פרשני:שולחן ערוך:אבן העזר יז מט

מתוך ויקישיבה
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש


ParsheiniLogo.png
ערך זה הוא מתוך פרויקט פרשני - הפירוש השיתופי לכתבים תורניים.

מטרת פרויקט פרשני היא יצירת פירוש שיתופי על כל הכתבים התורניים, החל מהמשנה ועד ספרי השו"ת האחרונים הנכם מוזמנים להשתתף בעריכת הפירוש באמצעות דף העריכה או יצירת פירושים לערכים חדשים.
יש לך שאלה על הפירוש? ניתן להשתמש בדף השיחה ובהוספת תבנית שאלה בראש הדף. מעוניין בהסבר למקור שלא קיים עדיין בפרשני? צור אותו כעת וכתוב את שאלתך בדף השיחה.

שולחן ערוך:אבן העזר יז מט

סעיף מט[עריכה]

לא הוחזקה מלחמה בעולם, ובאה ואמרה: מלחמה היתה במקום פלוני ומת במלחמה (ספק ביבמות קיד,ב), לא תנשא, לכתחלה, ואם נשאת, לא תצא (רמב"ם). (וי"א דאפילו נישאת, תצא) (טור בשם הרא"ש).

פסיקה בספקות בגמ' שלא נפשטו: לכתחילה ודאי לא תינשא, אך האם תצא?

רמב"ם,שו"ע: בע"א במלחמה (נ), ע"א בקטטה (מח) ובהחזיקה היא מלחמה (מט) פסק שאם נישאת לא תצא; בתנו לי כתובה והשיאוני תינשא לכתחילה (מד); בדבר לפי גי' הר"ן ברמב"ם אפי' נישאת תצא, ולשו"ע לא תצא (נה). השו"ע פסק בכל המקומות כרמב"ם ובתנו כתובה סתם כרמב"ם ויש מי שאומר כרא"ש[1]. ב"ש – לרמב"ם בספקות לא תצא; בע"א במלחמה כשלא אמר קברתיו לפירוש המ"מ זהו ספק שלא נפשט ולפי' הב"ש נפשט שחוששים למדמה אך זהו רק חשש ולכן לא תצא; בתנו כתובה מיישב שהספק הוא רק לגבי הכתובה אך לענין להינשא ודאי נאמנת והב"י ביאר שודאי נאמנת והספק רק מדרבנן ולכן פוסקים לקולא; ולגבי דבר אין זה ספק שלא נפשט אלא שתי לישנות בגמ', וצריך לחלק לגי' הר"ן בין ספק (שלא תצא) לבין מחלוקת (שתצא).

רא"ש: בהחזיקה מלחמה כתב שיש להחמיר מספק; בע"א בקטטה וכן במלחמה כשלא אמר קברתיו ובתנו כתובה כתב הספק ולא כתב שיש להחמיר; בדבר כתב הטור שלרא"ש תצא.

טור,רמ"א,ב"ש סקקמ"ד: פסקו כרא"ש להחמיר רק בהחזיקה מלחמה ובדבר. משום שרק במקרים אלו כתב בפירוש שיש להחמיר ומשמע שבשאר יש להקל. ב"ש – לרא"ש בספקות תצא אולם במלחמה ובקטטה בגלל שיש ע"א המסייע לו לא תצא ובתנו כתובה מדאורייתא אינה חשודה להינשא באיסור ולכן לא תצא[2].

ח"מ: לדעת הרא"ש יש להחמיר בכל הספיקות, וצ"ע למעשה. הרא"ש הזכיר בחלק מהמקומות שמספק יש להחמיר ובשאר המקומות סמך על דבריו ולא טרח לציין שוב.

מתוך הספר יאיר השולחן, אין להעתיק ללא רשות מהמחבר, לפרטים ורכישה.

הערות שוליים[עריכה]

  1. שם המחלוקת ביניהם אינה כיצד להכריע בספקות אלא האם הספק הוא לגבי להינשא לכתחילה או לגבי נישאת.
  2. הב"ש כתב שלא תצא מהטעם שכתב לעיל, ונראה לי שכוונתו להסברו ברמב"ם הסובר שבכך תינשא לכתחילה הואיל ואינה חשודה להינשא באיסור וספק הגמ' נאמר רק לגבי הכתובה. ואולם לרא"ש אסורה לכתחילה אך עכ"פ מטעם זה לא תצא.