פרשני:שולחן ערוך:חושן משפט קכג יד

מתוך ויקישיבה
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש


ParsheiniLogo.png
ערך זה הוא מתוך פרויקט פרשני - הפירוש השיתופי לכתבים תורניים.

מטרת פרויקט פרשני היא יצירת פירוש שיתופי על כל הכתבים התורניים, החל מהמשנה ועד ספרי השו"ת האחרונים הנכם מוזמנים להשתתף בעריכת הפירוש באמצעות דף העריכה או יצירת פירושים לערכים חדשים.
יש לך שאלה על הפירוש? ניתן להשתמש בדף השיחה ובהוספת תבנית שאלה בראש הדף. מעוניין בהסבר למקור שלא קיים עדיין בפרשני? צור אותו כעת וכתוב את שאלתך בדף השיחה.

שולחן ערוך:חושן משפט קכג יד

סעיף יד[עריכה]

יכולים לשלוח הרשאה ביד עובד כוכבים, ובלבד שיזהר מלכתוב בה: וקנינא מיניהא, דאין שליחות וזכייה לעובד כוכבים, אלא יכתוב: וקנה העובד כוכבים (ר"ת[1]).

הרשאת עכו"ם: ר"ת,שו"ע: אפשר לשלוח הרשאה ביד עכו"ם. סברת ר"ת – כיוון שעכו"ם קונה בחליפין.

רש"ל: בדברים שאינם נקנים בחליפין אי אפשר, ובדברים שנקנים אפשר אך אין לכתוב "כל דמתעני וכו'" כי אז עושהו שליח.

ש"ך: נראה שגם ר"ת מודה שא"א בדברים שאינם נקנים בחליפין, אולם מהשו"ע משמע שמועיל בכל ענין. ולגבי "כל דמתעני" נראה שלדעתם הכתיבה אינה מעכבת, ואין כוונתו לעשותו שליח אלא רק לקבל על עצמו אחריות.

ש"ך: מהסס האם אכן עכו"ם קונה בחליפין, לפי שלא מצאנו זאת בשום מקום בש"ס וכן לא בפוסקים כשפירטו דיני קנין בעכו"ם, וכן כל הפוסקים האריכו לדון כיצד ניתן להקנות לעכו"ם חמץ בפסח או בהמה ע"מ לפוטרה מבכור, ולא כתבו שיכול להקנות בחליפין.

א. קנינא מיניה: הט"ז דייק שאין בעיה בעצם הקנין שהעדים יתנו הסודר לעכו"ם, אלא יש להימנע מלכתוב "וקנינא מיניה" משום שזוהי לשון שליחות. החכ"צ תמה על דבריו, ואילו הקצות הסכים עימו וביאר שלעצם הקנין אין זקוקים לשליחות אלא מועיל מדין עבד כנעני, ומוכיח זאת מפסק השו"ע שבדיעבד מועיל קנין סודר שנעשה בשבת, וקשה הרי בימיהם כבר נהגו שהעדים נותנים את הסודר, ואין שליח לדבר עבירה, אלא ע"כ שמועיל ללא שליחות, ומדין עבד כנעני.

עכו"ם המרשה ישראל: הש"ך מביא מחלוקת אם לפי ר"ת גם עכו"ם יכול להרשות ישראל. בתשובת דברי ריבות כתב שכן ואילו הרשד"ם כתב שלא, וע"כ ודאי נאמר "ואשר לא טוב עשה בעמיו".

מתוך הספר יאיר השולחן, אין להעתיק ללא רשות מהמחבר, לפרטים ורכישה.

הערות שוליים[עריכה]

  1. תוד"ה ואשה בקידושין ג,א