פרשני:שולחן ערוך:אבן העזר קכו נ

מתוך ויקישיבה
גרסה מ־14:09, 19 במאי 2019 מאת Yair hashulchan (שיחה | תרומות) (Updated article link)
(הבדל) → הגרסה הקודמת | הגרסה האחרונה (הבדל) | הגרסה הבאה ← (הבדל)
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש


ParsheiniLogo.png
ערך זה הוא מתוך פרויקט פרשני - הפירוש השיתופי לכתבים תורניים.

מטרת פרויקט פרשני היא יצירת פירוש שיתופי על כל הכתבים התורניים, החל מהמשנה ועד ספרי השו"ת האחרונים הנכם מוזמנים להשתתף בעריכת הפירוש באמצעות דף העריכה או יצירת פירושים לערכים חדשים.
יש לך שאלה על הפירוש? ניתן להשתמש בדף השיחה ובהוספת תבנית שאלה בראש הדף. מעוניין בהסבר למקור שלא קיים עדיין בפרשני? צור אותו כעת וכתוב את שאלתך בדף השיחה.

שולחן ערוך:אבן העזר קכו נ

סעיף נ[עריכה]

אין לכתוב בגט: בביטול מיני מודעי (שו"ת רשב"א) (ועיין נוסח הגט לקמן בסימן קנ"ד).

סיכום עקרונות לגבי טעויות בכתיבת גט:

א. דילוג על אות כשמכירים את סגנון הדבר (כלומר, אין להסתפק בכוונה אחרת של המילה) – רא"ש,שו"ע סע' כ – בדילוג על אות כשר אפי' בתורף. שו"ת רמב"ן,שו"ע סע' מט – ובטופס כשר גם כשדילג יותר.

ב. טעות המשנה את כוונת המילה אך לא את כוונת הגט, כגון רגלי ה' הנוגעים בגג והופך ל-ח' – ב"ש סק"מ – בטופס כשר ובתורף במקום עיגון (לרמ"א דוקא אם גם ניתן הגט).

ג. טעות היוצרת שתי משמעויות אך המשמעות העיקרית היא זו המועילה לגט, כגון "מונין" בוא"ו (כך הגדיר הב"ש סקמ"א מקרה זה) – ריב"ש,רמ"א סע' כז – כשר בשעת הדחק.

ד.טעות שמשמעותה העיקרית משנה את כוונת הגט, כגון הכותב "עלמה" במקום "עלמא" (כך הגדיר הב"ש סקמ"א מקרה זה) - רמ"א סע' מט – פסול אפילו בטופס ויש מכשירין בשעת הדחק.

ה. טעות באלו שנזכרו בגיטין דף פה שתקנו חז"ל כיצד לכותבן – ראה סע' כב שלרמב"ם פסול משום ששינה ממטבע שטבעו חכמים ולר' האי רק אם הבעל מערער ולעיטור רק אם הבעל כתבו והוא מערער (ועיין ב"ש שם) והשו"ע סתם כרמב"ם וי"א כר' האי ויש מי שאומר כעיטור.

מתוך הספר יאיר השולחן, אין להעתיק ללא רשות מהמחבר, לפרטים ורכישה.