פרשני:שולחן ערוך:אבן העזר ד ז: הבדלים בין גרסאות בדף

מתוך ויקישיבה
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
(סיכום הפוסקים העוסקים בסעיף)
 
(Added yair hashulchan's seif.)
שורה 1: שורה 1:
{{פרשני}}
{{פרשני}}{{#makor-new:שולחן ערוך:אבן העזר ד ז|שולחן-ערוך-אבן-העזר|ד|ז}}
{{#makor-new:שולחן ערוך:אבן העזר ד ז|שולחן-ערוך-אבן-העזר|ד|ז}}
==סעיף ז==
[[קטגוריה:שולחן ערוך]]
סעיף ז - ח, נישואין בין אומות


בגמרא שם (בעמוד ב) רבינא אומר בשם רבי יוחנן שבאומות הולכים אחרי הזכר, ואם התגיירו הולכים אחר הפגום מבין השנים.
עמוני שנשא אשה מצרית, הולד עמוני. ומצרי שנשא עמונית, הולד מצרי, שבאומות הלך אחר הזכר. אבל אם נתגיירו, הלך אחר הפגום שבשניהם. לפיכך גר עמוני שנשא גיורת מצרית, הולד, אם הוא זכר, דינו כעמוני להיות אסור לעולם. ואם היא נקבה, דינה כמצרית (יבמות עח,ב). הגה: גר מצרי שנשא גויה עמונית הבן הוא עמוני והבת היא מותרת'''<sup>א</sup>''' (גירסא אחרת מצרית) (טור).


[[טור]]: בנישואין בין גויים מעמד הילד נקבע לפי האב, ואם התגיירו הולכים אחר הפגום. ממילא בנישואי גר עמוני וגיורת מצרית, אם נולד בן דינו כעמוני ואם נולדה בת דינה כמצרית.
א. הבת מותרת: '''הדרישה, הב&quot;ח והט&quot;ז''' קיבלו את הגירסא &quot;מצרית&quot; והסבירוה, ואילו '''הח&quot;מ''' כתב שהגירסא היא &quot;מותרת&quot;.


⤶ [[בדק הבית]] ו[[ב"ח]]: כשגר מצרי מתחתן עם גיורת עמונית, דין הוולד כמצרי ולא כעמוני (כי אין פגם באמא שהרי עמונית לא אסורה. ממילא כשהולכים אחרי הפגום, הפגום הוא הצד המצרי. לשיטתם גם הטור עצמו סובר כך, ונחלקו האם צריך להגיה את דברי הטור או שזוהי כוונתו בדבריו גם כעת).
'''מתוך הספר יאיר השולחן'''


☜ כך פסק ה[[שו"ע]].
[[קטגוריה:שולחן ערוך]]
 
[[קטגוריה:יאיר_השולחן_אבן_העזר]]
☜ [[שו"ע]]: בנישואין בין אומות הולכים אחרי האב. אם התגיירו הולכים אחרי הפגום שבינהם.
 
 
֎ גר מצרי וגויה עמונית
[[רמ"א]] (בשם גרסה אחרת בטור): גר מצרי שנשא גויה עמונית, הבן נחשב כעמוני (ב"ח: אם האמא הייתה גיורת גם הבן היה מצרי, אך מכיוון שהאמא גויה הולד כמוה וכנאמר בסעיף ה). במקרה הזה הבת מותרת מיד.
 
⤶ ◄ [[ב"ח]] ו[[דרישה]]: בנוגע לבת, הגרסה הנכונה היא שהבת מוגדרת כמצרית. היא לא עדיפה על אמא גיורת, שאז הבת מצרית כמו האב (כי הולכים אחר הפגום).
 
◄ [[ח"מ]]: העיקר כמו הגרסה שיש לפנינו, והבת מותרת.

גרסה מ־17:15, 14 באפריל 2019


ParsheiniLogo.png
ערך זה הוא מתוך פרויקט פרשני - הפירוש השיתופי לכתבים תורניים.

מטרת פרויקט פרשני היא יצירת פירוש שיתופי על כל הכתבים התורניים, החל מהמשנה ועד ספרי השו"ת האחרונים הנכם מוזמנים להשתתף בעריכת הפירוש באמצעות דף העריכה או יצירת פירושים לערכים חדשים.
יש לך שאלה על הפירוש? ניתן להשתמש בדף השיחה ובהוספת תבנית שאלה בראש הדף. מעוניין בהסבר למקור שלא קיים עדיין בפרשני? צור אותו כעת וכתוב את שאלתך בדף השיחה.

שולחן ערוך:אבן העזר ד ז

סעיף ז

עמוני שנשא אשה מצרית, הולד עמוני. ומצרי שנשא עמונית, הולד מצרי, שבאומות הלך אחר הזכר. אבל אם נתגיירו, הלך אחר הפגום שבשניהם. לפיכך גר עמוני שנשא גיורת מצרית, הולד, אם הוא זכר, דינו כעמוני להיות אסור לעולם. ואם היא נקבה, דינה כמצרית (יבמות עח,ב). הגה: גר מצרי שנשא גויה עמונית הבן הוא עמוני והבת היא מותרתא (גירסא אחרת מצרית) (טור).

א. הבת מותרת: הדרישה, הב"ח והט"ז קיבלו את הגירסא "מצרית" והסבירוה, ואילו הח"מ כתב שהגירסא היא "מותרת".

מתוך הספר יאיר השולחן