רבי יעקב פולק: הבדלים בין גרסאות בדף

מתוך ויקישיבה
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
אין תקציר עריכה
אין תקציר עריכה
שורה 1: שורה 1:
'''רבי יעקב פולק''' היה מגדולי תהורה בפולין בראשית תקופת ה[[אחרונים]], אבי שיטת ה"חילוקים" בלימוד פלפולי.  
'''רבי יעקב פולק''' ('''פאללאק''')  היה מגדולי התורה בפולין בראשית תקופת ה[[אחרונים]], אבי שיטת ה"חילוקים" בלימוד פלפולי.  




בערך בשנת רנ"ב שימש כראש ישיבה ואב"ד בפראג, אולם לאחר שהתעוררה מחלוקת על אחת מהוראותיו נאלץ לעזוב את פראג. הוא התיישב בקראקא וייסד שם ישיבה גדולה שמשכה אליה מאות תלמידים. בישיבתו, בה לימד בפלפול חריף במיוחד על פי שיטתו החדשנית, למדו התלמידים החריפים ביותר בפולין, ומהם התפשטה התורה לרחבי פולין, ועיקרה של תורת חכמי פולין היא מכוחו. רבים מגדולי דורו לא ראו בעין יפה שיטה זו {{מקור|צמח דוד בערכו|כן}}. ה[[מהר"ל מפראג]] מתאונן על הלימוד המפולפל שהיה מצוי בדורו, וכנראה כוונתו לשיטתו של רבי יעקב:


בערך בשנת רנ"ב שימש כראש ישיבה ואב"ד בפראג, אולם לאחר שהתעוררה מחלוקת על אחת מהוראותיו נאלץ לעזוב את פראג. הוא התיישב בקראקא וייסד שם ישיבה גדולה שמשכה אליה מאות תלמידים. בישיבתו, בה לימד בפלפול חריף במיוחד על פי שיטתו החדשנית, למדו התלמידים החריפים ביותר בפולין, ומהם התפשטה התורה לרחבי פולין, ועיקרה של תורת חכמי פולין היא מכוחו. תלמידו המפורסם הוא [[רבי שלום שכנא מלובלין]], רבו וחותנו של ה[[רמ"א]]. תלמיד נוסף  הוא [[רבי מאיר קצנלנבוגן]] (מהר"ם פאדובה), שלמד אצלו בצעירותו.  
{{ציטוטון|כי איך יאמרו שהם מחדדין אין זה אלא שמטפשין טפשות גמור והרי עינינו רואות החדוד הזה ומה שהעלו בידם, והנה הבחורים רכי השנים אם היה בהם גרסא דינקותא אין ספק כלל שהיו רגילים ויודעים כמה וכמה מסכתות קודם שיכנסו לחופה לישא נשים, ועתה אין להם מאומה בידם, והכל בשביל שלמודם תוס' דבר שהוא הוספה וכי לא היה טוב יותר שיקנה גוף התלמוד קודם|נתיבות עולם נתיב התורה פרק ה}}.  
 
תלמידו המפורסם הוא [[רבי שלום שכנא מלובלין]], רבו וחותנו של ה[[רמ"א]]. תלמיד נוסף  הוא [[רבי מאיר קצנלנבוגן]] (מהר"ם פאדובה), שלמד אצלו בצעירותו.  


נפטר בשנת ר"צ.  
נפטר בשנת ר"צ.  

גרסה מ־22:42, 14 ביוני 2014

רבי יעקב פולק (פאללאק) היה מגדולי התורה בפולין בראשית תקופת האחרונים, אבי שיטת ה"חילוקים" בלימוד פלפולי.


בערך בשנת רנ"ב שימש כראש ישיבה ואב"ד בפראג, אולם לאחר שהתעוררה מחלוקת על אחת מהוראותיו נאלץ לעזוב את פראג. הוא התיישב בקראקא וייסד שם ישיבה גדולה שמשכה אליה מאות תלמידים. בישיבתו, בה לימד בפלפול חריף במיוחד על פי שיטתו החדשנית, למדו התלמידים החריפים ביותר בפולין, ומהם התפשטה התורה לרחבי פולין, ועיקרה של תורת חכמי פולין היא מכוחו. רבים מגדולי דורו לא ראו בעין יפה שיטה זו (צמח דוד בערכו). המהר"ל מפראג מתאונן על הלימוד המפולפל שהיה מצוי בדורו, וכנראה כוונתו לשיטתו של רבי יעקב:

"כי איך יאמרו שהם מחדדין אין זה אלא שמטפשין טפשות גמור והרי עינינו רואות החדוד הזה ומה שהעלו בידם, והנה הבחורים רכי השנים אם היה בהם גרסא דינקותא אין ספק כלל שהיו רגילים ויודעים כמה וכמה מסכתות קודם שיכנסו לחופה לישא נשים, ועתה אין להם מאומה בידם, והכל בשביל שלמודם תוס' דבר שהוא הוספה וכי לא היה טוב יותר שיקנה גוף התלמוד קודם" (נתיבות עולם נתיב התורה פרק ה).

תלמידו המפורסם הוא רבי שלום שכנא מלובלין, רבו וחותנו של הרמ"א. תלמיד נוסף הוא רבי מאיר קצנלנבוגן (מהר"ם פאדובה), שלמד אצלו בצעירותו.

נפטר בשנת ר"צ.

תקופת חייו של רבי יעקב פולק על ציר הזמן
תקופת הזוגותתנאיםאמוראיםסבוראיםגאוניםראשוניםאחרוניםציר הזמן