פרשני:שולחן ערוך:אבן העזר קלט ה

מתוך ויקישיבה
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש


ParsheiniLogo.png
ערך זה הוא מתוך פרויקט פרשני - הפירוש השיתופי לכתבים תורניים.

מטרת פרויקט פרשני היא יצירת פירוש שיתופי על כל הכתבים התורניים, החל מהמשנה ועד ספרי השו"ת האחרונים הנכם מוזמנים להשתתף בעריכת הפירוש באמצעות דף העריכה או יצירת פירושים לערכים חדשים.
יש לך שאלה על הפירוש? ניתן להשתמש בדף השיחה ובהוספת תבנית שאלה בראש הדף. מעוניין בהסבר למקור שלא קיים עדיין בפרשני? צור אותו כעת וכתוב את שאלתך בדף השיחה.

שולחן ערוך:אבן העזר קלט ה

סעיף ה[עריכה]

ויש מי שאומר שאם נמחק או נשרף קודם שיגיע, אפי' נמחק או נשרף אחר שהגיע לאויר מחיצות או לפחות מג' טפחים סמוך לגג, אינה מגורשת (רמב"ם).

נשרף קודם שנח:

משנה גיטין עט,א: בסיפא לגבי בעל בגג ואשה בחצר ציינה שאף אם נשרף לפני שנח מגורשת, אך ברישא לגבי בעל בחצר ואשה בגג לא ציינה כן.

רמב"ן,רשב"א,רש"י: אין הבדל, אלא שאורחא דמילתא נקט.

רמב"ם: במקרה שהאשה בגג אע"פ שמשעה שהגיע הגט לאויר המעקה או לג' טפחים מהקרקע הריהי מגורשת, אם נשרף קודם שנח אינה מגורשת.

ר"ן: כוונת הרמב"ם דוקא כשהגט דרך עלייתו, ואינו חלוק על הרמב"ן.

מ"מ: לדעת הרמב"ם כיוון שזורק מלמטה למעלה ואין זה כדרך תנועתו הטבעית לאו למינח קאי, ולכן אפילו אם נשרף לאחר שחזר והתחיל לרדת אינה מגורשת.

רש"ך: לדעת המ"מ גם בזורק מהגג לחצר, אם תחילת הזריקה היתה לכיוון מעלה כדי לעקוף המחיצות אין זה דרך תנועתו הטבעית ואפילו נשרף לאחר שהחל לרדת אינה מגורשת.

שו"ע: בסע' ה משמע שמפרש את הרמב"ם כמ"מ, שהרי לא חילק בין קודם שהחל לרדת לאחר מכן וכתב שאינה מגורשת, ובכל זאת בסע' ו לגבי הזורק מהגג לחצר כתב שאם נמחק לאחר שהחל לרדת מגורשת, משמע שמדובר שתחילתו היתה לכיוון מעלה ובכל זאת מגורשת. הב"ש מבאר שחולק על הרש"ך, ולדעתו הואיל והכיוון הכללי הוא כלפי מטה נחשב כדרך תנועתו אף שתחילת הזריקה היתה לכיוון מעלה כדי לעקוף המחיצות.

שו"ע: סתם כרמב"ן ויש מי שאומר כרמב"ם (לפי המ"מ ע"פ הבנתו).

מתוך הספר יאיר השולחן, אין להעתיק ללא רשות מהמחבר, לפרטים ורכישה.