פרשני:שולחן ערוך:אבן העזר מז ג

מתוך ויקישיבה
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש


ParsheiniLogo.png
ערך זה הוא מתוך פרויקט פרשני - הפירוש השיתופי לכתבים תורניים.

מטרת פרויקט פרשני היא יצירת פירוש שיתופי על כל הכתבים התורניים, החל מהמשנה ועד ספרי השו"ת האחרונים הנכם מוזמנים להשתתף בעריכת הפירוש באמצעות דף העריכה או יצירת פירושים לערכים חדשים.
יש לך שאלה על הפירוש? ניתן להשתמש בדף השיחה ובהוספת תבנית שאלה בראש הדף. מעוניין בהסבר למקור שלא קיים עדיין בפרשני? צור אותו כעת וכתוב את שאלתך בדף השיחה.

שולחן ערוך:אבן העזר מז ג

סעיף ג[עריכה]

עד אחד אומר: נתקדשה, ועד אחד אומר: לא נתקדשה, אם אמר שמעולם לא היו בה ספק קדושין, תנשא לכתחלה (כתובות כג,א). ואם זרק לה קדושין, אחד אומר: קרוב לו, ואחד אומר: קרוב לה, לא תנשא, ואם נשאת, לא תצא (תוס'). (ועיין לעיל סי' מ"ב סעיף ב').

עיין בסיכום לסימן מב,ב, שלדעת הרשב"א, הב"י והרמ"א שם לא חוששים לקידושי ע"א, והב"ש כתב שמודים באומר שנתקדשה גם בפני אחר שאינו מכחישו, ולכן הב"ש כאן מעמיד באומר שהיה שם עד נוסף חוץ מן המכחישו[1]. ואם רק היא מכחישה ואין כאן עד נוסף לפנינו נאמנת, ואם יש עד נוסף המסייע לה, לדעת הרמב"ם גרע משום שמעיזה ולכן אסורה, אך הראב"ד, הרמב"ן והרשב"א מתירים.

מתוך הספר יאיר השולחן, אין להעתיק ללא רשות מהמחבר, לפרטים ורכישה.

הערות שוליים[עריכה]

  1. אך צ"ע כי כתב שם שלדעת הרשב"א אין חילוק בין היתה בחזקת פנויה ללא היתה, ולפי"ז גם במקרה שבתחילת הסעיף צריך לחשוש לקידושין, ואולי בענין זה פוסק השו"ע כתוס' ולא כרשב"א.