לא פלוג אורייתא: הבדלים בין גרסאות בדף

מתוך ויקישיבה
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
(דף חדש: התורה קבעה דין מסוים בגלל טעם מסוים ואף במקום שלא שייך הטעם הדין נשאר. המהרש"א בב"ק עט: מסביר כך את הדין…)
 
(שימוש בתבנית מקור)
שורה 1: שורה 1:
התורה קבעה דין מסוים בגלל טעם מסוים ואף במקום שלא שייך הטעם הדין נשאר.
'''"לא פלוג אורייתא"''' הוא ביטוי ב[[ארמית]] שמשמעותו: כאשר התורה קבעה דין מסוים בגלל טעם מסוים, אף במקום שלא שייך הטעם הדין נשאר.


המהרש"א בב"ק עט: מסביר כך את הדין של תשלום חמישה על גניבה וטביחה של שור. הגמרא שם מסבירה שטעם ההבדל בין שור לשה הוא שבגניבת השה הגנב התבזה כיון שהרימו על כתפיו. המהרש"א שם שואל שלפי זה שור קטן שנושאו על כתפיו היה ראוי שישלמו עליו ארבעה ולא חמישה. הוא מתרץ ש"לא פלוג אורייתא".
לדוגמא: המהרש"א, ב{{מקור|בבא קמא עט, ב}}, מסביר כך את הדין של תשלום חמישה על גניבה וטביחה של שור. הגמרא {{מקור|בבא קמא עט, ב$שם}} מסבירה כי טעם ההבדל בין שור לשה הוא שבגניבת השה הגנב התבזה כיון שהרימוֹ על כתפיו. המהרש"א שם שואל שלפי זה שור קטן שנושאו על כתפיו היה ראוי שישלמו עליו ארבעה ולא חמישה, ומתרץ ש"לא פלוג אורייתא".
 
[[קטגוריה:ביטויים תלמודיים]]

גרסה מ־14:42, 10 באפריל 2011

"לא פלוג אורייתא" הוא ביטוי בארמית שמשמעותו: כאשר התורה קבעה דין מסוים בגלל טעם מסוים, אף במקום שלא שייך הטעם הדין נשאר.

לדוגמא: המהרש"א, בבבא קמא עט, ב, מסביר כך את הדין של תשלום חמישה על גניבה וטביחה של שור. הגמרא שם מסבירה כי טעם ההבדל בין שור לשה הוא שבגניבת השה הגנב התבזה כיון שהרימוֹ על כתפיו. המהרש"א שם שואל שלפי זה שור קטן שנושאו על כתפיו היה ראוי שישלמו עליו ארבעה ולא חמישה, ומתרץ ש"לא פלוג אורייתא".