• תורה, מחשבה ומוסר
  • שאלות על ה'

למה ה' לא נותן לנו סימן שהוא קיים?

הרב יעקב כהן

כ"ט מרחשון תשע"ז
שאלה
יש לי שאלה באמונה ואשמח למענה עליה: למה ה' לא נותן לנו סימן לקיומו? האם זה לא היה עוזר לנו לדעת את האמת?
תשובה
שלום וברכה, למרות שהשאלה גדולה וחובקת עולם, במסגרת זו אאלץ לקצר. התשובה לשאלה מונחת בשאלה עצמה, לפחות בשני מישורים. ראשית, שאלתך מלמדת על איכפתיות מהאמת – אם האמת לא הייתה מעניינת אותך, כלל לא היה איכפת לך למה ה' לא נותן לנו סימן שהוא קיים. האיכפתיות מהאמת, חוסר הרצון לחיות חיי שקר, היא אחד הסימנים שה' שולח לנו לקיומו. שהרי איכפתיות כזו אינה יכולה להיות תוצר של חומר בלבד. כיוצא בזה, הרגישות המוסרית שאני מניח שניחנת בה אינה יכולה להיות תוצר של חומר. האיכפתיות מהאמת, הרגישות המוסרית, כמו כוחות נוספים של האדם יכולים לנבוע רק ממקור עליון שכולו אמת וטוב, הוא הקב"ה. שנית, את שאלתך שלחת דרך מערכת האינטרנט, מערכת מופלאה אותה פיתח האדם, על ידי שכלו. שכלו המופלא של האדם, המלא בתחכום אינסופי שהמדע עדיין לא השיג את קצהו, מעיד על מישהו שיצר אותו. ה' אינו נותן לנו סימנים רק לעצם קיומו אלא גם לכך שהוא ממשיך להשגיח עלינו ולהנהיג את העולם. הפלא הגדול של שיבת עם ישראל לארצו, כפי שהובטח בתורה ובנביאים ובניגוד לכל תחזית ריאלית אנושית, הוא אחד הסימנים הגדולים לכך שזכינו להם בדורנו. אולי כוונתך בשאלה היא מדוע הקב"ה אינו מתגלה אלינו באופן שלא יצריך חשיבה מצידנו, אלא מציאותו תהיה ברורה לנו כפי שמתרחש כשאדם פוגש אדם אחר. זו שאלה טובה ומעניינת. מצד אחד, יתכן שהדבר נועד להביא לכך שהכרת ה' תבוא דרך התבוננות מצידנו, מה שיביא להכרה שלמה יותר ולא להכרה אוטומטית. מצד שני, סוף סוף יש חיסרון בכך שמציאות ה' אינה גלויה לעין כל, ואנו אכן מתפללים לשיבת הנבואה שחסרונה הוא חיסרון מהותי ועמוק בחיינו. כל טוב.