פרשני:שולחן ערוך:אבן העזר קמא מד

מתוך ויקישיבה
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש


ParsheiniLogo.png
ערך זה הוא מתוך פרויקט פרשני - הפירוש השיתופי לכתבים תורניים.

מטרת פרויקט פרשני היא יצירת פירוש שיתופי על כל הכתבים התורניים, החל מהמשנה ועד ספרי השו"ת האחרונים הנכם מוזמנים להשתתף בעריכת הפירוש באמצעות דף העריכה או יצירת פירושים לערכים חדשים.
יש לך שאלה על הפירוש? ניתן להשתמש בדף השיחה ובהוספת תבנית שאלה בראש הדף. מעוניין בהסבר למקור שלא קיים עדיין בפרשני? צור אותו כעת וכתוב את שאלתך בדף השיחה.

שולחן ערוך:אבן העזר קמא מד

סעיף מד[עריכה]

אם עשתה שליח קבלה, וחזרה ועשתה שליח, אפילו עשרה זה אחר זה, או שעשתה עשרה בבת אחת, כל שהגיע הגט ליד אחד מהן, מגורשת (שו"ת רא"ש,מרדכי, דלא כרמ"ה). (ואפילו נתן ביד אחד מהם גט פסול, ולשני גט כשר, מגורשת) (מרדכי ריש השולח).

מינתה שליח חדש: גאון,רא"ש,מרדכי,שו"ע: הראשון לא בטל אלא שניהם שליחים.

רמ"ה: הראשון בטל.

מי שיקבל מבעלי יהא שלוחי: או מי שיבחר ע"י פלוני יהא שלוחי. הפת"ש הביא דיון זה בסי' קמ,סק"ב.

שו"ת רשב"א,ב"ש: ספק אם מועיל או שהוי ברירה.

נו"ב: היקל לגבי עוזב דת מכיוון שהרבה פוסקים סוברים שיזכה לה הגט אף בלי מינוי שליחות מהמגורשת. נטייתו היא שאין בכך ברירה לפי שנראה שדיני ברירה נאמרו רק במקום שצריך שיוברר ויחול למפרע אך כאן מספיק שיהא שלוחה משעת הקבלה, אמנם סיים שלא קבע בכך מסמרות לפי שדיני ברירה מפוזרים וצ"ע בכמה מקומות ולכן לא קבע בכך מסמרות לחלוטין אלא לגבי עוזב דת.

ישועו"י: אין בכך ברירה, וכן כתב ר"ש, ואף הרשב"א לא כתב להפך אלא הסתפק ונראה שגם הוא נטה לכך אלא שחשש לחשש רחוק, ולפיכך אפשר להקל בכך.

בית מאיר: אין לנהוג כך אפילו בעוזב דת, משום שהוי מילי ועוד שלשיטת הרי"ף והרמב"ן הוי חצי דבר כיוון שכת אחת מעידה על המינוי ואינה יודעת מי נתמנה והשניה מעידה מי נבחר אף שלא שמעו מינוי האשה. לכן אין בתוספת זו קולא מעבר לקולא לזכות לאשה, ויתכן שאף גורע בכך שכעת הבעל לא יתכוון לעשותו שליח לזכות לאשה אלא יסמוך על כך שהוא שליח קבלה.

מתוך הספר יאיר השולחן, אין להעתיק ללא רשות מהמחבר, לפרטים ורכישה.