פרשני:שולחן ערוך:אבן העזר לה טו

מתוך ויקישיבה
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש


ParsheiniLogo.png
ערך זה הוא מתוך פרויקט פרשני - הפירוש השיתופי לכתבים תורניים.

מטרת פרויקט פרשני היא יצירת פירוש שיתופי על כל הכתבים התורניים, החל מהמשנה ועד ספרי השו"ת האחרונים הנכם מוזמנים להשתתף בעריכת הפירוש באמצעות דף העריכה או יצירת פירושים לערכים חדשים.
יש לך שאלה על הפירוש? ניתן להשתמש בדף השיחה ובהוספת תבנית שאלה בראש הדף. מעוניין בהסבר למקור שלא קיים עדיין בפרשני? צור אותו כעת וכתוב את שאלתך בדף השיחה.

שולחן ערוך:אבן העזר לה טו

סעיף טו[עריכה]

לא הוחזק השליח בעדיםא, הוא אומר: לעצמי קדשתי, והיא אומרת: לראשון, השני כאומר לאשה: קדשתיך, והיא אומרת: לא קדשתני, שהוא אסור בקרובותיה והיא מותרת בקרוביו; היא אומרת: לראשון קדשתני, והוא אומר: לא קדשתיך. אמרה: איני יודעת, חזקה לשני. הוחזק השליח בעדים, הוא אומר: לעצמו, והיא אומרת: לראשון, חזקה לראשון. (ואפילו הכי השני אסור בקרובותיה) (המ"מ בשם הר"א). אמרה: איני יודעת, שניהם נותנים גט; ואם רצו, אחד נותן גט ואחד כונס (ירושלמי,רמב"ם). הגה: ויש חולקין דאף אם הוחזק השליחות, אם השליח אומר שחזר משליחותו, אינה מקודשת לראשון. וכן אם לא הוחזק השליחות והמשלח אומר שעשאו שליח, הוא אסור בקרובותיה (טור בשם הרא"ש). מיהו אם אחר כך חזר השליח ואמר: סבור הייתי שקדשתי לעצמי, ונזכרתי שקדשתיה לשולחי, יש לסמוך אסברא הראשונה (הגהות מרדכי דקידושין בשם תשובת מוהר"ם). שליח שאמר: קדשתיה למשלח, והיא אומרת: לא קדשתני, המשלח אסור בקרובותיה על פי השליח (ריב"ש).

א. לא הוחזק בעדים: ח"מ,ב"ש – לדעת הראב"ד ששליחות האיש גם צריכה עדים, הכוונה כאן שענין השליחות לא התפרסם במקום האשה.

שליח אומר לעצמי ואשה למשלח:

רמב"ם,שו"ע: אם לא הוחזק השליח בעדים – היא אסורה בקרובי המשלח והמשלח מותר בקרובותיה, ולגבי השליח, הוא אסור בקרובותיה והיא מותרת בקרוביו. אם הוחזק – אסורה בקרובי המשלח והמשלח אסור בקרובותיה. ולגבי השליח, הראב"ד והרמ"א כתבו שהשליח אסור בקרובותיה, והוסיף וביאר הב"ש שלדעת הרמב"ם והשו"ע היא מותרת בקרוביו.

רא"ש,רמ"א: ע"פ ח"מ: חולקים על הרישא וסוברים שגם כשלא הוחזק, המשלח אסור בקרובותיה. וביאור מילות הרמ"א הוא שאין סברא לחלק בין הוחזק ללא הוחזק ולכן או שגם כשהוחזק יהא מותר או שגם כשלא הוחזק יהא אסור. ומסיים הח"מ שלכן סוברים להלכה שבשניהם יש להחמיר כדברי האשה.

ע"פ פרישה וב"ש: חולקים על הסיפא וסוברים שאם הוחזק גם היא אסורה בקרובי השליח. ("אינה מקודשת לראשון" פי' לא רק לראשון).

ראב"ד: מדובר שהשליח אמר לה שהוא שליח ואח"כ קידשה סתם וטוען שהתכוון לקדשה לעצמו.

ר"ן,תוס',רא"ש: מדובר שהעדים אינם זוכרים אך הוא טוען שאמר לה בשעת הקידושין שמקדשה לעצמו. במקרה שקידשה סתם היא מקודשת למשלח שהרי דברים שבלב אינם דברים.

ב"ש: הביא שתי הדעות.

אשה מסופקת: רמב"ם,שו"ע: אם לא הוחזק – מוחזקת לשני. אם הוחזק – ספק מקודשת לשניהם.

ח"מ: גם כאן לדעת הרא"ש והרמ"א יש להחמיר שגם בלא הוחזק צריכה גט משניהם.

פרישה,ב"ש: לפי הסברם, כאן הרא"ש והרמ"א אינם חולקים.

מתוך הספר יאיר השולחן, אין להעתיק ללא רשות מהמחבר, לפרטים ורכישה.