פרשני:שולחן ערוך:אבן העזר קמד ב

מתוך ויקישיבה
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש


ParsheiniLogo.png
ערך זה הוא מתוך פרויקט פרשני - הפירוש השיתופי לכתבים תורניים.

מטרת פרויקט פרשני היא יצירת פירוש שיתופי על כל הכתבים התורניים, החל מהמשנה ועד ספרי השו"ת האחרונים הנכם מוזמנים להשתתף בעריכת הפירוש באמצעות דף העריכה או יצירת פירושים לערכים חדשים.
יש לך שאלה על הפירוש? ניתן להשתמש בדף השיחה ובהוספת תבנית שאלה בראש הדף. מעוניין בהסבר למקור שלא קיים עדיין בפרשני? צור אותו כעת וכתוב את שאלתך בדף השיחה.

שולחן ערוך:אבן העזר קמד ב

סעיף ב[עריכה]

הרי זה גיטך אם לא באתי מכאן עד שנים עשר חדש, ולא אמר: מעכשיו ולא על מנת, ומת בתוך שנים עשר חדש, ה"ז ספק, וחולצת ולא מתייבמת (תוס' ורמב"ן גיטין עו,ב).

זמנו מוכיח: משנה גיטין עו,ב: כתבו ותנו גט לאשתי אם לא באתי מכאן עד י"ב חדש, כתבו בתוך י"ב חדש ונתנו לאחר י"ב חדש אינו גט, רבי יוסי אומר: כזה גט.

רמב"ם: בגיטין אין הלכה כר' יוסי.

ראב"ד: הלכה כר' יוסי גם בגיטין.

תוס',רמב"ן,ר"ן,שו"ע: מסופקים אם הלכה כמותו בגיטין ולפיכך חולצת ואינה מתייבמת. הרי"ף פסק כחכמים, וביארוהו הרשב"א והר"ן שפוסק כן מספק. בדעת התוס' כתב הגה"א שהסתפקו דוקא בע"פ אך בכתב הלכה כר' יוסי, ואילו הרשב"א לא חילק כן בדעת התוס', וכן השו"ע לא חילק להלכה. עיין עוד בסי' קמה,א שהשו"ע כתב בסתם שאינו גט וי"א שהוא ספק.

רמ"ה: בתנאי שבע"פ אין הלכה כר' יוסי, וכשכתבו בגט ספק.

ב"ש: הקשה שבכותב שיחול לאחר ל' יום גם ר' יוסי מודה שלא אומרים זמנו של שטר מוכיח כי נאלץ לכתוב התאריך כדי שידעו מתי מסתיימים ל' יום, כמבואר בטור חו"מ רנח בשם הרמ"ה, וא"כ ה"ה כאן שאמר אם לא באתי עד י"ב חודש. ועונה שמוכח שנחלקו בכך ר' יוסי ורבותינו, ולכן להלכה בממונות שהמע"ה פסק הרמ"ה כר' יוסי ואילו כאן בגט החמירו הרמ"ה והשו"ע כרבותינו. אך נתקשה הב"ש שלמנהגנו שמפרשים בגט "מיומא דנן" ודאי חל מיד, ומדוע לא חילק בכך השו"ע.

מתוך הספר יאיר השולחן, אין להעתיק ללא רשות מהמחבר, לפרטים ורכישה.