מגנצא

מתוך ויקישיבה
גרסה מ־01:01, 25 בינואר 2009 מאת דניאל ונטורה (שיחה | תרומות) (דף חדש: '''מגנזא''' היא עיר המוזכרת במקורות היהודים '''מגנצא'''. היא הייתה עיר מרכזית ומכוננת ביהדות אשכנז. היום ...)
(הבדל) → הגרסה הקודמת | הגרסה האחרונה (הבדל) | הגרסה הבאה ← (הבדל)
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש

מגנזא היא עיר המוזכרת במקורות היהודים מגנצא. היא הייתה עיר מרכזית ומכוננת ביהדות אשכנז. היום שמה מיינץ .

במשך כאלף שנים התקיימה בה קהילה יהודית מפוארת. ביחד עם הערים וורמס (ורמיזא) ושפייר הרכיבה את שלוש הקהילות היהודיות הגדולות שלאורך הריין, שנודעו בראשי התיבות שו"ם.

רבי טוביה בר אליעזר מזכיר בספרו לקח טוב את גזירות תתנ"ו, בשנת 1096, בעיר מגנצה . הוא כתב בפירושו לפרשת אמור על ד"ה המוציא אתכם מארץ מצרים להיות:"ואני כותב להיות זיכרון שעשו קדושי עליון קהל מגנז"א, שמסרו עצםם ואת נשיהם ובניהם ובנותיהם ביום אחד בפרס חג השבועות ונשחטו כאיש אחד על קידוש שם אלהי ישראל בשנת ד'תתנ"ו לבריאת העולם, כשנתנו יד ישובי הארץ לעלות לרשת משכנות עליון. ועליהם ועל כיוצא בהם הכתוב אומר:ונקתי דם לא נקיתי ‏‏[1]

בקהילה זו כיהן כרב רבינו גרשום מאור הגולה, והיו בה חכמים גדולים נוספים, כרבי שמעון הגדול רבי קלונימוס מלוקה ועוד. על פי האגדה הקהילה היהודית במקום תרמה למסורת היהודית, בין השאר, את תפילת "ונתנה תוקף" המפורסמת, אלא שככל הנראה נתחברה תפילה זו בארץ ישראל וזמן רב לפני היישוב היהודי באזור.

  1. ‏(ספר יואל, ד'‏