פרשני:שולחן ערוך:אורח חיים רצא ג

מתוך ויקישיבה
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש


ParsheiniLogo.png
ערך זה הוא מתוך פרויקט פרשני - הפירוש השיתופי לכתבים תורניים.

מטרת פרויקט פרשני היא יצירת פירוש שיתופי על כל הכתבים התורניים, החל מהמשנה ועד ספרי השו"ת האחרונים הנכם מוזמנים להשתתף בעריכת הפירוש באמצעות דף העריכה או יצירת פירושים לערכים חדשים.
יש לך שאלה על הפירוש? ניתן להשתמש בדף השיחה ובהוספת תבנית שאלה בראש הדף. מעוניין בהסבר למקור שלא קיים עדיין בפרשני? צור אותו כעת וכתוב את שאלתך בדף השיחה.

שולחן ערוך:אורח חיים רצא ג


סעיף ג | חלוקת הסעודה לשניים[עריכה]

ר"י: אסור לחלק את סעודת הבוקר לשניים במידה ונמשכה לאחר שעה שישית ומחצה, כיוון שגורם ברכה שאינה צריכה.

רא"ש (ורבותיו) ותשב"ץ: מותר לחלק את הסעודה לשניים (והעדיף הרא"ש לעשות כן, שלא יבוא לאכילה גסה בסעודה שלישית), ואין בזה גרימת ברכה שאינה צריכה, כיוון שזה לצורך כבוד השבת. אלא שאין לדרוש כך בציבור כיוון שלפעמים יעשו כך לפני חצות ולא יצאו ידי חובה כלל (רא"ש).

☜ שו"ע: מותר לחלק את הסעודה אם נמשכה לאחר שש ומחצה (ולא ידרוש זאת בציבור (משנ"ב)). רמ"א: מיהו לכתחילה לא יאכל לפני מנחה (כדי שלא להיכנס לברכה שאינה צריכה (משנ"ב)), ואם אכל יצא.

  1. אחרי ברכת המזון יקום ויילך מעט בנתיים, שאם לא כן, הכל נחשב לסעודה אחת ומי שלא הלך לא יצא ידי שתי סעודות (אחרונים).

  2. מי שאין לו אלא מזון לשתי סעודות ואם יחלק לשלוש לא יהיה לו מספיק כדי לשבוע- מוטב שיאכל שתי סעודות לשבעה[1]. אמנם, אם התאחר עד אחר חצות יחלק את הסעודה השניה לשניים כמו שכתוב בסעיף זה. אלא שאין זה לכתחילה משום ביטול עונג שבת (מג"א בשם ספר חסידים).

  3. אם חל יו"ט במוצאי שבת, יכול לחלק את הסעודה השנייה לשניים. אלא שאם יכול לאכול כביצה לסעודה שלישית, לא יחלק את הסעודה לשניים (משנ"ב). (ואף אם התאחר יכול לאכול אחר כך כביצה או יותר, ואין איסור בזה משום קובע סעודה בערב יו"ט, דלא כמג"א שסבר שזו סעודה גדולה ואסורה לאחר שעה עשירית (ביה"ל)).


הערות שוליים[עריכה]

  1. וכף החיים (ב) מעיר שלפי דברי הזוהר יש לאכול שלוש סעודות כיוון שלכל סעודה יש שורש למעלה.