פרשני:שולחן ערוך:חושן משפט צז כו

מתוך ויקישיבה
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש


ParsheiniLogo.png
ערך זה הוא מתוך פרויקט פרשני - הפירוש השיתופי לכתבים תורניים.

מטרת פרויקט פרשני היא יצירת פירוש שיתופי על כל הכתבים התורניים, החל מהמשנה ועד ספרי השו"ת האחרונים הנכם מוזמנים להשתתף בעריכת הפירוש באמצעות דף העריכה או יצירת פירושים לערכים חדשים.
יש לך שאלה על הפירוש? ניתן להשתמש בדף השיחה ובהוספת תבנית שאלה בראש הדף. מעוניין בהסבר למקור שלא קיים עדיין בפרשני? צור אותו כעת וכתוב את שאלתך בדף השיחה.

שולחן ערוך:חושן משפט צז כו

סעיף כו[עריכה]

במה דברים אמורים, בכלי חול. אבל בגדי שבת ומועד, גובה אותם בעל חוב (רמב"ם). (ויש חולקים)א (רשב"א). ואין צריך לומר אם היו בהם טבעות וכלי זהב וכסף, שהכל לבעל חובב (רמב"ם), והוא שקנה לה הבעל, אבל מה שהכניסה לו, בין נכסי מלוג בין נכסי צאן ברזל, אין בעל חוב גובה ממנו, אם ידוע שהוא ממה שהכניסה היא או ממה שפסק הבעל לה בשעת נישואין. ואם אינו ידוע, היא נאמנת בבגדים ותכשיטים שדרך האשה להכניס לבעלה. אם הכניסה לו מעות בנדוניא, בעל חוב גובה מהם (רמ"ה). הגה: וי"א דמכל מקום אם עדיין הנדוניא ברשותה או ברשות אביה, אין בעל חוב גובה מהן, ואפילו נשבה בעלה ופדאוהו, אין חוזרין וגובין מאלו הנכסים (מרדכי סוף פרק אף על פי).

א. בגדי שבת של אשתו ובניו:

רמב"ם,שו"ע: גובים מהם. בב"ק יא,ב נאמר לגבי אחים החולקים ששמים מה שעליהם ולא מה שעל נשיהם ובניהם, אמנם מבואר בירושלמי שבגדי שבת שמים אף בשל נשיהם ובניהם. והבין הרמב"ם שהטעם הוא שאין דרך האנשים להקנות בגדים מיותרים לנשיהם ולבניהם אלא משיירים ביד עצמם את הזכות למוכרם.

רשב"א,רמ"א: אין גובים מהם. דוקא אחים החיים יחד בשותפות אינם מקנים זה לבניו של זה, אך סתם אדם מקנה לאשתו ולבניו אף את בגדי השבת.

שו"ת רי"ף: גובים מהם אא"כ האשה ממשפחה מיוחסת.

ב. תכשיטים: רמב"ם,ריב"ש,שו"ע: גובים מהם. ריב"ש – אף החולקים לגבי בגדים (רשב"א) מודים בתכשיטים.

מהר"ם[1]: אין גובים מהם.

רמ"א: בד"מ הביא דברי המהר"ם ומשמע שסובר כמותו, אולם הסמ"ע דייק שהרמ"א חזר בו, מכך שכתב "ויש חולקים" באמצע ציטוט דברי הרמב"ם ולא אחר דין התכשיטים.

מתוך הספר יאיר השולחן, אין להעתיק ללא רשות מהמחבר, לפרטים ורכישה.

הערות שוליים[עריכה]

  1. הו"ד במרדכי פ' נערה שנתפתתה סי' קעב.