו, בעוד האגן הדרומי הטבעי הירדני התייבש לגמרי. בשנת 1984 בנתה ירדן את מפעלי כריית המלח שלה, וסגרה אף היא את האגן הדרומי שבשטחה בבריכות, וחצבה תעלה לאורך החוף המערבי לשעבר של "הלשון".
עקב כך נאלצה מדינת ישראל לחצוב תעלה באזור היבש של מיצר לינץ', להולכת מים מהאגן הצפוני לדרומי. האגן הדרומי הישראלי כולו הוסדר בבריכות סגורות על מנת לשמור על קיומו, בעוד האגן הדרומי הטבעי הירדני התייבש לגמרי. בשנת 1984 בנתה ירדן את מפעלי כריית המלח שלה, וסגרה אף היא את האגן הדרומי שבשטחה בבריכות, וחצבה תעלה לאורך החוף המערבי לשעבר של "הלשון".


על מנת לטפל בתופעת ייבוש הימה, תוכננה תוכנית בשיתוף ישראלי ירדני, לכרות תעלה מהים האדום לים המלח, תוכנית ששמה "תעלת הים האדום-ים המלח". תוכנית קודמת של כריית תעלה מים התיכון לים המלח הידועה בשם [[תעלת הימים]] נגנזה זה מכבר, בשל בעיות שונות שהיו במימושה, אך בשנת 2007 הוחלט לבחון אותה בשנית.
על מנת לטפל בתופעת ייבוש הימה, תוכננה תוכנית בשיתוף ישראלי ירדני, לכרות תעלה מהים האדום לים המלח, תוכנית ששמה "תעלת הים האדום-ים המלח". תוכנית קודמת של כריית תעלה מים התיכון לים המלח הידועה בשם [[תעלת הימים]] נגנזה זה מכבר, בשל בעיות שונות שהיו במימושה, אך בשנת 2007 הוחלט לבחון אותה בשנית. בין יתר הבעיות הרבות בפרויקט תעלת הימים, עומדת סוגייה כימית - החשש ששפיכת מי ים תיכון או ים סוף למי ים המלח תתקבל תמיסת סיד בריכוז שעלול לסכן את האיזון האקולוגי של ים המלח.
בין יתר הבעיות הרבות בפרויקט תעלת הימים, עומדת סוגייה כימית - החשש ששפיכת מי ים תיכון או ים סוף למי ים המלח תתקבל תמיסת סיד בריכוז שעלול לסכן את האיזון האקולוגי של ים המלח.


==גנים ושמורות לחופי ים המלח==
==גנים ושמורות לחופי ים המלח==
שורה 124: שורה 119:


