פרשני:שולחן ערוך:חושן משפט קצב ג

מתוך ויקישיבה
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש


ParsheiniLogo.png
ערך זה הוא מתוך פרויקט פרשני - הפירוש השיתופי לכתבים תורניים.

מטרת פרויקט פרשני היא יצירת פירוש שיתופי על כל הכתבים התורניים, החל מהמשנה ועד ספרי השו"ת האחרונים הנכם מוזמנים להשתתף בעריכת הפירוש באמצעות דף העריכה או יצירת פירושים לערכים חדשים.
יש לך שאלה על הפירוש? ניתן להשתמש בדף השיחה ובהוספת תבנית שאלה בראש הדף. מעוניין בהסבר למקור שלא קיים עדיין בפרשני? צור אותו כעת וכתוב את שאלתך בדף השיחה.

שולחן ערוך:חושן משפט קצב ג

סעיף ג[עריכה]

נעל כיצד, מכר או נתן לו בית או חצר, והיה הפתח פתוח, ונעל הלוקח את הפתח וחזר ופתחו, קנה. ויש מי שאומר שצריך לנעול במפתח. (והוא הדין אם עשה מנעול לדלת או שהעמיד דלתות, י"א דקנה) (הכל בטור).

נעל: רשב"ם: קבע מנעול בדלת, אבל סגר את המנעול לא קנה כי אין זה אלא מבריח ארי.

תוס'(ב"ק נב,א),רא"ש א: סגר את המנעול. אין זה מבריח ארי כי בגלל שנועל בפני כל אדם מוכחא מילתא שהבית שלו. ראיה - בגיטין עז,ב נאמר 'ותיזיל איהי ותיחוד ותפתח', משמע שקונים בנעילה. אך קשה כי בב"ב נג,ב נאמר שהבונה פלטרין ובא אחר והעמיד דלתות קנה, ואם מדובר בנעל מדוע זקוק גם להעמדת הדלתות? תירוץ - אורחא דמילתא נקט, ואכן סגי בנעילה לחוד.

רא"ש ב: יכול לקנות או בנעילה לחוד או בקביעת המנעול בדלת לחוד. הרא"ש בתירוצו השני מיישב את הסתירה בין גיטין לב"ב שגם נעילה לחוד מועילה אולם גם הצבת דלתות ללא נעילה מועילה (וע"כ מדובר בבונה פלטרין).

ב"י: לשיטת תוס' והרא"ש לא מספיק לסגור הדלת אלא צריך לנעול במפתח.

לשון הרמב"ם והשו"ע: נעל וחזר ופתחו. ולגבי קביעת מנעול משמע בסי' ערה שמועיל (שם מדובר על העמדת דלתות).

מ"מ,טור: צריך גם לפתוח לאחר הנעילה.

ב"י: מסתפק אם צריך גם לפתוח, כדי שיהיה מוכח שעושה זאת לשם קנין ולא כדי לשמור על החפצים שבבית בשליחות בעה"ב, או שלא צריך, והרמב"ם כתב זאת כרבותא, שאפילו אם חזר ופתחו קנה.

סמ"ע: מסתימת השו"ע משמע שהכריע שצריך גם לפתוח.

טור,רמ"א: אצלנו פסקו כרא"ש בתירוצו השני, אולם בסי' ערה לגבי נכסי גר פסקו כתירוצו הראשון, שלא מועיל העמדת דלתות. ב"י וסמ"ע - אצלנו מועיל גם העמדת דלתות משום שיש דעת אחרת מקנה. הב"י התקשה מנ"ל לחלק, אולם הסמ"ע הסכים עם חילוק זה.

מתוך הספר יאיר השולחן, אין להעתיק ללא רשות מהמחבר, לפרטים ורכישה.