ספר דניאל

מתוך ויקישיבה
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש

ספר דניאל הינו אחד מספרי הכתובים המתאר את חייו ונבואותיו של דניאל. הספר מחולק לשני חלקים כך שחלקו הראשון מתאר את סיפורי דניאל וחבריו הנלקחים להיות סריסים בבית המלך בבבל, וחלקו השני מתאר את חזיונותיו של דניאל על העתיד לבוא.

מבנה הספר[עריכה]

הספר מחולק לשני חלקים עיקריים:

  • פרקים א-ו מתארים באופן סיפורי את מעשיהם של דניאל וחבריו חנניה מישאל ועזריה
  • פרקים ז-יב מתארים את חזיונותיו של דניאל ופירוש העתיד לבוא על עם ישראל

ההבדל בין החלקים איננו רק בתוכנם אלא גם באופן כתיבתם. כך שבעוד בחלק הראשון תיאור האירועים נעשה בגוף שלישי, בחזיונות בחלק השני הכתיבה היא בגוף ראשון, כעין כתיבה ביוגרפית הקיימת גם בחלקים מספר נחמיה‏[1] .

חלוקה נוספת של הספר קשורה לשפת הכתיבה שבו. בעוד רוב הספר כתוב בעברית, פרקים ב-ז כתובים בארמית. על אף שכתיבה בארמית קיימת גם בספר עזרא, הכתיבה בספר דניאל מתייחדת בכך שהיא לא משמרת רק ציטוט של נוסחים רשמיים כבספר עזרא אלא היא בשימוש גם בכתיבת הסיפור עצמו. ניב הארמית בדניאל שונה מעט מהניב המדובר והוא חלק מארמית רשמית שהייתה נהוגה בממלכת בבל ופרס.

במלכות בבל[עריכה]

דניאל יחד עם חבריו, חנניה מישאל ועזריה, מובאים כילדים שבויים לבבבל כחלק מגלות יהויכין במצוות נבוכדנצר. ניתן לשער כי לקיחת ילדים אלו מ"זרע המלוכה" נועדה כלקיחתם כשבויים על מנת למנוע מרידות מצד אחד, ומנגד על מנת ללמדם את התרבות הבבלית מתוך מחשבה עתידית שיוכלו לשמש כמושלים עתידיים בארץ מולדתם, דבר שהיה נהוג בתקופה זו. דניאל וחבריו מסרבים לאכול את האוכל והיין שמציע להם המלך, מכיוון שאיננו כשר, ומציעים לתת להם זרעים במקום כחלק מהמאבק שלהם על שמירת הכשרות בקרב הגויים.

פירוש חלום נבוכדנצר[עריכה]

נבוכדנצר מוטרד על ידי חלום שחלם ושכח את תוכנו, ומורה לכל חכמיו להזכיר לו את החלום שחלם ולפרש לו אותו. לאחר שהחכמים לא מצליחים לפרש את החלום מבלי לדעת את תוכנו, המלך מצווה להורגם (ובכלל זה גם את דניאל). דניאל מבקש רחמים משמיים ומקבל חזיון בלילה שמאפשר לו לפרש את החלום למלך.

דניאל מבאר כי בחלום היה פסל שעשוי ממתכות שונות כאשר חלקו העליון ממתכות יקרות והתחתון מזולות- ראשו עשוי מזהב, חזהו וזרועותיו מכסף בטנו וירכיו ומנחושת, שוקיו מברזל וכפות רגליו מחרס וברזל. לאחר תיאור הפסל, מגיעה אבן גדולה ומרסקת את הפסל והופכת אותו לאבק המתפזר ברוח, ואילו האבן עצמה הופכת להר גדול. דניאל מפרש את החלום כמתאר ארבע מלכויות שונות- ראש הזהב הינה מלכות בבל החזקה, ולאחר שהיא תיפול יקומו מלכויות אחרות חלשות ממנה.

בגוב האריות[עריכה]

ערך מורחב - דניאל בגוב האריות

עוזרי המלך מנסים להתנכל לדניאל וכאשר הם מגלים כי הוא מתפלל בכל יום, הם מערימים על המלך שיעביר חוק שכל מי שיבקש במהלך שלושים הימים הקרובים דבר מאלוהים או מאדם זולת המלך- יושלך לגוב האריות. דניאל ממשיך בתפילותיו, ועל אף שהמלך מנסה להימנע מכך, מושלך לבסוף לגוב האריות. הקב"ה הגן על דניאל בגוב האריות והם לא נגעו בו, וכאשר המלך מגלה זאת הוא משליך לגוב האריות את היועצים שהניעוהו לחוקק את החוק והאריות טורפים אותם.

קישורים חיצוניים[עריכה]

הערות שוליים

  1. חלוקה זו קיימת כבר בדברי המלבי"ם בפירושו לפרק ז פסוק א, ועיינו בגרוסמן, כבשן האש וגוב האריות