1806 - 1807 -  הנוסע  הגרמני זיטצן, הראשון בקיף את אגנו הדרומי של ים המלח מציין כי יש מעבר יבשתי ילד השלון ומשני צידי הימה  "גלי אבנים" המסייע לחוצים את הימה. היה הראשון שצייר את מפת הימה ואיתר את מקומה של [[מצדה]].
1806 - 1807 -  הנוסע  הגרמני זיטצן, הראשון בקיף את אגנו הדרומי של ים המלח מציין כי יש מעבר יבשתי ילד השלון ומשני צידי הימה  "גלי אבנים" המסייע לחוצים את הימה. היה הראשון שצייר את מפת הימה ואיתר את מקומה של [[מצדה]].
1818 - שני אנגלים :אירבי ומנגלס גם הקיפו את דרום ים המלח ואימתו את קיום המעבר היבשתי אל ה"לשון".
1818 - שני אנגלים :אירבי ומנגלס גם הקיפו את דרום ים המלח ואימתו את קיום המעבר היבשתי אל ה"לשון".
1819 -  גיי לוסק: ניתוח ראשון של מי ים המלח  
1819 -  גיי לוסק: ניתוח ראשון של מי ים המלח  
1835 - האירי כ. קוסטיגן  עבר בסירה קטנה את הדרך מים כנרת דרך נחל הירדן לים המלח בשלושה ימים באוגוסט. מת מסבלות האקלים. על שמו הכף הצפונית של הלשון "כף קוסטיגן".
1835 - האירי כ. קוסטיגן  עבר בסירה קטנה את הדרך מים כנרת דרך נחל הירדן לים המלח בשלושה ימים באוגוסט. מת מסבלות האקלים. על שמו הכף הצפונית של הלשון "כף קוסטיגן".
1847 - קצין ימיה אנגלי, ת.מולינה, אף הוא עבר את הדרך בסירה. אף הוא חלה ומת. על שמו קצהו הדרומי של חצי אי הלשון "כף מולינה". סירתו נמצאה באנגליה, נרכשה ומוצגת בבית היוצר בנוה זוהר.  
1847 - קצין ימיה אנגלי, ת.מולינה, אף הוא עבר את הדרך בסירה. אף הוא חלה ומת. על שמו קצהו הדרומי של חצי אי הלשון "כף מולינה". סירתו נמצאה באנגליה, נרכשה ומוצגת בבית היוצר בנוה זוהר.  
1848 - משלחת של הצי מ[[ארה"ב]] בראשות ליטננט-קומנדר  ו.פ. לינטש ערך סקר מקיף ומיפוי מדוייק של קרקעית ים המלח. בדו"ח הסיכום כתבו: "חקר ים המלח כעת מושלם".
1848 - משלחת של הצי מ[[ארה"ב]] בראשות ליטננט-קומנדר  ו.פ. לינטש ערך סקר מקיף ומיפוי מדוייק של קרקעית ים המלח. בדו"ח הסיכום כתבו: "חקר ים המלח כעת מושלם".
1867 - מדען צרפתי בשם א.ריי ערך בדיקות כימיות שלהמים מפני השטח ומעומקים שונים.
1867 - מדען צרפתי בשם א.ריי ערך בדיקות כימיות שלהמים מפני השטח ומעומקים שונים.
1902 - חזון הרצל: "...מי המינרלים העשירים בברום, גופרית ותרכובות זרחניות..."  
1902 - חזון הרצל: "...מי המינרלים העשירים בברום, גופרית ותרכובות זרחניות..."  
1911 -  [[משה נובומייסקי]] - מהנדס כרייה רוסי מבקר ב[[ארץ ישראל]] ומתוודע לפוטנציאל של ים המלח בתחום הפקת מינרלים בעזרת אנרגית השמש  
1911 -  [[משה נובומייסקי]] - מהנדס כרייה רוסי מבקר ב[[ארץ ישראל]] ומתוודע לפוטנציאל של ים המלח בתחום הפקת מינרלים בעזרת אנרגית השמש  
1920 -  משה נובומייסקי מבקש משלטונות המנדט הבריטי להעניק לו זיכיון להפקת מינרלים מים המלח  לאחר סדרה של מחקרים .
1920 -  משה נובומייסקי מבקש משלטונות המנדט הבריטי להעניק לו זיכיון להפקת מינרלים מים המלח  לאחר סדרה של מחקרים .
1930 -  הקמת [[חברת אשלג ארץ-ישראלית]] – המפעל הראשון בחוף הצפוני של ים המלח בקלי"ה  
1930 -  הקמת [[חברת אשלג ארץ-ישראלית]] – המפעל הראשון בחוף הצפוני של ים המלח בקלי"ה  
1932 -  תחילת ייצור אשלג ושיווקו
1932 -  תחילת ייצור אשלג ושיווקו
1934 -  הקמת המפעל בחוף הדרומי של ים המלח, באיזור סדום  
1934 -  הקמת המפעל בחוף הדרומי של ים המלח, באיזור סדום  
1936  -  המפעל  בדרום ים המלח נכנס לפעולה ומייצר 80,000 טון אשלג בשנה  
1936  -  המפעל  בדרום ים המלח נכנס לפעולה ומייצר 80,000 טון אשלג בשנה  
1952  -  הקמת "מפעלי ים המלח" כחברה בבעלות ממשלתית להפקת אשלג ומינרלים אחרים מים המלח  
1952  -  הקמת "מפעלי ים המלח" כחברה בבעלות ממשלתית להפקת אשלג ומינרלים אחרים מים המלח  
1958  - ביצוע סקרים הנדסיים נרחבים ביוזמת מנהל המפעל [[מרדכי מקלף] והמדען מ. כהנר אשר קבעו את מגמות פיתוח אוצרות ים המלח.
1958  - ביצוע סקרים הנדסיים נרחבים ביוזמת מנהל המפעל [[מרדכי מקלף] והמדען מ. כהנר אשר קבעו את מגמות פיתוח אוצרות ים המלח.
1959  - 1961 - דוד ניב וק"א אמרי כתבו מחקר מקיף על הימה שהביא להכרה יסודית של התהליכים הפועלים בו.
1959  - 1961 - דוד ניב וק"א אמרי כתבו מחקר מקיף על הימה שהביא להכרה יסודית של התהליכים הפועלים בו.
1966 -  שטח בריכות האידוי מגיע ל-135 קמ"ר  
1966 -  שטח בריכות האידוי מגיע ל-135 קמ"ר  
1975 -  ייצור אשלג עולה על 1 מיליון טון בשנה  
1975 -  ייצור אשלג עולה על 1 מיליון טון בשנה  
1980] -  מפעלי ים המלח  מתחילה בבניית מתקנים המיישמים את תהליך הגיבוש הקר.
1980] -  מפעלי ים המלח  מתחילה בבניית מתקנים המיישמים את תהליך הגיבוש הקר.
1986 -  ייצור אשלג עולה על 2 מיליון טון בשנה
1986 -  ייצור אשלג עולה על 2 מיליון טון בשנה


