פרשני:שולחן ערוך:אבן העזר קכט י

מתוך ויקישיבה
גרסה מ־14:10, 19 במאי 2019 מאת Yair hashulchan (שיחה | תרומות) (Updated article link)
(הבדל) → הגרסה הקודמת | הגרסה האחרונה (הבדל) | הגרסה הבאה ← (הבדל)
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש


ParsheiniLogo.png
ערך זה הוא מתוך פרויקט פרשני - הפירוש השיתופי לכתבים תורניים.

מטרת פרויקט פרשני היא יצירת פירוש שיתופי על כל הכתבים התורניים, החל מהמשנה ועד ספרי השו"ת האחרונים הנכם מוזמנים להשתתף בעריכת הפירוש באמצעות דף העריכה או יצירת פירושים לערכים חדשים.
יש לך שאלה על הפירוש? ניתן להשתמש בדף השיחה ובהוספת תבנית שאלה בראש הדף. מעוניין בהסבר למקור שלא קיים עדיין בפרשני? צור אותו כעת וכתוב את שאלתך בדף השיחה.

שולחן ערוך:אבן העזר קכט י

סעיף י[עריכה]

יוסף בן שמעון ששינה וכתב: יוסף בן שמואל, פסול (שו"ת רא"ש). ויש מי שאומר שאם נשאת, לא תצא (אורחות חיים). הגה: ודוקא אם הוחזק בשם השני, אבל בלאו הכי, תצא (משמע בב"י). כשכותבין גט לבן מומר לעבודת כוכבים, כותבים לו על שם אביו, אע"פ כשעולה לספר תורה או חותם בשטרות חותם עצמו על שם אבי אביו. ואין לחתום בגט לעד, בן מומר לע"ג (הכל בסדר גיטין).

שינוי שם אביו: שו"ת רא"ש: פסול. משמע מהשו"ע שלדעתו אף תצא, וביאר הג"פ שגם לדעתו הפסול מדרבנן ואע"פ שבפסולי דרבנן אם נישאת לא תצא, כלל זה נכון בסתמא כל שלא פורש אחרת, אך יש מקרים בהם חז"ל הצריכו אף לצאת.

תרוה"ד: אפילו אם החזיק עצמו שלושים יום שכך שם אביו, משום שאינו יכול לשנות שם אביו. לכן שונה מאדם המחזיק לעצמו שם אחר, ששמו החדש נחשב שמו. הב"י ביאר שאע"פ שלגבי שינוי מקום לידה כתב ר"ת[1] ששינוי אינו פוסל משום שבדבר שכלל לא צריך לכותבו שינוי אינו פוסל, זה דוקא בדבר שאינו ידוע כמו מקום לידה אך בדבר ידוע כמו שם אביו פסול משום שיש חשש שיאמרו שמדובר באדם אחר.

אורחות חיים[2],שו"ת ב"י: אם החזיק בכך שלושים יום אזי אם נישאת לא תצא. הרמ"א העיר שמדובר דוקא כשהוחזק. צ"ע מדוע השו"ע לא העיר זאת.

שו"ע: סתם כתרוה"ד ויש מי שאומר כאורחות חיים (ע"פ הבנתו באורחות חיים שאפילו אם לא הוחזק לא תצא).

רמ"א: השיג בדעת ה'יש מי שאומר' שדוקא כשהוחזק.

רעק"א: אין כח בידינו לכופו להוציא הואיל ויש פוסקים שאינם מצריכים, אלא יש לומר לבעל שנחלקו בכך הפוסקים ואם הוא בעל נפש יוציא. עוד כתב, לולא דמסתפינא הייתי אומר שאף למ"ד שתצא היינו דוקא בשינה שם אבי הבעל לפי שרגיל לעלות לתורה ולחתום בשטרות פב"פ, ולכן דומה לשינוי במקום הדירה, אך קטנה ונערה בעודה בבית אביה אינה רגילה לחתום בשטרות ולאחר נישואיה נקראת על שם בעלה "אשת פלוני", ולכן דומה לשינוי במקום לידה שאין אדם נקרא על שם מקום לידתו, אך הרא"ם והמהרח"ש לא חילקו בכך.

כתב שם סבו: תרוה"ד ברא"ש: פסול ולא אומרים בכך שבני בנים כבנים.

רש"ל: כשיש חשש עיגון כשר, וכ"ש אם הוחזק להיקרא כך לס"ת.

ב"ש: הביא שתי הדעות.

מתוך הספר יאיר השולחן, אין להעתיק ללא רשות מהמחבר, לפרטים ורכישה.

הערות שוליים[עריכה]

  1. גיטין פ,א תוד"ה ושם
  2. בשם ר"ש בר יצחק