פרשני:שולחן ערוך:אבן העזר כח יב

מתוך ויקישיבה
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש


ParsheiniLogo.png
ערך זה הוא מתוך פרויקט פרשני - הפירוש השיתופי לכתבים תורניים.

מטרת פרויקט פרשני היא יצירת פירוש שיתופי על כל הכתבים התורניים, החל מהמשנה ועד ספרי השו"ת האחרונים הנכם מוזמנים להשתתף בעריכת הפירוש באמצעות דף העריכה או יצירת פירושים לערכים חדשים.
יש לך שאלה על הפירוש? ניתן להשתמש בדף השיחה ובהוספת תבנית שאלה בראש הדף. מעוניין בהסבר למקור שלא קיים עדיין בפרשני? צור אותו כעת וכתוב את שאלתך בדף השיחה.

שולחן ערוך:אבן העזר כח יב

סעיף יב[עריכה]

היה לו משכון על חוב שיש לו אצל אחרים, וקידש בו אשה, הרי זו מקודשת; לפי שבעל חוב יש לו קנין בגופו של משכון (קידושין ח,ב). הגה: וי"א דוקא במשכנו שלא בשעת הלואתו (טור בשם הרא"ש). וכל זה במשכון שיש לו מישראל, אבל מעובד כוכבים אינה מקודשת. (מרדכי ריש קדושין) ואם מכרו המלוה לאחר וקידש בו, הוי מקודשת (מהרי"ו סי' קל"ח).

קידש במשכון: רא"ש: בע"ח קונה משכון רק שלא בשעת הלוואתו ורק בכך מקודשת. בשבועות מד,א משמע שבגלל שקונה נעשה ש"ש, והשכר הוא שזכה במשכון לענין שיכול לקדש בו אשה, ואם נאמר שגם הלוקח בשעת הלוואה יכול לקדש גם הוא היה צריך להיות ש"ש.

תוס': בע"ח קונה שלא בשעת הלוואתו, ומכיוון שכך אלים שיעבודו גם בשעת הלוואתו שמ"מ יוכל לקדש אשה.

ר"ן: בע"ח קונה בין בשעת הלוואתו בין שלא בשעת הלוואתו, ולכן מקודשת.

שו"ע: לא חילק. כתוס' והר"ן.

רמ"א: כרא"ש שדוקא שלא בשעת הלוואתו מקודשת.

משכון מגוי: ראבי"ה,מרדכי[1],רמ"א: אינה מקודשת. הלכה כחכמים בפסחים לא,ב שמשכון של גוי אינו נקנה. הרי"ף והרמב"ם פוסקים שנקנה אך השו"ע או"ח תמא,ב פסק שלא נקנה.

מהרי"ו,רמ"א: מכר לחברו וחברו קידש הריהי מקודשת.

ח"מ: מקשה שלפי טעמי המהרי"ו שהוי כהפקעת הלוואתו ה"ה כשמקדש בעצמו במשכון וחלוק על הראבי"ה. עוד יש להקשות שסותר לרמ"א בסע' א שכתב ע"פ המהרי"ו שאפילו בגזל גמור מקודשת.

ב"ש: מיישב שמדובר שאינו רוצה להחזיק במשכון (אלא נותנו לזמן עד שיפרע הגוי ויבוא לקחתו) ולכן הואיל ומשכון של גוי אינו נקנה אינה מקודשת, ושונה מרוצה לגזול המשכון שבכך כתב המהרי"ו שמקודשת. אך התקשה שהרי המקרה שמכר לחברו עוסק באינו רוצה להחזיק וא"כ היה לרמ"א לחלק בדידיה בין רוצה להחזיק לאינו רוצה.

מתוך הספר יאיר השולחן, אין להעתיק ללא רשות מהמחבר, לפרטים ורכישה.

הערות שוליים[עריכה]

  1. קידושין אות תפו