מקור הנתונים: אתר מפעלי ים המלח, יוסף ברסלבי ודוד ניב וק"א אמרי וצבי אילן.
מקור הנתונים: אתר מפעלי ים המלח, יוסף ברסלבי ודוד ניב וק"א אמרי וצבי אילן.
שורה 170: שורה 144:
== הערות שוליים ==
== הערות שוליים ==
<references />
<references />


==לקריאה נוספת==
==לקריאה נוספת==
* [[צבי אילן]], '''ים המלח וחופיו''', מפעלי תרבות וחינוך, תל אביב, 1972
* צבי אילן, '''ים המלח וחופיו''', מפעלי תרבות וחינוך, תל אביב, 1972
* [[יוסף ברסלבי|יוסף ברסלבסקי]], [[הידעת את הארץ]] - כרך ג':'''ים המלח סביב-סביב''', [[ההסתדרות הכללית של העובדים העברים בארץ ישראל]] - הוצאת הקיבוץ המאוחד, תשט"ז - מהורה שלישית - ספרית מעריב
* יוסף ברסלבסקי, [[הידעת את הארץ]] - כרך ג':'''ים המלח סביב-סביב''', ההסתדרות הכללית של העובדים העברים בארץ ישראל - הוצאת הקיבוץ המאוחד, תשט"ז - מהורה שלישית - ספרית מעריב
* צפורה קליין, '''שינוי מפלס ים המלח''', טבע והארץ, כרך י"א, חוברת ג' אפריל-מאי 1969, עמוד 104
* צפורה קליין, '''שינוי מפלס ים המלח''', טבע והארץ, כרך י"א, חוברת ג' אפריל-מאי 1969, עמוד 104
* צפורה קליין, שינוי מפלס ים המלח, קובץ מאמרים גיאוגרפיים על מדבר יהודה וים המלח, מאי 1970, עמוד 44
* צפורה קליין, שינוי מפלס ים המלח, קובץ מאמרים גיאוגרפיים על מדבר יהודה וים המלח, מאי 1970, עמוד 44
שורה 184: שורה 157:
* טל איתן, [http://www.ynet.co.il/articles/0,7340,L-3258980,00.html מבט אחר על ים המלח], ב-[[ynet]]
* טל איתן, [http://www.ynet.co.il/articles/0,7340,L-3258980,00.html מבט אחר על ים המלח], ב-[[ynet]]
* [http://lib.cet.ac.il/Pages/sub.asp?kwd=486 ים המלח], באתר מט"ח
* [http://lib.cet.ac.il/Pages/sub.asp?kwd=486 ים המלח], באתר מט"ח
* [http://www.amalnet.k12.il/micro/mic00254.htm סיפורו של [[בנימין וולקני]], מגלה החיים בים המוות]
* [http://www.amalnet.k12.il/micro/mic00254.htm סיפורו של בנימין וולקני, מגלה החיים בים המוות]
*[http://isramar.ocean.org.il/DeadSea/seawindbasic.asp אתר המכון לחקר הימים בישראל], נתוני טמפרטורת אוויר, מים, רוחות ולחות המתעדכנים כל 3 שעות
*[http://isramar.ocean.org.il/DeadSea/seawindbasic.asp אתר המכון לחקר הימים בישראל], נתוני טמפרטורת אוויר, מים, רוחות ולחות המתעדכנים כל 3 שעות
* [http://news.webshots.com/album/135370141XapMFt תמונות מחוף ים המלח - בעת שטפון - ליד [[מצדה]]]
* [http://news.webshots.com/album/135370141XapMFt תמונות מחוף ים המלח - בעת שטפון - ליד [[מצדה]]]


[[קטגוריה:בקעת ים המלח]]
[[קטגוריה:בקעת ים המלח]]