פרשני:שולחן ערוך:אבן העזר קמ ה: הבדלים בין גרסאות בדף

מתוך ויקישיבה
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
מ (Added credit)
מ (Updated article link)
 
שורה 42: שורה 42:
מינתה שליח קבלה: '''קרבן נתנאל''' – מסתפק אם דומה לשליח הבאה או שדוקא שם יש לומר שלא רצתה להתגרש ע"י שליח קבלה כיוון שרצתה עוד להמתין שמא תחזור בה היא או בעלה עד שיגיע הגט לידה, משא"כ כשמינתה שליח הבאה. ומסיק שעכ"פ באשת מומר ודאי מועיל, ולפיכך לפי מנהגנו המבואר בסע' יא שלכתחילה אומרים למומר לעשות שליח קבלה ואחר כך לעשותו שליח הולכה, אם מתחילה מינתה שליח קבלה, גם אם אירע ומת שליח הבעל בדרך הריהי מגורשת.
מינתה שליח קבלה: '''קרבן נתנאל''' – מסתפק אם דומה לשליח הבאה או שדוקא שם יש לומר שלא רצתה להתגרש ע"י שליח קבלה כיוון שרצתה עוד להמתין שמא תחזור בה היא או בעלה עד שיגיע הגט לידה, משא"כ כשמינתה שליח הבאה. ומסיק שעכ"פ באשת מומר ודאי מועיל, ולפיכך לפי מנהגנו המבואר בסע' יא שלכתחילה אומרים למומר לעשות שליח קבלה ואחר כך לעשותו שליח הולכה, אם מתחילה מינתה שליח קבלה, גם אם אירע ומת שליח הבעל בדרך הריהי מגורשת.


'''מתוך הספר יאיר השולחן''', אין להעתיק ללא רשות מהמחבר, [https://www.yeshiva.org.il/Article/706 לפרטים ורכישה].
'''מתוך הספר יאיר השולחן''', אין להעתיק ללא רשות מהמחבר, [https://www.yeshiva.org.il/Article/3873 לפרטים ורכישה].


[[קטגוריה:שולחן ערוך]]
[[קטגוריה:שולחן ערוך]]
[[קטגוריה:יאיר_השולחן_אבן_העזר]]
[[קטגוריה:יאיר_השולחן_אבן_העזר]]

גרסה אחרונה מ־14:14, 19 במאי 2019


ParsheiniLogo.png
ערך זה הוא מתוך פרויקט פרשני - הפירוש השיתופי לכתבים תורניים.

מטרת פרויקט פרשני היא יצירת פירוש שיתופי על כל הכתבים התורניים, החל מהמשנה ועד ספרי השו"ת האחרונים הנכם מוזמנים להשתתף בעריכת הפירוש באמצעות דף העריכה או יצירת פירושים לערכים חדשים.
יש לך שאלה על הפירוש? ניתן להשתמש בדף השיחה ובהוספת תבנית שאלה בראש הדף. מעוניין בהסבר למקור שלא קיים עדיין בפרשני? צור אותו כעת וכתוב את שאלתך בדף השיחה.

שולחן ערוך:אבן העזר קמ ה

סעיף ה[עריכה]

יכולה גם כן לעשות שליח להבאה, שתאמר לו: הבא לי גיטי, ודינו כדין שליח הולכה של בעל, שאינו גט עד שיגיע לידהא. אבל האיש אינו יכול לעשות שליח לקבלה, שאינו יכול לעשות שליח לחובתה, שלא מדעתה (משנה גיטין סב,ב), ואפילו היתה אשה מוכת שחין (ירושלמי), או שהיתה קטטה ביניהםב (יבמות קיח,ב ע"פ רשב"א) ותובעת להתגרשג (ירושלמי). ויש מי שאומר בזו שהיא ספק מגורשת (ר"ן). הגה: ואם בעלה מומר, וידעינן שהיא מהדרת אחר גט, י"א דהמומר יכול לזכות לה גט (ת"ה סימן רל"ז ובפסקיו סימן מ"ג), ויש מחמירין גם בזהד (הר"ן בתשובה). וכן אם היה היבם מומר, והבעל מזכה לה גט כדי שלא תפול לפני היבם (עיין בב"י). ואם אשתו מומרת, וזיכה לה גט ע"י אחר (עי' בת"ה סי' רל"ו ובפסקיו סי' מ"ז), כמו שנתבאר לעיל סעיף א', אע"פ שחזרה בה אחר כך, אינה צריכה גט אחר (שם מת"ה). והוא הדין לאשה הנאסרת על בעלה, מזכה לה גט על ידי אחר. ויש מחמירין בזהה (מהרי"ק שורש קמ"א).

