פרשני:שולחן ערוך:אורח חיים שכב ד

מתוך ויקישיבה
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש


ParsheiniLogo.png
ערך זה הוא מתוך פרויקט פרשני - הפירוש השיתופי לכתבים תורניים.

מטרת פרויקט פרשני היא יצירת פירוש שיתופי על כל הכתבים התורניים, החל מהמשנה ועד ספרי השו"ת האחרונים הנכם מוזמנים להשתתף בעריכת הפירוש באמצעות דף העריכה או יצירת פירושים לערכים חדשים.
יש לך שאלה על הפירוש? ניתן להשתמש בדף השיחה ובהוספת תבנית שאלה בראש הדף. מעוניין בהסבר למקור שלא קיים עדיין בפרשני? צור אותו כעת וכתוב את שאלתך בדף השיחה.

שולחן ערוך:אורח חיים שכב ד


סעיף ד | קטימה באכלי בהמה[עריכה]

רב יהודה אומר (ביצה לג:) שבאוכלי בהמה אין איסור תיקון כלי (כי ראויים לשימוש כמות שהם) ומותר לטלטל אותם ביו"ט ושבת. אך בעצים שעומדים להסקה יש איסור תיקון כלי ואסור לטלטל אותם.

רבי אליעזר מתיר ליטול קיסם לחצוץ בו שיניו. וחכמים מתירים לקחת רק מאבוס של בהמה שהעצים שבו עומדים גם כך לאכילה, אבל עצים סתם אסורים בטלטול.

☜ טור ושו"ע: אין איסור תיקון כלי באוכלי בהמה ומותר לתקנם אף בסכין, אבל קיסם שאינו מאכל בהמה אסור ליטלו אפילו בשביל לחצוץ בו שיניו.

  1. אוכלי בהמה היינו עצים שראויים לאכילת בהמה, אפילו שאינם עומדים לצורך כך (אך בסימן שח, ל משמע קצת שאסור (ביה"ל)) (משמעות הגמרא).

  2. הגם שאין תיקון כלי במאכלים, לתקן כלי עם אוכל, כמו לסגור כלי עם מאכל אסור, (ולחיי אדם חייב חטאת) (ר"ן).

  3. מותר לחתוך במידה מדוייקת כי אין חיתוך באוכלים (חיי אדם).

  4. אסור לטלטל עץ העומד להסקה אפילו אם אין כוונת לקטום. ואם קטמו בכלי חייב חטאת, אבל אם עשה ביד אינו חייב חטאת דהוי קטימה כלאחר יד (אליה רבה בשם ראשונים). וכשעושה כך בסכין, לדעת הרא"ש חייב משום תיקון כלי ולדעת הרמב"ם משום מחתך (משנ"ב בסעיף הבא).

  5. אף אם יש לו בשר בין השיניים ויש בזה משום כבוד הבריות, אסור לקטום ולטלטל עץ העומד להסקה בשביל קיסם, כיוון שהיה יכול להכין מאתמול (גמרא). לפי זה, אם הזמינו חברו ולא ידע מראש על זה, מותר לטלטל קיסם מוכן. אך אם אין זה נחשב לגנאי, אסור (מג"א). והפרי מגדים מתיר לקטום ביד, כיוון שזה רק איסור דרבנן (שער הציון).