פרשני:שולחן ערוך:אורח חיים שיג ה

מתוך ויקישיבה
גרסה מ־21:37, 22 בדצמבר 2020 מאת Wikiboss (שיחה | תרומות) (Added ben shmuel book.)
(הבדל) → הגרסה הקודמת | הגרסה האחרונה (הבדל) | הגרסה הבאה ← (הבדל)
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש


ParsheiniLogo.png
ערך זה הוא מתוך פרויקט פרשני - הפירוש השיתופי לכתבים תורניים.

מטרת פרויקט פרשני היא יצירת פירוש שיתופי על כל הכתבים התורניים, החל מהמשנה ועד ספרי השו"ת האחרונים הנכם מוזמנים להשתתף בעריכת הפירוש באמצעות דף העריכה או יצירת פירושים לערכים חדשים.
יש לך שאלה על הפירוש? ניתן להשתמש בדף השיחה ובהוספת תבנית שאלה בראש הדף. מעוניין בהסבר למקור שלא קיים עדיין בפרשני? צור אותו כעת וכתוב את שאלתך בדף השיחה.

שולחן ערוך:אורח חיים שיג ה


סעיף ה | החזרת ציר שיצא ממקומו[עריכה]

הברייתא (עירובין קב:) אומרת שציר התחתון של שידה תיבה ומגדל, במקדש יחזיר ובמדינה ידחוק, והעליון אסור כאן וכאן, שמא יתקע. (לרש"י וחייב משום מכה בפטיש. ולתוספות משום עושה כלי[1]).

◄ ר"ת: יש להסתפק האם מותר לדחוק ציר עליון שנשמט ממקומו (כיוון שכתוב 'כאן וכאן לא יחזיר'. משמע שלדחוק מותר, ומאידך כתוב שרק בתחתון מותר לדחוק במדינה).

◄ רמב"ם וטור: אסור לדחוק ציר עליון.

☜ כך פסק שו"ע.

א. גם אם הציר באמצע התיבה אסור שמא יבוא לתקוע ציר שבצד (משנ"ב[2]*).


הערות שוליים[עריכה]

  1. הלבוש והמשנ"ב העתיקו את טעמו של רש"י לדינא. העולת שבת (ס"ק ב) תמה מדוע לא כתב הלבוש משום בונה, והאליה רבה (ס"ק ח) ביאר שהלבוש סובר כדעת רש"י שאין בניין בכלים, אך דעת השו"ע לא כך. וצ"ע בביאור דעת המשנ"ב.
  2. * ידית של דלת שיצאה ממקומה אסור להחזירה, ואסורה בטלטול. ואם אי אפשר לפותחה, ניתן להשתמש במברג וכדומה. אך אם רגילים להוציאה ולהכניסה לפי צורך, מותר, וכמו שמותר לפתוח במפתח (שש"כ כג, ל).