א. שליח הבאה של האשה: משנה גיטין סה,א: הבא לי גיטי - אוכלת בתרומה עד שיגיע גט לידה.

רמב"ם,רשב"א,ר"ן,שו"ע: אשה יכולה לעשות שליח להבאה. הרשב"א והר"ן כתבו שנחשב כשליח קבלה אלא שהיא מתנה שאינה רוצה להתגרש בו עד שיגיע לידה, ואילו הרמב"ם והשו"ע קמא, יג דימו שליח הבאה לשליח הולכה לעניין הצורך בעדים על המינוי.

ר"ח: אשה אינה יכולה לעשות שליח להבאה. נראה שיבאר המשנה שהיא רק מצווה אותו שיזדמן לפני הבעל והבעל ימנה אותו שליח להולכה, אולם לשאר הראשונים נחשב שליח של האשה ולכן מועיל אף אם יאמר הבעל שהוא לא ממנה אותו שליח.

ב. קטטה: יבמות קיח,ב: אמר ליה רבינא לרבא: המזכה גט לאשתו במקום קטטה, מהו? כיון דאית לה קטטה בהדיה זכות הוא לה, או דלמא ניחא דגופא עדיף לה? תא שמע, דאמר ריש לקיש: טב למיתב טן דו מלמיתב ארמלו.

רשב"א: למסקנת הסוגיא אינה מגורשת.

ר"ן: הספק לא נפשט.

שו"ע: סתם כרשב"א ויש מי שאומר כר"ן.

ג. תובעת להתגרש: ירושלמי,רשב"א,שו"ע: אינה מגורשת.

עיטור: מגורשת, הואיל וגילתה דעתה שרוצה להתגרש.

ד. בעל מומר: רי"ו,תרוה"ד: מגורשת מיד כיוון שודאי הוא זכות לאשה.

מהרי"ק: אינה מגורשת עד שיבוא הגט לידה אך בינתיים אינו יכול לחזור בו כיוון שזו זכות עבורה. ע"פ הרי"ף שביאר את ספק הגמ' לגבי קטטה, שהספק הוא אם הבעל יכול לחזור בו או לא אך ודאי שאין הגט חל מיד.

שו"ת ר"ן: אינה מגורשת. אין חילוק מדין קטטה. וצ"ל שכוונתו לספק מגורשת שהרי לגבי קטטה סובר שהיא ספק מגורשת.

רמ"א: י"א כתרוה"ד וי"א כר"ן.

ה. מומרת ונאסרת: תרוה"ד: אפשר לזכות גט עבורן.

מהרי"ק: אי אפשר. המהרי"ק עסק בנאסרת, והב"ש כתב שכן דעתו לגבי מומרת שהרי סברתו היא שחשש לרי"ף הסובר שגם כשיכול לזכות אין הגט חל מיד אלא שלא יכול לחזור בו.

רמ"א: בסי' א,י כתב שיכול לזכות גט לאשתו מומרת, ואילו כאן לגבי נאסרת הביא שתי הדעות. כך הקשה הב"ש, ונראה שבחר להקשות מסי' א ולא התייחס לדבריו לגבי מומרת שבסעיפנו, משום שמסעיפנו היה אפשר להסביר שה"יש מחמירים" שברמ"א מוסב גם על מומרת, אך מסי' א מוכח שבמומרת דעתו להקל.

ב"ש: אע"פ שלמהרי"ק אין חילוק בין המקרים, הרמ"א מחלק כיוון שבמומרת נתפשט המנהג להקל.

אשה שמינתה שליח הבאה: שו"ת פני יהושע – הסתפק שמא בכך הואיל ועשתה מעשה לא אומרים שחזרה, ואם הבעל זיכה אח"כ לשליח אחר הוי גט, ופשט שגם בכך לא הוי גט.

מינתה שליח קבלה: קרבן נתנאל – מסתפק אם דומה לשליח הבאה או שדוקא שם יש לומר שלא רצתה להתגרש ע"י שליח קבלה כיוון שרצתה עוד להמתין שמא תחזור בה היא או בעלה עד שיגיע הגט לידה, משא"כ כשמינתה שליח הבאה. ומסיק שעכ"פ באשת מומר ודאי מועיל, ולפיכך לפי מנהגנו המבואר בסע' יא שלכתחילה אומרים למומר לעשות שליח קבלה ואחר כך לעשותו שליח הולכה, אם מתחילה מינתה שליח קבלה, גם אם אירע ומת שליח הבעל בדרך הריהי מגורשת.

מתוך הספר יאיר השולחן, אין להעתיק ללא רשות מהמחבר, לפרטים ורכישה.