פרשני:שולחן ערוך:אבן העזר מא ג

מתוך ויקישיבה
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש


ParsheiniLogo.png
ערך זה הוא מתוך פרויקט פרשני - הפירוש השיתופי לכתבים תורניים.

מטרת פרויקט פרשני היא יצירת פירוש שיתופי על כל הכתבים התורניים, החל מהמשנה ועד ספרי השו"ת האחרונים הנכם מוזמנים להשתתף בעריכת הפירוש באמצעות דף העריכה או יצירת פירושים לערכים חדשים.
יש לך שאלה על הפירוש? ניתן להשתמש בדף השיחה ובהוספת תבנית שאלה בראש הדף. מעוניין בהסבר למקור שלא קיים עדיין בפרשני? צור אותו כעת וכתוב את שאלתך בדף השיחה.

שולחן ערוך:אבן העזר מא ג

סעיף ג[עריכה]

קדש נשים רבות כאחת, והיו בהן שתי אחיות או אשה ובתה, אם אמר: הראויה מכן לביאה מקודשת לי, הרי כולן מקודשות לו חוץ משתי אחיות או אשה ובתה וכיוצא בהן (משנה קידושין נ,ב ע"פ אביי). ואם אמר: כולכן מקודשות לי, נכריות מקודשות ואחיות אינן מקודשות (רי"ף כר' נחמן ב"ב קמג,א), וי"א שאף נכריות אינן מקודשותא (בה"ג,רמב"ם), הלכך נכריות מקודשות מספק. ואם אמר: אחת מכולכן מקודשת לי, כולן, בין נכריות בין אחיות, מקודשות מספק.

א. כולכן מקודשות: הרי"ף פוסק שמקודשות ע"פ רב נחמן בב"ב קמג,א שהאומר "קני את וחמור" אע"פ שהחמור לא יכול לקנות חברו קנה, ואילו לדעת הבה"ג והרמב"ם רב נחמן מודה בקידושין הואיל ומקדשן במילה אחת לא ניתן לחלק דיבורו. והר"ן מחלק שדוקא שם שאחד מהקונים לא קנה אין סיבה שיבטל את המקח של השני, אך כאן שאחד מהדברים הנקנים לא נקנה בטל כל המקח לפי שדרך לוקח להתרצות במכלול המקח שחלקו טוב וחלקו רע, אך אם בטל חלקו אינו מעוניין לקבל רק החלק הנותר.

מתוך הספר יאיר השולחן, אין להעתיק ללא רשות מהמחבר, לפרטים ורכישה.