פרשני:שולחן ערוך:אבן העזר קמא ס

מתוך ויקישיבה
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש


ParsheiniLogo.png
ערך זה הוא מתוך פרויקט פרשני - הפירוש השיתופי לכתבים תורניים.

מטרת פרויקט פרשני היא יצירת פירוש שיתופי על כל הכתבים התורניים, החל מהמשנה ועד ספרי השו"ת האחרונים הנכם מוזמנים להשתתף בעריכת הפירוש באמצעות דף העריכה או יצירת פירושים לערכים חדשים.
יש לך שאלה על הפירוש? ניתן להשתמש בדף השיחה ובהוספת תבנית שאלה בראש הדף. מעוניין בהסבר למקור שלא קיים עדיין בפרשני? צור אותו כעת וכתוב את שאלתך בדף השיחה.

שולחן ערוך:אבן העזר קמא ס

סעיף ס[עריכה]

לכתחילה אין לו לבטלו אלא בפני השליח עצמו או בפניה (משנה גיטין לב,א), אבל בדיעבד אפילו בטלו שלא בפניהם, מבוטל (כרבי לג,א), והוא שיבטלנו בפני שניםא (כר"נ לב,ב). הגה: ואין הבעל נאמן לומר שבטלו, אא"כ השליח או האשה מודים בדבר או שיש לו עדים שבטלוב (ב"י וכן הוא בהגהות אשירי פרק השולח). יש אומרים דאילו השנים שמבטל לפניהם השליח צריכים להיות ביחד, אבל זה שלא בפני זה, לא. אבל אם מבטל הגט עצמו, אפילו לאחר שנכתב, מהני אפילו זה שלא בפני זהג (ריב"ש סי' רל"ב).

א. כשמבטל בפניה או בפני השליח: רמב"ם,טור: לא צריך בפני שניים.

רי"ו: צריך.

תוס': הסתפקו בכך. הב"ש הביא דעת הרמב"ם ודעת התוס'.

ב. כשאין עדים: הגה"א,ב"י,רמ"א: הבעל לא נאמן לומר שביטל.

רשב"א: נאמן במיגו שיכול לבטל כעת.

ב"ש: לא נחלקו. ההגה"א עוסק כשהשליח מכחיש שאז הבעל לא נאמן כנגדו אפילו במיגו, והרשב"א עוסק בביטל שלא בפני השליח, שאין השליח יכול להכחישו.

ג. מבטל הגט: הריב"ש מנמק החילוק בין ביטול השליח לביטול הגט שעדות כשרה אף כשכל עד רואה בנפרד ולכן ניתן לבטל הגט זה שלא בפני זה, אך ביטול השליחות אף לדעת רב נחמן שמספיק בפני שניים מכל מקום יש להם גדר של בי"ד, ובבי"ד צריך זה בפני זה.

מתוך הספר יאיר השולחן, אין להעתיק ללא רשות מהמחבר, לפרטים ורכישה.