פרשני:שולחן ערוך:אבן העזר סח ו

מתוך ויקישיבה
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש


ParsheiniLogo.png
ערך זה הוא מתוך פרויקט פרשני - הפירוש השיתופי לכתבים תורניים.

מטרת פרויקט פרשני היא יצירת פירוש שיתופי על כל הכתבים התורניים, החל מהמשנה ועד ספרי השו"ת האחרונים הנכם מוזמנים להשתתף בעריכת הפירוש באמצעות דף העריכה או יצירת פירושים לערכים חדשים.
יש לך שאלה על הפירוש? ניתן להשתמש בדף השיחה ובהוספת תבנית שאלה בראש הדף. מעוניין בהסבר למקור שלא קיים עדיין בפרשני? צור אותו כעת וכתוב את שאלתך בדף השיחה.

שולחן ערוך:אבן העזר סח ו

סעיף ו[עריכה]

טען טענת פתח פתוח, אומרים לו: (שמא) הטית או לא בעלת בנחת, ולפיכך לא הרגשת בדוחק. אם אמר: לא כי, אלא פתח פתוח מצאתי, הרי זו טענה אם לא בגרה עדיין (כתובות י,א). וי"א שאפילו לא בגרה, אינו יכול לטעון טענת פתח פתוח אם מצא דםא (רש"י,ר"י,רמב"ן,רשב"א, דלא כרמב"ם). (י"א דטענת פתח פתוח לא יוכל לטעון רק נשוי, אבל בחור לא, ואדרבה, מלקין אותו כשטוען כך, דמאחר שלא היה נשוי מתחלה אינו בקי בכךב) (טור).

א. מצא דם: רש"י,ר"י,רמב"ן,רשב"א: אינו יכול לטעון פתח פתוח. וכשהגמ' עוסקת בטוען פתח פתוח מדובר שאבדה המפה. האחרונים מקשים מכך שנותנים לבתולה ארבעה לילות ותולים בדם בתולים, משמע שיתכן שגם לאחר הבעילה הראשונה עוד ימצא דם אע"פ שכבר אינה בתולה. הח"מ מתרץ שבמקרה שנשאר לה עוד דם גם הפתח עדיין דחוק, והב"ש סק"ג מתרץ שזה לא מצוי ולכן אומרים שהבעל משקר ולא מצא פתח פתוח, אך דם נידה שלא בשעת וסתה עוד פחות מצוי, ולכן כשהשאלה היא אם זה דם נידה או דם בתולים מסתבר יותר לתלות בדם בתולים[1].

ר"ן,ב"ש: דוקא לענין ממון, אך היא נאסרת עליו משום שחוששים שהביאה דם או שזהו דם מהצדדים.

רמב"ם: יכול לטעון.

שו"ע: סתם כרמב"ם וי"א כרש"י.

ב. בחור שטוען: כתובות י,א: ההוא דאתא לקמיה דרב נחמן, אמר ליה: פתח פתוח מצאתי, אמר ליה רב נחמן: אסבוהו כופרי, מברכתא חביטא ליה. והא רב נחמן הוא דאמר: מהימן! מהימן, ומסבינן ליה כופרי. רב אחאי משני: כאן בבחור, כאן בנשוי.

רי"ף,רא"ש,רמ"א: פסקו כתירוץ השני וביארוהו שבחור אינו נאמן ומלקים אותו בגלל שמוציא שם רע.

יש מפרשים הו"ד ברא"ש: ביארו התירוץ השני שבחור נאמן ומלקים אותו משום שחשוד על העריות.

רמב"ם,שו"ע: לא חילקו בין בחור לנשוי, ושניהם נאמנים. הב"י ביאר שהרמב"ם פסק כתירוץ הראשון או כתירוץ השני ע"פ היש מפרשים.

מתוך הספר יאיר השולחן, אין להעתיק ללא רשות מהמחבר, לפרטים ורכישה.

הערות שוליים[עריכה]

  1. הוא לומד יסוד זה מהמהרש"א השואל על מ"ד שיש בוגרות שאין להן דמים, למה נותנים לבוגרת לילה הראשונה ותולים בדם בתולים, ועונה שדם נידה שלא בשעת וסתה אינו שכיח, ולכן מסתבר שזהו דם בתולים. מבין תירוציהם עולה נפק"מ לענין נידה, שכן לפי הח"מ ניתן לה ארבעה ימים רק אם בכולם עדיין הפירצה דחוקה, ואילו לפי הב"ש גם אם לא.